DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Cokin gråfilter och en strimma ljus

Köpte Cokins filterhållare och tre halvtonade ND-filter under senhösten. Sen sänkte sig det stora mörkret över vår del av världen och filtren har inte inte kommit till användning. Men idag blev det äntligen av. En reva i molntäcket uppenbarade sig över Mälaröarna under eftermiddagen och gav lite ljus som fick fotografen i mig att vakna till liv. Kamera, stativ och filter fick följa med på en rask promenad till det närbelägna stenbrottet för lite tester.

Cokin BPW400A lågprofilhållare monterad på ett AF-S 24-120/4.

Cokins filtersystem är relativt billigt. Jag köpte två hållare, 77 mm adapter och tre filter (ND2, ND4 och ND8) för 72 GBP inklusive frakt från Amazon.  Filtren består av rektangulära glasskivor som skjuts i hållaren som monterats på objektivet. Det gör det enkelt att justera var i bilden man vill placera övergången mellan den ljusa och mörka delen av filtret. En klar fördel jämfört med ett cirkulärt filter.

 Jag valde lågprofilhållaren som är avsedd för vidvinkelobjektiv ner till 20 mm. Noterade direkt att den trots det vinjetterar ganska kraftigt på mitt AF-S 24-120/4 i 24 mm-läget. Så pass att man faktiskt ser lite av hållaren i hörnen. Nåväl, det kan man leva med om man inte komponerar för tight - pixlar finns det ju gott om, så det går ju att skära bort. 

24 mm. f/16, 0.3 s, ISO 400, halvtonat ND8 filter, beskuren

Första testet utföll positivt, bortsett från vintetteringen. Lite fippligt och omständigt är det allt att hålla på med oskyddade glasskivor ute i naturen. De drar lätt till sig damm och man får passa sig för tumavtryck. Man behöver vara utrustad med både tid och tålamod men det är ju precis det som det handlar om när man plåtar landskap!

Postat 2014-02-16 21:54 | Läst 4555 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Blogga från iPad

Jag har länge tänkt hitta en smidig lösning för att publicera bilder direkt från kameran utan att först passera datorn hemma på skrivbordet för raw-konvertering och redigering. Ibland vill man ju kunna blogga även på resande fot. Lösningen blev en SD-kortläsare till iPad för 249 kr.

Det här blogginlägget är första försöket från iPad för att testa hela flödet. Bilden är konverterad till jpg och neddragen till web-storlek direkt i kameran. Skärpning och konvertering till svartvitt är gjord i appen PS Touch. FS bloggens editor och iPad funkar sådär tillsammans.  När man lägger till bilder så raderas all tidigare skriven text, så man måste ladda bilderna först och skriva texten därefter. Man måste även plocka bort alternativet att länka till större version av bilden automatiskt vid laddningen. Annars hoppar man dit även i editeringsläget så fort man petar på bilden och allt havererar. Sammanfattningsvis kan man nog ändå säga att det funkar tillräckligt bra som ett lättviktigt alternativ till en laptop i resväskan. 

Edit 2013-08-25: Kolla gärna den slutredigerade versionen:

Nighttime at the Waterfront

Postat 2013-08-20 20:47 | Läst 3263 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rengöring av sensorn med Sensorscope rengöringskit

Förr eller senare åker man på att rengöra bildsensorn på sin digitalkamera. Lämna in för rengöring eller göra det själv är valet man då ställs inför. Jag skaffade Sensorscope rengöringskit och har nu rengjort min Nikon D7000 ett par gånger med bra resultat.

Smutspartiklar på bildsensorn visar sig som diffusa fläckar i bilden och syns särskilt tydligt vid liten bländaröppning mot ljusa, jämna ytor, till exempel en molnfri himmel. Ofta går det bra att städa bort fläckarna med klonstämpeln, men ju fler de blir desto mer ökar irritationen. Med många byten av objektiv är det omöjligt att undvika att dammpartiklar letar sig in i kamerahuset och till slut måste något göras.

Det finns gott om både bra och dåliga instruktionsfilmer på nätet om sensorrengöring. Den här  är en av de bättre, som övertygade mig om att göra jobbet själv.

Stärkt av filmen och Mikael Sundbergs utmärkta bloggartikel om sina våndor köpte jag ett Sensorscope rengöringskit från Cyberphoto för 1595 kr. Dyrt kan man tycka, men det är intjänade pengar efter redan ett par gånger jämfört med att lämna in kameran för rengöring. I paketet ingår en inspektionslupp med inbygd belysning, dammsugare inklusive batteripack, rengöringsspatlar, rengöringsvätska, rengöringspenna och mikrofiberduk samt en instruktionsbok.


Inspektionsluppen med sin inbyggda belysning är riktigt bra för att inspektera både sensorn och övriga delar av kamerahuset. Genom att kolla i luppen efter varje svep med rengöringsspateln så syns det direkt om man lyckats, utan att behöva ta några provbilder.

 

Dammsugaren var en rejäl besvikelse. Den drivs från en USB-port eller från ett medföljande batteripack, men är för klen för att fungera bra. Man får verkligen jobba för att den ska suga upp några partiklar över huvudtaget. Vid andra rengöringstillfället skippade jag dammsugaren och använde istället en blåsbälg för att få bort lösa partiklar från sensorn och insidan av kamerahuset. Då finns naturligtvis en liten risk att man bara blåser omkring dammet och att det så småningom lägger sig på sensorn igen. Håll kameran med öppningen nedåt och var försiktig så att du inte rör vid sensorplattan med bälgens spets.


Rengöringsspatlarna finns i tre bredder (14, 16 och 20 mm) anpassade för olika sensorstorlekar. För APS-C sensor som jag har i min D7000 används bredden 16 mm. Spatlarna är inplastade och försedda med fiberduk i varje ände, vilket innebär att de kan användas för fyra svep över sensorytan innan de är förbrukade. Jag valde att köra med rengöringsvätska direkt för att jag inbillar mig att spateln lättare fångar upp och behåller smutspartiklarna på det viset. Det går bara åt ett par droppar vätska för att fukta ytteränden på spateln innan den sveps över ytan. Läste att någon haft problem med att fibrer släppt från spateln, men det har jag inte märkt något av. Efter tre eller fyra svep var sensorn skinande blank igen!

Det finns även en sensorrengöringspenna med i paketet. Den ena änden består av en mycket mjuk rengöringspensel som fungerar bra för att ta bort partiklar på spegeln och mattskivan i kamerahuset. Den andra änden har en liten triangelformad, mjuk spets som enligt instruktionsboken ska användas för att polera sensorn i kanter och hörn. Första gången jag provade så blev resultatet riktigt uselt med en hel massa nya partiklar på den rengjorda sensorn. Det var bara att börja om från början igen! Jag skippar pennan i fortsättningen.

 Sammanfattning

Cyberphoto klassar Sensorscopes rengöringskit som Guld - toppklass. Utan att ha något att jämföra med så tycker jag inte att alla delar riktigt når upp till den nivån. Dammsugaren är i det närmaste oanvändbar. Om man håller sig till inspektionsluppen, rengöringsspatlar och rengöringsvätska samt köper en blåsbälg separat så blir resultatet dock riktigt bra. Är man försiktig och följer instruktionerna noggrant så är det faktiskt enkelt och inte alls särskilt nervpåfrestande att rengöra sin kamerasensor själv.

 

 

 

Postat 2012-07-31 17:40 | Läst 10105 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på skärpedjupet

Efter hand får man en känsla för sina objektiv och hur skärpedjupet påverkas av bländartalet vilket man ofta klarar sig långt på. Ibland kan det ändå vara bra att faktiskt räkna lite så att man slipper få obehagliga överraskningar när man kommer hem till datorn och upptäcker att delar av bilden inte håller skärpan.

Det finns massor med behändiga appar för smarta telefoner som hjälper dig att räkna. Själv använder jag iDOF Calculator från avs-soft.com till min iPhone. Sök på DOF (depth of field) så hittar du appen du söker. De flesta kostar några kronor och andra är gratis. 

Bild 1. iDOF Calculator för iPhone.  50 mm, f/2.8, 1/100 s,  ISO 200. Fokalavstånd 0.5 m ger 1.01 cm skärpedjup

Även om man inte använder appen precis vid fototillfället är det kul att prova lite olika brännvidder, bländartal och fokalavstånd bara för att få lite koll på hur det fungerar. Ibland blir man faktiskt lite överraskad. Några exempel:

Exempel 1: 50 mm brännvidd, bländare f/1.4 och 1 meters avstånd ger endast 2.13 cm skärpedjup. Då gäller det att träffa rätt, tex. på ögonen vid porträttfoto.

Exempel 2: 90 mm brännvidd, bländare f/22 och 20 cm avstånd ger endast 2.4 mm  skärpedjup. Inte undra på att makrofotografering är nervpåfrestande!

Exempel 3: 24 mm brännvidd, bländare f/8 och 2 meters avstånd ger ger 3.14 meters skärpedjup. Fungerar kanske inte så bra för ett landskap. Ökas bländaren till f/16 fås oändligt skärpedjup eftersom fokus ligger bortom det så kallade hyperfokalavståndet (som i det här fallet är 1.8 meter). Praktiskt om man vill ha med skarpa detaljer i förgrunden. 

Bild 2. 50 mm, f/2.8, 1/200 s,  ISO 200. Fokalavstånd 1 m ger 4.26 cm skärpedjup

Postat 2012-07-07 10:14 | Läst 7382 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tillskott i kameraväskan

Har länge funderat på att skaffa ett vidvinkelzoom. Stor vånda har infunnit sig varje gång jag försökt köpa något. Jag har läst och googlat kors och tvärs. Produktrecensionerna på FS har varit till mycket hjälp men jag har ändå inte kunnat bestämma mig. Men nu när ljuset återvänt och säsongen närmar sig så gick det inte  att vänta längre. Det blev ett Tokina AT-X 11-16/2.8 Pro DX som fått mycket lovord både i recesioner här på FS och i diverse tester. 6790 kr inklusive UV-filter från Cyberphoto. Beställde i söndags kväll. På måndag eftermiddag sms:ade Posten att paketet var inlämnat och på tisdagen låg det och väntade på Konsumbutiken här i Stenhamra. Med en smaskig Bounty på köpet. Det kan man kalla service!  

Kommande månader får visa vad det går för. Rent hanteringsmässigt känns objektivet mycket gediget och stabilt. Första fototuren resulterade i några bilder som inte varit möjliga att ta med mina tidigare gluggar. Här kommer premiärbilden tagen i stenbrottet i Stenhamra.

Stenbrottet i vårljus

Postat 2012-03-24 20:44 | Läst 5418 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera