DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Höstläsning: Travel Portraits av Jens Lennartsson

Jens Lennartsson är resefotografen med både attityd och talang. I sin bok "Travel Portraits - The in-depth guide to more genuine and intimate street portraits" delar han med sig av sina tioåriga erfarenheter som fotograf på resande fot. 

Jens inleder förordet med att ställa frågan :

"Varför fotograferar du? Har du ställt dig den frågan? Just den frågan? Innan du har ett svar plåtar du utan ett mål. Du är blind. Och en blind fotograf är oftast inte särskilt framgångsrik."

Jens bok är ingen vanlig kokbok i fotografering. Den handlar inte om teknik eller komposition. Den handlar istället om rollen som resefotograf och hur man frivilligt eller ofrivilligt interagerar med människorna man plåtar. Nödvändigheten av att resa ensam för att ha fullt fokus på det man gör och vad det innebär av både frihet och kanske rentav rädsla. Jens beskriver hur man kommer över sitt motståndet att plåta främmande människor och att uppträda med den självsäkerhet som fotografrollen kräver.

Jens bok är inspirerande läsning, särskilt om du planerar en fotoresa inför vintern eller bara vill drömma dig bort. Boken är gratis och finns att ladda ner som pdf på websidan  thezenphotographer.com

Mysig höstläsning!

Postat 2013-09-26 17:16 | Läst 3535 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Snabba beslut!

Söndag är oftast fotodag för mig. Så även i söndags. Trött och nöjd efter en heldag på stan med kameran passerade jag Tranebergsbron, precis när ljuset var som bäst. Solens sista strålar spelade över Hornsbergs strand och fick ovädersmolnens undersida att flamma. Vad gör man i det läget? Rycker på axlarna och fortsätter hem till middagen som redan står på bordet? Självklart inte! De enda bilder man ångrar är de man inte tog av lättja eller lathet.

Snabba beslut! Svängde av till Minneberg och hittade ett ställe att dumpa bilen på. Nu var varje sekund dyrbar, för solen sjunker snabbt så här års. Ingen tid att fippla med stativet. Lyckades hitta en hyggligt bra position på lite höjd med utsikt över vattnet och de nybyggda husen som fick en fin varm ton i det mjuka kvällsljuset.

95 mm, f/8, 1/15s, ISO 200 (klonat bort en oskarp kvist i nedre högra hörnet)

Ingen märkvärdig bild egentligen, men det blev ett bra test av vad det nyanskaffade Nikon AF-S 24-120/4 går för. Med 95 mm och 1/15 sekund handhållet så verkar vibrationsdämpningen att funka!

Postat 2013-09-24 19:48 | Läst 5093 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Höststrålar

Solen står lågt och värmande strålar sipprar fortfarande in mellan träden i skogen runt det gamla stenbrottet. Här är det för det mesta skugga och ormbunkarna har trivts i mörkret och fukten hela sommaren. Men nu sjunger även strutbräken på sista versen. Bladen börjar bli bruna i kanterna och krullar ihop sig. Ett vackert förfall.

  

Postat 2013-09-21 11:26 | Läst 5528 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dimmiga försök med Color Efex Pro

Förvisso blev jag bönhörd i mitt tidigare inlägg, där jag önskade lite mjukgörande dimma till  förra helgen. Dimbankarna vältrade sig in över Färingsö och svepte in vårt lilla samhälle i bomull. Trots att jag masade mig upp ur sängen i tid och ägnade hela lördagsmorgonen åt att plåta så blev bildskörden skral den här gången. 

Fastnade ändå för ett par bilder som jag i rent experimentsyfte gav mig på med Color Efex Pro. Jag har använt mig av filtren bi-color och classical soft focus samt lite vinjettering. Jag är normalt inte mycket för kraftig bildbehandling. Oftast brukar jag nöja mig med att justera kontrast, ljusnivåer och kanske lite färgmättnad, men här var det kul att släppa loss och prova sig fram bland filtren. 

Avsikten var att försöka locka fram ljuset som uppstod när solen precis började leta sig igenom dimtäcket och samtidigt förstärka den ödsliga och overkliga känslan i det folktomma samhället. 

Resultatet?  Jag har svårt att själv avgöra, så skriv gärna och berätta vad du tycker.

Postat 2013-09-12 22:37 | Läst 4306 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dags för höstfärger!

Fortfarande dryga 20 grader på dagarna! Sommaren hänger med ännu ett tag men färgerna i naturen skvallrar ändå om att hösten är i antågande. Kalla nätter och kortare dagar sätter sina spår. Bland de första att krokna är örnbräken som nu växlar i allehanda färger från grönt, gult, orange och brunt. 

46 mm, f/8, 1/13s, ISO 800

Knäppte ett par bilder i skymningen igår kväll för att fånga färgfyrverkeriet. Lite lek med nattfiltret i Color Efex Pro fick förstärka känslan.

38 mm, f/8, 1/40s, ISO 1000

Nu hoppas jag på lite mjukgörande morgondimma till helgen. Fördelen med kortare dagar är att man inte måste stiga upp så okristligt tidigt för att hinna tajma in soluppgången.

Njut av helgen - kanske är det de sista sommardagarna för i år! 

Postat 2013-09-06 21:47 | Läst 3730 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera