DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

69 kr håller vinterfotografen varm och glad

Vinter och kyla är inte min grej och det brukar därför inte bli särskilt mycket fotograferat den här tiden på året. Men den här säsongen har det varit annorlunda! Kemisk energi håller fingrarna varma och goa. Och då blir det genast roligare att fotografera även när kylan och vinden biter i kinderna.

Upptäckte att Claes Ohlsson säljer värmekuddar för 69 kronor paret. Ett tryck på en liten plåtbit sätter igång en kemisk process som utvecklar värme och håller kuddens temperatur runt 40 - 50 grader i en dryg halvtimme. Bara att stoppa i handskarna och tina upp de stelfrusna kamerafingrarna. När man kommer hem kokar man kuddarna i fem minuter och sen är de "fulladdade" igen. Visst blir man lite klumpig och valhänt med vantarna fullproppade med värmekuddar, men bättre det än att frysa och tappa känseln.

Hur funkar det då?

Kuddarna innehåller natriumacetat. I "laddat" läge är ämnet en underkyld vätska och det behövs bara en liten mekanisk stöt för att det ska "frysa" vilket sker vid dryga 50 grader. Precis på samma sätt som underkylt regn fortfarande är i vätskeform trots att det håller en temperatur under fryspunkten och fryser direkt det slår i backen (fast då vid 0 grader).

Wikipedia beskriver det så här: Trihydrat av natriumacetat smälter vid 58 °C. Om det sedan hettas upp över 100 °C blir lösningen övermättad. Den övermättade lösningen kan underkylas utan att stelna. Vid nukleation stelnar natriumacetatet i en exotermisk reaktion som ger 264 – 289 kJ/kg. Till skillnad från handvärmare som bygger på irreversibla kemiska reaktioner kan natriumacetat kokas och återanvändas.

Numera har jag alltid ett par uppsättningar värmekuddar med  i ryggsäcken på fototurerna och helgens två utflykter till Eldgarnsö naturreservat blev därför riktigt behagliga. 

  

Postat 2014-01-26 20:07 | Läst 3068 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kathmandus myllrande gränder

Gamla stan i Kathmandu är ett virrvarr av smala, mörka gränder med ett myller av butiker, grönsaksstånd, människor, mopeder och cykelrickshaws. Dofterna av kryddor, rökelse och mopedavgaser bildar en sällsam och ganska angenäm mix. Här finns fantastiska miljöer att fotografera i, men trängseln är enorm och frestar på fotografens tålamod.

När jag stod och väntade på att något skulle hända i ett gatuhörn kom den här lilla tjejen fram till mig och ville bli fotograferad för 10 rupier. Normalt betalar jag aldrig för att få fotografera, men den här gången kunde jag inte motstå!

Nepal är ett av världens fattigaste länder. Under de nästan 20 år som jag besökt landet och följt utvecklingen så har det hänt fantastiskt mycket. Elektricitet, mobiltelefoner och Internet finns numera även ute i avlägsna byar. Medelklassen har växt, precis som i Indien.  Men det finns fortfarande många som är hemlösa och lever på att tigga på gatorna i Kathmandu. Då är 10 rupier för en bild ett lätt val.

Postat 2014-01-21 21:47 | Läst 4730 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Svartvitt Stockholm i panoramaformat

I väntan på att ljuset ska återvända till vår del av världen går kameran mest på tomgång och man får botanisera på hårddisken istället. Hittade några bilder av vårt vackra Stockholm från förra året. Resultatet blev en liten bildserie om fem panoraman i svartvitt.

 24 mm, f/16, 30 s, ISO 200

48 mm, f/8, 1/500 s, ISO 200

52 mm, f/13, 2 s, ISO 50

95 mm, f/8, 1/15 s, ISO 200

16 mm, f/13, 30 s, ISO 100

Postat 2014-01-12 20:51 | Läst 6187 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kill your darlings - dags att summera och städa inför 2014

Det är nyttigt att rensa bort gamla bilder från sin portfolio som man tröttnat på eller som faktiskt inte platsar längre - men ack så svårt. Separationsångesten slår till. Omdömet grumlas av minnena från fototillfället - den där första soliga vårdagen på alla fyra bland blåsipporna i ekbacken - härligt! Men är bilden tillräckligt bra? Säger den nåt? Känns bilden i magen? Håller den tekniskt? Nja... men man minns den värmande vårsolen i nacken - okej då, den får vara kvar ett tag till! Det är då man måste sluta vara sentimental och hålla huvudet kallt - "kill your darlings".  Knepigt, men det går.

Jag har trots alla våndor lyckats städa bort ett femtiotal bilder från mina album här på Fotosidan inför 2014. I portfolion har några bilder fått stryka på foten och några nya har kommit till. Det har också inneburit en större fokusering på landskap och naturmiljöer, vilket passar bra inför den kommande fotosäsongen.

Så vad nytt har då kommit till? Här kommer ett litet urval av bilder från 2013.

För den som minns så var det faktiskt snö och svinkallt i början av året. Vinter och kyla är inte min grej, så bilder med snö på är ganska sällsynta. Bilden togs den 19 januari direkt när solen gått ner bakom horisonten. Med 23 minusgrader så har man inte många minuter på sig innan fingrarna frusit ihop, så det fick gå undan! 

Våren kom med värme och en ny Nikon D800 som fick följa med till södra Gotland under en fantastisk vecka. Hoburgen glödde i solens sista strålar på kvällarna och det blev många och långa fotopromenader över kalkhällar och strandängar.

En tidig morgon i Bergslagen dansade dimslöjorna över vattnet på den lilla sjön. Magiskt!

Att fotografera sena sommarnätter är fantastiskt. Luften är klar och vinden stilla. När ljuset drar åt blått blir sommarblomstren nästan självlysande.

Sensommaren höll i sig länge och en tidig morgon silade det tidiga solljuset genom skogen och fick ormbunkarna att lysa.

En sista höstbild innan solen slocknade blev det bland tallarna vid stenbrottet. En oansenlig bild som ändå ändå suger tag i min mage och väcker minnet av talldoft och mustig skog till liv. Håller bilden? Nja... men jag känner talldoften tydligt - okej då, den får nog vara kvar ett tag till!

Gott Nytt Fotoår 2014!

Postat 2014-01-01 18:47 | Läst 2790 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera