DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Fjuttigt regnväder

Med orkanen Isaac, skyfall och översvämningar i New Orleans så kan väl vårt egna väder te sig lite fjuttigt, men nu har vi passerat 40 mm här i Stockholmsområdet på mindre än ett dygn.  Cykla till jobbet - nä tror inte det!

Postat 2012-08-31 22:07 | Läst 3183 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vykortsvarning

Tillsammans med Stadshuset är Riksdagshuset förmodligen Stockholms minst unika och mest uttjatade fotoobjekt. Kunde ändå inte låta bli att testa några bilder när jag strosade runt med kamera och stativ i den ljumma augustikvällen vi förärades med igår. Det blev inget märkvärdigt komp heller men skärpan satt som en smäck och svärtan blev hyfsad om jag får säga det själv. Så därför bjuder jag på en bild med verklig vykortsvarning.

16 mm, f/13, 30 s, ISO 100 (D7000 och Tokina 11-16/2.8)

Postat 2012-08-30 21:31 | Läst 3512 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dags för mer liv i bilderna

Nu är det dags att få in mänskligt liv i mina bilder! Hittills har mycket av mitt fotograferande handlat om landskap och naturdetaljer och så en del stadslandskap. Ofta statiska bilder där det sällan finns så mycket liv. Lite gatufoto har det förvisso blivit, men oftast saknas människorna. Det här vill jag ändra på.

Det handlar som vanligt om att kliva utanför min komfortabla zon. Att närma sig en annan, kanske okänd, människa och fråga om det är ok att plåta. Eller för den skull våga plåta utan att fråga. Inte låta ett gyllene tillfälle gå mig ur händerna för att man som lite försiktig Svensson inte vilja vara till besvär. Som någon sa - som fotograf har man en skyldighet och plikt att dokumentera sin omvärld - det är bara att göra sitt jobb och därmed basta!

Under sommaren har det faktiskt blivit mer och mer människor på mina bilder. Målsättningen för hösten är att lite mer på allvar börja öva på porträttfoto. Lite böcker i ämnet har redan hittat till läshörnan och ett studioblixtpaket från Elinchrom har kommit på plats. En hel del projektidéer surrar i huvudet och förhoppningsvis blir iallafall någon av dem realiserad.

Nåväl. I helgen hade vi besök av en massa vänner från när och fjärran. Under en paus i grilltjänsten på lördagskvällen passade jag på att ta några bilder av vår gode vän Niceshine med rötter i Thailand. Tanken var att göra något mer än bara vanliga party snapshots och försöka få bilderna att förmedla lite av Niceshines personlighet. 

Samtliga bilder är tagna med befintligt ljus i trädgården, utan några förberedelser.  

Bild 1. 50 mm, f/2.2, 1/250 s, ISO 200

Bild 2. 50 mm, f/2.2, 1/160 s, ISO 200

På den sista bilden  gick jag riktigt nära med största bländaröppning. Tycker nog att 50 mm ger för mycket förvrängning så här nära och kanske skulle 85 mm passa bättre. Med bländare 1.4 är det tufft att få fokus på rätt ställe och det blev hyfsat på höger öga.

Bild 3. 50 mm, f/1.4, 1/320 s, ISO 200

Efterbearbetningen i PS Elements har bestått av en enklare uppstädning av födelsemärken med klonstämpeln, uppljusning under ögonen, selektiv skärpa med oskarp mask (130% 1.5 pixel), softning med gaussisk oskärpa (10% opacitet, 40 pixlar), vinjettering och svartvit konvertering. 

Det här första försöket jag gör att skapa riktiga porträttbilder. Jag behöver dina synpunkter på hur jag lyckats både rent tekniskt och om bilderna förmedlar något budskap. Jag är tacksam för dina tips och konstruktiva förslag som gör att jag kan utvecklas och komma vidare med fotograferingen och få in mer liv i bilderna.

Postat 2012-08-28 20:49 | Läst 3549 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nej sommaren är INTE slut än

Jag vägrar tro att sommaren är slut ännu. Men tecknen hopar sig. Dimmiga morgnar, röda rönnbär, festivaler på löpande band i stan och dessutom praktfullt blommande ljung.

Varje säsong har tack och lov sin tjusning. Jag gillar sommarljuset och skyr den mörka och kalla årstiden som pesten. Men mörka kvällar lockar till mörkerfoto med stativ och långa slutartider och är något jag ändå ser fram emot senare i höst.

Gårdagens lilla tur vid stenbrottet direkt efter kvällens rejäla skur resulterade i en nästan självlysande ljungtuva. HDR över tre exponeringar för att få med himlen också.

Postat 2012-08-24 20:32 | Läst 2194 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Houston, we have a problem

Kombinationen vidvinkelobjektiv och vattentorn ger helt galna och roliga perspektiv. Det får mig att tänka mer på rymdfärjor, apollokapslar och raketer än på vattenförsörjning. Under ett par kvällar har jag roat mig med att fotografera med kameran riktad upp i himlen och med David Bowies Ground Control to Major Tom ringandes i huvudet.

Samtliga bilder tagna med Tokina 11 - 16 mm/2.8. Ganska pilligt att få perfekt symmetri och en liten justering i sidled eller kameravinkel får stor påverkan på kompositionen. 

Bild 1. 13 mm, f/22,  1/10 s, ISO 100

Bild 2. 13 mm, f/22, 1/5 s, ISO 100

Bild 3.  11 mm, f/22, 0.3 s, ISO 100

Over and out

Postat 2012-08-22 19:37 | Läst 3119 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa