DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Sommarkvällens magi

Vindstilla. Behagligt fuktigt i luften efter ett stilla sommarregn som dragit bort i horisonten. 24 grader i luften, fast klockan är över nio. Då är sommarkvällen magisk. Måndagskvällen var just så. Jag passade på att tillbringa den med kameran uppe på stenbrottet här i Stenhamra. 

24 mm, f/16, 1.6s, ISO 100

24 mm, f/16, 1/10s, ISO 400

Det här blev premiärturen med nya AF-S 24-120/4G ED VR. Beslutsvåndan har varit stor och valet stod mellan den och 24-70/2.8. Vikten, det större zoom-omfånget och priset avgjorde till sist. Och visst är det skillnad, särskilt autofokuset som är blixtsnabbt på 24-70/2.8. Men det är sällan jag plåtar i situationer där snabbheten är särskilt viktig. Lite kromatisk abberation i hörnen har jag upptäckt, men det kan man leva med. Än så länge är jag mycket nöjd. Vi får se om det omdömet håller i sig när jag hunnit testa lite mer.

Postat 2013-07-30 21:04 | Läst 6078 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vindstilla i sommarnatten

Det mest fascinerande med svensk sommar är onekligen ljuset som det går att fotografera i hela natten igenom. Några kvällar har varit totalt vindstilla och då är det är inga problem att låta exponerings-tiderna bli sekundlånga - inte ens det tunnaste grässtrå rör sig!

27 mm, f/16, 4 s, ISO 100, två exponeringar 

Lekte lite med vidvinkeln och gick riktigt nära de ståtliga rallarrosorna. Två exponeringar behövdes för att klara skärpan i hela bilden - en med fokus på snickerboa och en på den närmaste blomman. Bilderna ihoplagda med en lagermask. 

Ha en skön helg!

Postat 2013-07-27 19:17 | Läst 4136 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tur, tålamod och tajming

Tur, tålamod och tajming är viktiga ingredienser i de flesta fotorecept. Till det kommer förstås ett visst mått av talang, teknik och träning. Men tajmingen är nog viktigast, oberoende om det gäller att fånga det där mikroskopiskt korta ögonblicket på gatan eller det magiska ljuset när solens första strålar letar sig fram över landskapet.

17 mm, f/16, 0.4s, ISO 100

Jag kan inte påstå att jag har särskilt mycket av någondera men man kan ju iallafall försöka hjälpa turen på traven. Hålla koll på när solen går upp och vara på plats en halvtimme innan - enkelt i teorin men ack så svårt att lämna sängvärmen! 

18 mm, f/16, 0.8s, ISO 50

Tillbringade några dagar i Grängen utanför Hällefors i Västmanland under förra veckan. Här i det djupaste av Bergslagen finns av några av mina favoritplatser dit jag gärna återvänder. Den här gången hade jag tre nätter på mig. Den första började perfekt - vindstilla och ganska kallt. Mmmm... ska man verkligen gå upp 0330? Det kommer ju två morgnar till. JO DET SKA MAN! Det är precis när dessa tankar passerar hjärnan som det gäller att ta kontroll över sin slappa kropp. Upp och ut med kameran! För då kommer belöningen. Dimslöjorna som dansar över det spegelblanka vattnet. De tunna molnskyarna som reflekterar det rosa morgonljuset. Himlen som skiftar i blått och speglar sig i den lilla sjön!

18 mm, f/16, 2.5s, ISO 50

Den här gången blev det utdelning. En timme fick jag tillsammans med det första morgonljuset. Sen steg solen över skogskanten och vinden blåste bort dimman över vattnet. Och de två kommande nätterna var mulna och blåsiga. Tajming och tur för en gång skull!

Postat 2013-07-22 19:53 | Läst 4434 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Bedövande grönt i Mordal

Just nu är naturen bedövande grön! Allt är grönt - särskilt efter gårdagens rejäla regnande. Och visst är det fantastiskt vackert och inget som man vågar klaga på, men särskilt bra bilder blir det inte och det är inte utan att man börjar längta efter höstens färgfyrverkeri. Nåväl, allt har sin tid och just nu njuter jag av sommarens fröjder. Blir bilderna för gröna kan man ju alltid köra i svartvitt.

Idag blev den en heldagsutflykt till de östra delarna av Tyresta Nationalpark. Från Åvaviken till Åva Träsk leder Mordal - en ravin med branta sidor där det växer ståtliga granar, ormbunkar och tjocka lager med mossa. Nere i ravinen rinner en liten bäck och det är mörkt, tyst och svalt. Inte mycket till ljus att fotografera i och inget stativ med på färden, så det blev till att sätta kameran på ISO-auto och låta ISO-talet leva sitt eget liv. 

25 mm, f/8, 1/50s, ISO 1000

Helt plötsligt började marken röra på sig. Fullt med små, centimeterstora grodor överallt bland mossan! Dags att försiktigt dra sig tillbaka utan att riskera att trampa på de små krabaterna.

35 mm, f/8, 1/200s, ISO 200 (utsnitt)

Passade på att fika på bergshällarna vid Åva Träsk som är en liten skogstjärn fylld med gula och vita näckrosor. 

iPhone4

Vandringen ledde vidare upp över Åvavikens hällmarker och här tog tallskogen och lingonriset vid. 

29 mm, f/8, 1/60s, ISO 500

Så småningom vände den vindlande och branta stigen ner till Åvaviken igen, förbi Åvaåns mynning där vattnet stod stilla under alarna som sträckte sig ut över vattenytan. 

35 mm, f/8, 1/80s, ISO 2500

Tyresta är fantastiskt!

Postat 2013-07-11 23:01 | Läst 3586 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mer lästips - nu för regniga dagar

Första regndagen på semestern. Inget att klaga på. Naturen måste få sitt och det är skönt att kunna pyssla vid datorn utan dåligt samvete för att man inte är ute i det vackra vädret. Eller varför inte sjunka ner i fåtöljen med en god fotobok!

Efter förra inlägget tipsade Martin Nilsson om kanadensiska PH Magazine. Här publiceras portfolios från fotografer världen över. Varje nummer har ett eget tema med rubriker som The Changing Landscape, What makes a portrait? och Taking it to the street.  Tidningen är gratis och publiceras som pdf en gång i månaden. Tidigare utgåvor finns att hämta i arkivet.

Jag hittar mycket spännande och inspirerande bilder i PH Magazine. Den är proffsig och snyggt gjord. Tack för tipset Martin. Ta gärna en titt!

Postat 2013-07-10 12:59 | Läst 2733 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa