DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Skogen doftar skog igen!

När den knastertorra skogen äntligen fått några dagars regn vänder dofterna åter. Det luktar mustigt av fuktig jord och mossa. Hällmarkerna sveps in av väldoften från tallskogen. En och annan svamp börjar titta fram och de för tidigt gulnade björkarna har återtagit sin gröna färg.

18 mm, f/16, 1/10s, ISO 100, focus stacking

Vi har haft en fantastisk sommar! För min egen del har det blivit mest sol och bad och ganska lite fotografering. Juli är en tråkig månad ur fotosynpunkt. Landskapet är kompakt mörkgrönt, det mesta är överblommat och naturen tar konstant siesta i torkan och värmen. Augusti är desto trevligare, med fuktiga morgontimmar, större kontraster och färgskiftningar i landskapet. Nu ser jag fram emot höstens resor till Fulufjället och Söderåsen för att njuta av det fyrverkeri av färger som naturen bjuder på.

  

Postat 2014-08-17 20:29 | Läst 3500 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bergslagens skogar

För ett par veckor sedan tillbringade vi som vanligt några dagar i Bergslagen. Det är något speciellt med skogen här uppe som gör att jag ständigt återvänder.  På väg hem passerades Ängelsberg, Västervåla, Ramnäs och Virsbo. Ortsnamn som nu blivit plågsamt aktuella i nyhetsflödet. Det känns nästan overkligt att de mäktiga skogarna i området till stora delar är ödelagda och att människor har fått sina liv slagna i spillror.

Händelser av det här slaget påminner oss om vår litenhet inför naturens krafter. Vi vill gärna tro att vi kan kontrollera allt som händer omkring oss. Det kan vi naturligtvis inte. När katastrofen är ett faktum uppstår alltid kaos och förvirring, missförstånd och felbeslut. Det är en del av katastrofens väsen.  Men vi kan försöka vara rustade för det otänkbara genom att planera och öva.

Jämfört med andra delar av världen har vi i Sverige varit förskonade från naturkatastrofer av de större slaget. Då är det lätt att luta sig tillbaka och prioritera annat är räddningsmateriel, beredskapsplaner och övningar. Kanske är branden i Bergslagen en plågsam men nödvändig väckarklocka för oss alla. Låt oss nu hoppas att vädrets makter hjälper alla de människor som sliter hårt i de Västmanländska skogarna för att få bukt med branden. 

Postat 2014-08-10 21:31 | Läst 1910 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera