DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

I Love Trash

En lite udda papperskorg drog till sig uppmärksamheten på min  promenad längs Långholmskanalen härom dagen. Satte mig med vidvinkeln på kameran och väntade tålmodigt på att någon skulle dyka upp. Och vips svepte kvinnan förbi - med färgmatchade kläder som extra bonus.

18 mm, f/8, 1/40s, ISO 280

För övrigt har semesterlunken infunnit sig på riktigt. Njuter av frukosten i solskenet på altanen.  Läser David duChemins utmärkta bok Berätta i bild som ger mycket inspiration och idéer. Bättre än så här kan man inte ha det.

Ha en bra dag!

Postat 2013-07-05 10:30 | Läst 2333 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bildtorka i Paris

Det tar lång tid för mig att känna in en ny plats innan det blir några bilder. Det blev väldigt tydligt under valborgshelgens besök i Paris. Trots att jag varit där många gånger tidigare och tyckt mig ha gjort en ganska grundlig research innan resan, så blev resultatet magert.

På programmet stod fototurer till de indiska kvarteren i La Chapelle och Barbés med sina arabiska influenser. På hemmaplan verkade det här som spännande miljöer som mycket väl kunnat ge intressanta bilder. Väl på plats föll de platt till marken. Jag är ganska säker på att om jag tillbringat tillräckligt med tid, kanske flera dagar på plats, så hade motiven och situationerna dykt upp, men ett kort besök - nix! Jag är en nog den långsamma typen av fotografer, som behöver både tid och eftertanke. Inte ens en  tunnelbaneresa till den hypermoderna stadsdelen La Defence gav något. Stora, maffiga skyskrapor och Grande Arche imponerade, men försök att hitta en kameravinkel som funkar utan att känna till området - non!

35 mm, f/8, 1/125s, ISO 400, sammansättning av två bilder

Nåväl, tidig morgon i latinkvarteren gav iallafall lite bilder på Pantheon när de första solstrålarna tittade fram. Paris är som allra bäst en sömnig söndagsmorgon innan staden vaknat. Fåglarna kvittrar och trafiken har tystnat. Bageriet håller på att öppna och en barägare röjer undan efter nattens gäster. Ibland gör det inget att bilderna uteblir!

19 mm, f/5, 1/200s, ISO 200

Postat 2013-05-02 21:50 | Läst 4172 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Sista utmaningen - Street

Ack och ve! I morgon är det sista kurstillfället på Fotografiska med Göran Segeholm. Sex veckor går ruskigt fort och kursen har varit fantastiskt rolig och givande. Utmaningen, eller hemläxan om man så vill, den här gången var att fånga en relation mellan två bildelement, tex. mellan två personer eller mellan en person och den omgivande miljön. Om något av bildelementen tas bort så blir bilden helt ointressant och dör. Typiskt gatufoto alltså. Och svårt! 

Fotohumöret har inte varit på topp med mörker och kyla som kryper in i själen. Hade nästan tänkt att kasta in handduken och plocka fram en bild ur arkivet från i somras. Gårdagens besök på Fotomässan gav tack och lov en kick och på söndagseftermiddagen fick det bli en tur till julmarknaden i Gamla stan. Gott om folk som inte verkade bry sig om att man går omkring och plåtar. Satte på 50/1.4 och vred upp ISOn till 1600. Ville också passa på att prova med maximal brusreduktion för höga ISO-tal i kameran som omväxling. Massor med folk huller om buller. Egentligen för trångt för 50 mm brännvidd.

Här bilden jag slutligen valt ut att presentera på kursen i morgon:

Bild 1. 50 mm, f/4, 1/50, ISO 1600

Och här är reservbilden tagen under årets upplaga av prideparaden i Stockholm:

Bild 2. 34 mm, f/4, 1/1000, ISO 200

När det gäller testet med högt ISO i eftermiddagsmörkret så föll det ganska väl ut. Bild 1 har fått en extra brusreducering i Elements och ser riktigt hyfsad ut. Provade även en del med ISO 3200 med betydligt sämre resultat, men det återkommer jag om i ett senare inlägg.

Ha en bra vecka!

Postat 2012-11-25 21:40 | Läst 5278 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Life is beautiful

Besökte Oslo för ett par helger sedan. En vacker stad som jag missat genom alla år, förmodligen för att den ligger för nära. Norge och Oslo präglas naturligtvis av de fruktansvärda terrorattentaten den 22 juli förra året och det blir särskilt påtagligt när man passerar de ödsliga regeringskvarteren med urblåsta och förspikade fönster. Men det finns också en tro på framtiden och att livet är vackert.  

   

Postat 2012-11-06 20:34 | Läst 3288 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En dag i Prenzlauer Berg

Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg undkom bombningarna under andra världskriget och mycket av den gamla bebyggelsen från sekelskiftet finns därför kvar. Det här är typiska alternativa konstnärskvarter men renovering och upprustning pågår efter återföreningen med väst och håller på att tränga undan den unika miljön. Tillbringade en solig höstdag runt Eberswalder Strasse och Kastanienallee med 50 mm objektivet på kameran. Här är några glimtar från gatorna.

Bild 1. Lunchdags

Bild 2. Inte bara Spotify

Bild 3. Alternativt

Bild 4. Kabelhärva

Bild 5. Rökpaus


Samtliga bilder 50 mm, f/8, ISO 400.

Postat 2012-09-29 09:51 | Läst 4635 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa