DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

En kick för kreativiteten

Efter att ha ägnat mycket tid åt landskapsfoto var det dags att för en stund strunta i alla formkrav och låta experimentlusten och kreativiteten få flöda fritt. 

Det senaste året har jag nästan uteslutande ägnat mig åt landskapsfoto. En genre som passar mig rätt bra, eftersom jag är den långsamma typen av fotograf som behöver mycket tid för att upptäcka och komponera varje bild. Dessutom gillar jag att vara ute i skog och mark. Det är fantastiskt när man lyckas fånga lite av känslan på en vacker plats med hjälp av kameran.

Perfekt skärpa i hela bilden, balans, en komposition som bringar ordning i tillvaron och leder blicken mellan många intressanta blickfång och helst ett spännande ljus, är alla viktiga ingredienser för ett bra landskapsfotografi. Lägg till en önskan om att visa något unikt och kravet på objektivitet (clonestämpeln bannlyst!). Allt detta är spännande utmaningar som jag normalt uppskattar. På sista tiden har jag ändå känt att den strikta formen som landskapsfotot kräver hämmar kreativiteten. Det blir helt enkelt väldigt få bilder som passerar genom nålsögat, trots ihärdigt arbete. Något behövde göras!

Dags för ett kreativitetsprojekt! Utan några andra krav än att ha kul och låta experimentlusten flöda. Några exemplar av vildmorot från vägkanten fick bli fotoobjekt och 90 mm macrot tillsammans med en softbox verktygen. Jag gillar korta skärpedjup och abstrakta naturdetaljer. Nu fick jag som omväxling frossa i kreativ oskärpa. Leka med dubbelexponeringar, tweaka vitbalansen och dra i spakarna i Photoshop helt ohämmat. Till och med klona bort små fula insekter i bilderna utan dåligt samvete. Härligt!

Det blev knappast några kioskvältare till bilder, men jag fick några roliga timmar med kameran och datorn. Och en kick för kreativiteten!

Mission Completed!

Postat 2014-07-27 21:55 | Läst 2884 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tropisk natt

Smaka på orden - tropisk natt! Det låter spännande och lockande. För tankarna till fjärran länder och exotiska platser. Och i natt var även Stenhamra allt lite exotiskt! Temperaturen letade sig nästan inte under 20 grader på hela natten. Vindstilla. Månen på väg ner bakom skogsbrynet på Munsö speglade sig i det blanka Mälarvattnet. Vem kan motstå att smyga ut med kameran då?

24 mm, f/16, 25 s, ISO 800

Postat 2014-07-09 11:37 | Läst 3107 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sommarläsning: A Beautiful Anarchy

Med sina 20 böcker och en välfylld portfolio från världens alla hörn, har fotografen David duChemin torrt på fötterna när han skriver om att leva ett kreativt liv. A Beautiful Anarchy är Davids mest personliga bok hittills, där han beskriver sin egen kreativa process och de val han gjort för friheten att få syssla med det han brinner för allra mest - att resa och fotografera. 

Det här är en bok som ger mig mycket energi och tankar om mitt eget fotograferande. DuChemin konstaterar att livet är kort och det gäller att ta tillvara den lilla tid man har. Hur spenderar  jag min tid? Det är bara när man är ute med kameran som det blir bilder. Den där drömresan till Nya Zeeland - kanske dags att boka biljetter! Bra idéer har kort bäst-före-datum så se till att genomföra de när de dyker upp. Hur ser min kreativa process ut och vad är det som bäst fyller den med ny kraft? 

A Beautiful Anarchy finns som e-bok för 10 kanadensiska dollar (CAD) eller som pocket + e-bok för 30 CAD. Köp och tanka ner från Craft & Vision. 

Postat 2014-07-07 13:29 | Läst 4115 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Bland klipporna på Gålö

Jag har mina små favorittillhåll på Mälaröarna, men nu är naturen här nästan ogenomträngligt, massivt grön.  Dags att hitta nya vyer! Resan gick till Gålö naturreservat och Oxnö i Stockholms södra skärgård för en första rekognoseringstur. 

Jag är långsam av mig när jag fotograferar och behöver ofta återkomma flera gånger till en plats innan det blir några bilder. Ambitionen den här resan var därför att hitta nya platser med potential för flera besök. Och visst hittade jag det jag sökte. Vidsträckta, runda klippor, flata hällar med blanka, välfyllda hällkar och knotiga tallar som klamrar sig fast i bergsskrevorna.  Här finns över fem mil strandlinje att upptäcka. 

18 mm, f/16, 1/30 s, ISO 50, focus stacking

Solen värmde skönt medan jag filosoferade bland klipporna, men det var alldeles för hårt ljus för fotografering så här mitt på dagen. Det blev iallafall en bild när åskovädret inne över fastlandet började göra sig påmint. Sen var det dags att dra sig mot bilen för att inte bli genomblöt.

Gålö och Oxnö är riktiga pärlor som jag lär återvända till många gånger under sommarens ljusa kvällar.

Postat 2014-07-04 10:35 | Läst 4015 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Sebastião Salgado har något viktigt att berätta om världen

Medan regnet strilade över Stockholm passade jag på att titta på Genesis av Sebastião Salgado på Fotografiska. En storslagen utställning med fantastiska bilder från de spillror av världen som ännu är opåverkade av människan. 

De stora svartvita natur- och landskapsbilderna gör att man nästan tappar andan. Unika platser, ett sjudande djurliv, fint ljus och perfekta kompositioner. Man förstår varför Salgado vill visa dessa platser för omvärlden. Mängden bilder och den stora detaljrikedomen i kompositionerna gör att man behöver gott om tid på sig. Jag kommer definitivt att återvända för att upptäcka det jag missade vid första besöket.

Salgado vill även visa på hur människan fortfarande kan leva i harmoni med naturen. Här blir det knepigare. Några bilder fungerar, men Salgado faller ofta i fällan att exotifiera de människor han avbildar. Porträtten på stamfolk från Papua & Nya Guinea är ett sådant exempel och de afrikanska kvinnorna med stora läpplattor liknar mest lyteskomik.  De här bilderna kunde lika gärna vara tagna av en storögd upptäktsresande för 100 år sedan och imponerar inte på mig.

Alf Johansson har skrivit en mycket bra sammanfattning om Sebastião Salgados liv och arbete. Läs den och kolla gärna Youtube-klippet The Silent Drama of Photography som en introduktion innan du går och tittar på utställningen.

Sebastião Salgado har något viktigt att berätta om världen. Han berättar det utifrån sina egna dyrköpta erfarenheter. Gå och se Genesis!

Utställningen pågår till den 14 september.

Postat 2014-07-01 21:24 | Läst 2972 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera