DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Skakigt i Kolmårdsskogarna

Egentligen hade jag planerat en tredagars fotoresa till Söderåsen i Skåne över helgen. SMHI:s ihärdiga regnprognoser fick mig dock på andra tankar och jag bestämde mig för att hålla till på hemmaplan i de östra delarna av landet, där det ju som bekant alltid är ljust och vackert!

Fredagsmorgonen var kylig men hyfsat vacker när jag rullade mot Getåravinen i Kolmården. Jag var där för en vecka sedan och ville gärna fortsätta där jag slutade när mörkret föll.  Väl framme möttes jag av olycksbådande varningsskyltar om pågående älgjakt. Hundar som skällede. PANG - ett skott längre in i  skogen. Helt plötsligt dök en älgko upp på vägen femtio meter bort. Hmm... inte alls särskilt hälsosamt att stanna kvar just här! Snabbt drog jag mig tillbaka och styrde istället kosan mot Fjällmossens orörda myrmarker någon mil bort.

Men hösten har kommit lite väl långt nu. Löven har trillat av, färgerna har mattats och gråvädret som drog in över kolmårdsskogarna livade inte direkt upp landskapet. Trots idoga försök blev bildskörden skral denna gång. Väl hemkommen och efter en god middag roade jag mig med en av de få bilderna från dagens utflykt som fanns på minneskortet. Det blev en skakig skapelse i Photoshop som ändå fångar lite av höststämningen. 

Ha en skön helg!

 

Postat 2014-10-18 16:42 | Läst 2650 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stillsam färgprakt i Getåravinen

Igår tillbringade  jag ett par timmar med kameran i Getåravinen utanför Norrköping. Naturen är förunderligt vacker i ravinen som skär djupt ner i de branta bergsmassivet på norrsidan av Bråviken. 

Nere i bäckravinen är det mörkt och fuktigt. Endast lite ljus rakt uppifrån strilar ner genom de ståtliga gamla granarna som växer på det branta kanterna. Bäcken porlar stilla och muntert, men i övrigt är det helt tyst. Här kan man pyssla med sin kamera i timmar utan att bli störd. En ensam joggare som ljudlöst smög upp bakom min rygg höll förvisso på att skrämma slag på mig när jag var som djupast försjunken i plåtandet!

32 mm, f/16, 8 s, ISO 100

Jag har varit här och fotograferat många gånger tidigare, men bara på våren. Då brukar det sjuda av växtkraft och energi i marken. Nu håller naturen stillsamt på att stänga för säsongen. De prunkande ormbunkarna vissnar och bjuder på vackra brunröda nyanser. Enstaka aspar och lönnar lyser klargult mellan granarna i skymningen. 

120 mm, f/4, 0,5 s, ISO 100

När exponeringstiderna började närma sig 30 sekunder var det dags att packa ihop för den här gången. Nöjd och med kurrande mage styrde jag åter mot Stockholm. Jag kommer tillbaka när naturen åter vaknar till liv nästa vår!

 

Postat 2014-10-12 15:44 | Läst 5021 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lästips: PHOTOGRAPH nr 9 - med fokus på svartvitt

Den kanadensiska e-tidskriften PHOTOGRAPH har just kommit med sitt nionde nummer. Denna gång helt inriktad på svartvitt. På 230 fullspäckade sidor presenteras fantastiska portfolios, intressanta intervjuer och ett tiotal artiklar med mycket hög kvalitet.

Vitt skilda genres finns representerade i det nya numret. Här hittar vi undervattensfotografi, livfulla porträtt, dramatisk arkitektur och Satoki Nagatas nattbilder från gatorna i Chicago. Lite extra kul att den belgiske fotografen Piet Van den Eynde valt att visa en vinterbild från Stadsgårdskajen i Stockholm i sin artikel.

Jag tycker att PHOTOGRAPH är ett strålande och mycket seriöst fotomagasin med ett totalt fokus på bilder och bildskapande. Och inga störande annonser eller reklam så långt ögat når! Det gillar jag.

Köp och ladda ner som pdf från Craft&Vision.

 

Postat 2014-10-09 21:31 | Läst 4243 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera