DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Fyrverkeri på Fulufjället

Nu exploderar fjällvärlden i färger. Jag hade turen att pricka in årets kanske sista riktigt fina sensommardag med ett besök på Fulufjället i nordvästra Dalarna. Med 16 grader i luften, lagom mycket sol och nästan vindstilla uppe på fjällplatån så blev det årets hittills bästa fotoresa. 

När jag på lördagsmorgonen stegade ut till bilen vid vandrarhemmet i Särna låg dimman tät och temperaturen på 2 grader. Föga inspirerande att ge sig upp i ottan, men nu hade jag ju åkt 50 mil kvällen innan för att äntligen få plåta fjällnatur. Så skam den som ger sig! Väl framme vid Njupeskär så började det lätta lite grann. Med siktet inställt på Rösjöstugorna började jag vandringen upp genom skogen på fjällsidan. Med den ökande höjden och tack vare solens strålar började dimmolnen skingra sig och sikten bli bättre.

18 mm, f/16, 1/50 s, ISO 100

Jag var här för 30 år sedan. Under en tvåveckors vinterövning i Trägslet gjorde vi en avstickare hit för att kolla på Njupeskärsfallet - Sveriges högsta med 93 meters fallhöjd. Fallet minns jag, men inte så mycket annat. Troligen sov jag större delen av tiden i den gamla militärbussen. Var det något man lärde sig i lumpen så var det att sova i alla möjliga och omöjliga lägen.

44 mm, f/16, 1/8 s, ISO 100, focus stacking

Solen värmde skönt i nacken men det hårda ljuset var som vanligt knepigt att hantera. Tursamt nog drog dimmolnen fram i rask takt över fjället och med lite tålamod gick det att vänta in rätt ögonblick med lagom spridning av solljuset för att mjuka upp skuggorna och ändå behålla lystern i landskapets färger. 

18 mm, f/13, 1/80 s, ISO 100

I skymningen var det dags att vandra tillbaka till bilen. Återvände till Särna, käkade en pizza med rökt renfilé på den lokala pizzerian och somnade nöjd efter en fantastisk dag på Fulufjället. Hit återvänder jag gärna igen, och det ska inte dröja 30 år till nästa gång! 

Postat 2014-09-23 21:18 | Läst 4318 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera