DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Skönhet i formen

I måndags började kursen Fotografering II: Bild, med Göran Segeholm på Fotografiska. Inriktningen är helt på bilden och bildspråket, det vill säga befriande lite teknik och kompositionsregler. Målet för min del är att nu på allvar börja hitta rätt spår att fokusera på. Att minska spretigheten i fotograferandet och försöka bli hyggligt bra på några få saker.  Arbetet med Göran och de övriga i gruppen ser ut att bli spännande.

Uppgiften inför nästa gång är en liten uppmjukning och handlar om att avbilda skönhet som sitter i formen och inte i innehållet. Fotografera något som inte är särskilt vackert men ändå skapa en bild som förmedlar skönhet. Och det kan ju vara nästan vad som helst! Den här veckan är jag överlastad med arbete tills efter mörkret lagt sig så här fick det bli ett snabbt fotojobb på hemmaplan med vad som stod till buds. 

Här är resultatet. Trots att innehållet är oviktigt - ser du vad det är?

Postat 2012-10-25 07:16 | Läst 3940 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Läckert röda i kvällsljuset

Gårdagens fotorunda passerade en nyponbuske där frukterna lyste läckert röda i kvällsljuset. Eftersom det just då var vindstilla och jag hade stativet med mig så fick det bli ett par bilder som påminner oss om att hösten kryper närmare och närmare.

Bild 1 och 2 är sammansatta av två exponeringar med 50 mm och bländare f/1.4 för snygg oskärpa i bakgrunden och  f/4 för tillräckligt skärpedjup på nyponen.  Sammansättningen gjord med en lagermask i Elements.

Bild 1.  50 mm, f/1.4 resp. f/4, ISO 200 (två exponeringar)

Bild 2.  50 mm, f/1.4 resp. f/4, ISO 200 (2 exponeringar)

Bytte avslutningsvis till makroobjektivet (Tamron 90/2.8) för att komma lite närmare.

Bild 3. 90 mm, f/16, 0.5 s, ISO 200 

Postat 2012-09-08 08:24 | Läst 3226 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Makroskopiskt återfall

Okej, jag lovade mig själv att nu räcker det med makrobilder för ett tag. Dags för lite vidgade vyer och ny objekt! Men det var ju absolut vindstilla och solens första strålar tittade fram så oemotståndligt lockande i trädgården i morse. Bara lite päronblom och förgätmigej... sen får det tusan vara nog!

Har lagt på en färgövertoningskarta på bild 2 och 3 (mörkt rött till mörkt orange)  med ca 20% opacitet för att värma upp bilderna lite grann, mest för att testa.  Tycker du det funkar?

Postat 2012-05-19 20:33 | Läst 5665 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bara en fluga

Det här med digital fotografi är nog bara en fluga. Precis som Internet, enligt den gamla kommunikationsministern Ines Uusmann. Men kombinationen av modern kamerateknik och blixtsnabb digital kommunikation har verkligen fått ett fantastiskt genomslag, vilket FS är ett bra exempel på. 

För min egen del är aktiviteten här på FS en stor drivkraft och en källa till både inspiration och kunskap. Diskussionen om dalande kommentarsfrekvens och bildkvalitet till trots, så är FS en bra och viktig mötesplats för både nybörjare och gamla fotorävar, som vi ska ta väl vara på. FS blir vad vi gör den till. Dela med dig av dina bilder och kunskaper. Hugg i och kommentera bilder du också. Det är uppskattat, viktigt och lärorikt för både den som ger och får kritik.  Börja gärna med den här flugan som värmde sig i solens första strålar tidigt i morse.

90 mm, f/5, 1/400 s, ISO 400

Efterbehandling: Partiell brusreducering av oskarpa partier, skärpning med oskarp mask (1.5 pixel, 150%), ökat kontrast och justerat nivåer. Klonat bort en störande växtdel i nedre vänstra hörnet.

Postat 2012-05-13 20:06 | Läst 3468 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Harsyra till frukost

Intensivt gröna  tripletter  av hjärtformade blad fyller marken i den lilla skogsgläntan som ingår i den dagliga fotorundan. Här är solljuset svagt och marken rejält fuktig. Harsyran börjar försynt titta fram och samsas med mossor och spirande ormbunkar under de skuggande träden. 

Harsyrans blad är faktiskt ätliga och användes förr i tiden både i matlagningen och som läkemedel för diverse krämpor. De gröna bladen är friskt syrliga i smaken och innehåller oxalsyra på samma sätt som rabarber. Varför inte lite färsk harsyra på müslin till frukost eller i salladen? Tänk bara på att oxalsyran inte är någon  höjdare för den som har njurproblem.

Själv föredrar jag nog att låta de små bladen stå kvar på marken och njuta av dem genom kameralinsen istället.  Har ägnat några kvällar då solljusets sista strålar letade sig in under träden, åt att försöka få till lite makrobilder. Första kvällen utan stativ - med suddiga bilder och leriga byxor som enda resultat. Andra kvällen med stativ gick bättre -  fortfarande lerig och blöt men med några användbara bilder i kameran.  

Bild 1.  90 mm, f/16, 1/25 s, ISO 400

Bild 2.  90 mm, f/22, 1/20 s, ISO 400

Bild 3.  90 mm, f/5.6, 1/400 s, ISO 200

Bild 4.  90 mm, f/5, 1/250 s, ISO 400


Samtliga bilder har nivåjusterats och skärpts. Har lagt på vinjettering och gaussisk oskärpa på vissa ställen. I bild 1 har ett störande blad i övre vänstra hörnet klonats bort.    

Postat 2012-05-09 20:54 | Läst 5005 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 Nästa