DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Skönhet i formen

I måndags började kursen Fotografering II: Bild, med Göran Segeholm på Fotografiska. Inriktningen är helt på bilden och bildspråket, det vill säga befriande lite teknik och kompositionsregler. Målet för min del är att nu på allvar börja hitta rätt spår att fokusera på. Att minska spretigheten i fotograferandet och försöka bli hyggligt bra på några få saker.  Arbetet med Göran och de övriga i gruppen ser ut att bli spännande.

Uppgiften inför nästa gång är en liten uppmjukning och handlar om att avbilda skönhet som sitter i formen och inte i innehållet. Fotografera något som inte är särskilt vackert men ändå skapa en bild som förmedlar skönhet. Och det kan ju vara nästan vad som helst! Den här veckan är jag överlastad med arbete tills efter mörkret lagt sig så här fick det bli ett snabbt fotojobb på hemmaplan med vad som stod till buds. 

Här är resultatet. Trots att innehållet är oviktigt - ser du vad det är?

Postat 2012-10-25 07:16 | Läst 3941 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kanske sista chansen bland bokarna!

Spenderade nästan hela söndagen i vår lokala lilla bokskog intill Ekebyhov slott på Ekerö. För en vecka sedan var nästan alla löv fortfarande gröna, men nu stod hela skogen fullständigt i brand - rött, gult och brunt tävlade om att lysa som starkast.

Som före detta östgöte och numera stockholmare är jag inte bortskämd med bokskogar. Därför är det extra fascinerande att besöka Ekebyhov både på våren och hösten. Jag kan framför allt inte sluta att imponeras av den explosionsartade förändring som träden genomgår på bara några dagar. Som sagt nu är  det de grannaste höstfärger som gäller men snart nog så är allt fallet till marken. 

Bild 1. 14 mm, f/22, 5 s, ISO 100

Plåtade ett hundratal bilder. Mest med det nyköpta AF-S Nikkor 35mm 1:1.8G objektivet och en del med Tokina 11-16/2.8. Söndagen var mörk och mulen men helt vindstilla så det var enkelt att köra exponeringstiden på flera sekunder.

Bild 2. 15 mm, f/22, 2 s, ISO 100

Fick pyssla en del med vitbalansen eftersom kamerans automatik fick fullständigt spel i det gulröda ljuset. Väl hemma landade jag på 4600 Kelvin för samtliga bilder i samband med RAW-konverteringen. Jag har svårt att avgöra om det blev för gult/rött men så här upplevde jag omgivningen när jag plåtade - berätta gärna vad du tycker!

Bild 3. 35 mm, f/16, 1 s, ISO 200

Jag märker att färgmättnaden är väl kraftig i bilderna. Jag har inte gjort några färgjusteringar utan bara satt svart- och vitpunkt, justerat ner mellantonerna en aning och vinjetterat med blandningsläge multiplicera. Lite softning också (40 pixel gaussisk oskärpa, 15 - 20% opacitet). Tacksam för dina synpunkter på efterbehandlingen.

Postat 2012-10-22 21:59 | Läst 7622 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett år med Fotosidan - tiden går fort när man har roligt

Sådär ja! I fredags firade jag ett år som hyggligt aktiv medlem på Fotosidan. Det har varit ett bra år. Ett roligt och spännande år som jag lärt mig mycket på tack vare duktiga fotografer och intressanta bloggare som alla bidrar med sina bilder och sin kunskap. Jag har också lärt känna nya, intressanta  människor med samma brinnande intresse som mitt eget.

Inför årsdagen har jag passat på att städa ut en hel massa gamla bilder.  Det här med att städa bort gammalt är både svårt och bra. Svårt, för att det är förenat med viss separationsångest - "killing your darlings" är aldrig lätt. Bra, för att det ger viss koll på hur man utvecklats under året och en möjlighet att kritiskt utvärdera sig själv och gå vidare. Jag konstaterar att bilderna har blivit bättre med tiden men att de spretar hit och dit. Tekniken sitter hyggligt och jag känner kameran och objektivens egenskaper utan att behöva tänka. Många bilder är fortfarande för platta och ointressanta. Jag blir ofta allt för låst vid själva fototillfället och upptäcker först när jag kommer hem till datorn vad jag borde gjort annorlunda.  Det finns alltså massor kvar att lära sig - bra! 

Bloggar också på Fotosidan?

Jag börjar också få klart för mig vad jag gillar att fotografera och vad som inte funkar. Natur- och landskapsfoto kommer högt på listan. En begränsning är min taskiga rygg som gör det knepigt att kånka runt på tung utrustning i skog och mark.  Jag gillar att plåta människor. Här är min utmaning att våga fråga, våga invadera en annan persons sfär med kameran. När det väl blir av så är det desto mer givande. Jag njuter av andras bilder från extrermsporten gatufoto, men inser hur jäkla svårt det är. Kul att prova ibland men tvivlar på att jag har vare sig talangen eller tiden som krävs.   

Profilsidan och portfolion är uppstädade och har fått delvis ny struktur. Ny nuna på profilbilden dessutom! Nu finns även facebooksidan Fotograf Thomas Johansson där jag samlar egna bilder och länkar till intressanta fotografer och artiklar, för att på så sätt få ett lättillgängligt flöde för egen del och ett snabbt sätt att kommunicera med omvärlden. Kolla gärna! 

Så nu är man rustad för ett nytt spännande år på Fotosidan. Hösten rullar på, om några dagar faller de gula löven av och snart nog kommer första frosten. Nya fototillfällen coh utmaningar i antågande alltså.

Postat 2012-10-21 08:55 | Läst 2430 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Stairs and Spheres

Vissa saker kan man bara inte låta bli att plåta - spiraltrappor till exempel.

Postat 2012-10-14 17:38 | Läst 4161 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Guldmorgon

Upp klockan sju fast det är lördagsmorgon! Hade hoppats på samma dimma som igår, men ute var det klart och kallt och solen började så smått lysa upp horisonten. Packade bilen och tog sikte på Malmvik, där morgonsolens första gyllene strålar träffade de mäktiga ekarna och lönnarna runt Wallenbergs gravkulle. Det blev en riktig guldmorgon och som kontrast till förra blogginlägget, som var lite gråmulet, så kommer här färger så det räcker och blir över.

Bild 1. 13 mm, f/16, 1/15 s, ISO 100, HDR över 3 exp. (+/- 1.7 EV)

Bild 2. 13 mm, f/14, 1/25 s, ISO 100, HDR över 3 exp. (+/- 1.7 EV)

Bild 3. 16 mm, f/8, 1/50 s, ISO 200

Postat 2012-10-13 17:28 | Läst 4426 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa