DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Med vidöppen bländare i vårkvällen

Våren kommer rusande i expressfart! Aprildagarna svischar förbi i ett rasande tempo. Det är nu man vill dra i nödbromsen och skrika STOPP... STANNA! för att hinna med när naturen åter vaknar till liv.  

Då finns det inget bättre än att ge sig ut med vidöppen bländare på kameran i den vindstilla vårkvällen. Koltrastens muntra musikaliska krumbukter hörs lång väg och den skira grönskan blir nästan självlysande i de sista solstrålarna. Tiden stannar. Tankarna upphör och alla sinnen fokuseras på bilden i sökaren. Livet som fotograf när det är som bäst!

50 mm, f/2.8, 1/250 s, ISO 100

35 mm, f/1.8, 1/125 s, ISO 400

Ha en härlig helg!

Postat 2015-04-24 21:04 | Läst 2333 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tankar om en tulpanvas

Ibland är det kul att plåta stilleben. Att i lugn och ro få komponera bilden som man vill ha den. Ta några provskott, kolla i bildbehandlingen, justera, ta några bilder till - tills man är nöjd. Den här gången fick påsktulpanerna göra tjänst som modeller.

Idén till bilden har jag haft länge, men det var först nu som blomsteraffären hade långa, slanka tulpaner i sortimentet.  Tanken var att göra en svartvit bild med enkel, dynamisk komposition, böljande linjer, mycket svärta och ett mjukt ljus. I sig inget unikt, men en kul övning en regnig eftermiddag. 

Uppställningen blev en svart bakgrund, två softboxar och D800:an med 24-120 mm objektivet. Använde endast inställningsljuset från blixtarna och lång slutartid, eftersom det ena blixtaggregatet har säckat ihop. Med 80 mm och bländare 16 blir skärpedjupet ca 13 cm på en meters avstånd. För att vara säker på att få skärpa på alla delar tog jag två bilder, en med fokus på den främre tulpanen och en på den längst bort och stackade bilderna i programmet Helicon Focus. 

Omvandlingen till svartvitt är gjord i Silver Efex Pro 2 plus ett lager med gaussisk oskärpa (40 pixlar, 10% opacitet) för att ytterligare mjuka upp bilden.

Ursprungsbilden i 2x3-format blev rätt tråkig. Målen för bildidén kanske uppfylls, men det känns konventionellt och sövande! Något måste göras.

 Sådär ja! Nu blev det genast lite mer intressant. Mer dynamik och bildytan fylls ut bättre. Men fyra tulpaner... den övre spretar iväg och och stör lite. 

Eftersom tulpanerna redan återgått till ordinarie tjänst så blev det till att klona bort den fjärde blomman. Nu blev det enklare och mer harmoniskt men lite för mycket tom yta i övre högra hörnet.

Jag har svårt att bestämma mig men känner ändå att bild 2 funkar bäst. Vilken bild skulle du välja?

Glad Påsk alla FS-bloggare!

Postat 2015-04-02 10:22 | Läst 3477 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera