Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Kryptogamerna anfaller

I morse såg jag dom! Håriga, spiralformade tentakler som tränger upp ur marken och rullar ut sig mot solens första strålar. Kan inte låta bli att tänka på John Wyndhams klassiker The Day of the Triffids från 1951.

Ormbunkarna börjar vakna till liv och är med sina vackra kurvformer och spiraler ett givet objekt att titta närmare på genom kamerasökaren. Förresten heter det inte kryptogamer (sporväxter) längre enligt Wikipedia. Linné lär ha kallat alla växter som inte hade ståndare och pistiller för kryptogamer , som betyder "hemligt bröllop". Motsatsen är fanerogamer (fröväxter), även det ett föråldrat begrepp.

Jag gillar verkligen ormbunkar. De är kanske våra mest exotiska växter och fyller skuggiga partier i skogen med frodig grönska så att det nästan liknar en tropisk regnskog. 

Här är några av morgonens bilder från triffidskogen.

Inlagt 2012-05-06 22:14 | Läst 5885 ggr. | Permalink
Intressant växter, blir sugen att fota med MP-E65 och studera dessa växter :) Hoppas att hitta några insekter på köpet också.
Svar från Thomas Johansson 2012-05-07 20:36
Ja passa på innan dom vuxit sig för stora... då vet man aldrig hur det slutar :) Mvh Thomas
Vackra bilder på dina triffider! =)
Svar från Thomas Johansson 2012-05-07 20:38
Tack Heléne. Ja det är riktigt spännande i skogen just nu. Här har harsyran just börjat blomma så väntar bara på ett läge med lagom mycket motljus i kvällningen. Mvh Thomas