Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Mycket fotokultur i går

I går blev det mycket fotokultur, först ett besök på fotografiska för att titta på främst Inta Ruka men även Paolo Roversi (bilden ovan) överraskade positivt. Jag är lite kluven till fotografiska, de har ofta bra utställningar och en bra bokhandel finns också, även fiket är bra om än lite dyrt. Men det är något med stället som gör att jag inte går igång riktigt, jag kan inte sätta fingret på det men det känns instängt på något sätt.

Jag saknar den öppna lättsamheten jag upplever på Kulturhuset, något med både stämning och miljö är annorlunda tycker jag. Detta är givetvis bara mina subjektiva upplevelser, bäst att poängtera det. Hur som helst var det bra fotografi och trevligt att fika med Mats A och Krister K som jag gick tillsammans med.

Sedan var det bara hem och käka för att dra vidare och titta på Leif Sandbergs fina utställning Ending på Galleri Ralf, Hornsgatan 66, mycket starka bilder som jag tycker att man bör se om man har möjlighet. Leif Sandberg är något så ovanligt som en äldre herre som debuterar i fotosammanhang vid dryga 70 års ålder. Det är nog också livserfarenheten som gör hans bilder så starka och att han undviker att falla ned i klichéer vilket kan vara lätt hänt när man befinner sig i gränslandet mellan det dokumentära och det upplevda. Han visar också på det viktiga faktum att nyfikenhet och skapande inte är åldersbundet. En väldigt mörk men samtidigt, konstigt nog, positiv utställning, se den!

Inlagt 2013-10-31 14:01 | Läst 2678 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja Inta Ruka skulle jag gärna se, ska i alla fall gå och se Kent Klich som visas på Kommendanthuset i Malmö. Säkert en stark utställning, han är jäkligt bra tycker jag, Hälsn, LO
Svar från alf109 2013-11-01 20:19
Klich är en av mina favoriter, skulle vara kul att se hans bilder.
-affe
Maud Nycanders film om Inta Ruka gick igår kväll i repris på SVT, men de verkar inte har rättigheter att lägga ut den på nätet, apropå fotokultur igår. Tyvärr såg jag inte hela, men utställningen borde jag nog gå och ta en titt på. Kulturhuset är ju något helt annat än Fotografiska, så det kanske inte är så konstigt om det skiljer...
Svar från alf109 2013-11-01 20:20
Maud Nycanders film är verkligen fin och Inta Rukas bilder likaså. Rekommenderar boken som inte kostar så mycket, jag kan ta med den på nästa fika om du dyker upp?
-affe
ztenlund 2013-11-03 03:27
Jag kommer om jag kan, vilket är det mest sannolika, så gärna. Har jag inte för mycket annat att släpa på så kan jag ta med Johan Rheborgs Backstage, som ju är tämligen ny. Lite annorlunda tema kanske, men ändå. :)
Fördelen med att bo i storstadsmetropolen! Blir lite avundsjuk ibland på det kulturella utbudet! Även om det finns två ställen här i staden med ibland mycket intressanta utställningar är det aldrig av den digniteten som i storstäderna. Såg dokumentären om Inta Ruka och hon är verkligen en fascinerande kvinna och fotograf. Jag gillar hennes dokumentära bilder, men också hur hon behållit sin intigritet med fötterna på jorden. Leif Sandberg låter intressant! Alltid roligt med människor som visar på utveckling och intresse trots hög ålder. Det inger hopp! Mvh Yvonne
Svar från alf109 2013-11-01 20:22
Tack ska du ha Yvonne.
Storstaden har sina för och nackdelar, där kulturutbudet kanske är en av de större fördelarna. Vet inte om det arrangeras några veckoslutsresor annars skulle det kanske kunna vara något att fundera på.
-affe