Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Musikanten vid Östermalmstorg

Det var några år sedan jag såg honom vid Östermalmstorg, den blinde musikanten med sitt dragspel. Jag kommer ihåg att han var duktig på att spela. Det var i början när alla dessa stackars romer började dyka upp på våra gator, folk var inte lika avtrubbade som nu så det blev säkert en slant.

Jag har svårt att förstå varför EU jobbar så trögt med att sätta press på dessa människors hemländer? Det är knappast en lösning att bussa runt fattiga människor runt Europa till ett liv i såväl fattigdom som förnedring och rotlöshet.

I och med att även de unga är tvungna att bidra cementeras ett system av utanförskap. Många av dem man ser borde sitta i skolbänken, inte på gatan med en kopp framför sig. Ingen skall inbilla mig att någon väljer sitt liv på gatan i främmande land som tiggare, det är hög tid att något börjar hända snart.

Det är ett svek mot alla drabbade att detta skall kunna ske i dagens samhälle, några miljarder mindre i utdelning till bankägarna skulle säkert lösa såväl detta som många andra problem.

Och till dem som menar att ekonomin inte består av kommunicerande kärl vill jag bara säga: Skitsnack, allt hänger ihop, ytterst handlar det om hur man fördelar resurser.

Inlagt 2014-03-25 01:37 | Läst 1291 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är en jävla skandal att EU inte hanterar denna fråga bättre.
TYvärr är det nog så att ingen av de stora herrarna är intresserade av romer det känns som en politisk skitsak. Nej idealet är konflikter som i Krim Osv. Man vill synas , och likt Putin, visa musklerna i större sammanhang.Det gäller också vår egen tupp Carl Bildt, som far runt, slänger ur sig odiplomatiska meningar och fjädrar sig i bland elefanterna.Skulle en så mäktig man som Carl Bildt över huvud taget ha tid med några romer. "Det finns väl ideella föreningar som kan hjälpa till med det där". Hans tankegångar och de övriga är säkert. Vi har viktigare saker att tänka på.
/ Bengt
Jag tycker som Du, Alf! Många säger "varför gör EU inte något" och det kan jag också tycka, men samtidigt säger många att EU har för mycket makt och skall inte styra medlemsländerna för mycket.
Den hjälporganisationen som jag arbetar för har trots att den är förhållandevis liten lyckats mycket bra med opinionsbildning om romernas situation i Rumänien de senaste månaderna. Vi har fått fantastiska ingångar på hög nivå i Sverige såväl som inom EU och Rumänien. Tack vare det kan vi vara med och påverka långt utanför de snäva budgetramar som annars skulle hållt oss tillbaka. Det kan löna sig att satsa stort trots att man är liten!
/Mikael Good
per-erik åström 2014-03-25 10:48
Bra Mikael!
Annelie Worgard 2014-03-25 12:47
Blir glad av att läsa vad du skriver Mikael! Hoppfull.
Kloka ord, Alf, med stor allmängiltighet. Visst handlar det om resursfördelning.
Apropå bilden, minns du den gamla tanten som satt och spelade daarrigt på sin klarinett?
Det gick en skröna om henne att han var miljonär och hade limousin med egen chaufför runt hörnet.
Gillar verkligen den här typen av bildbetraktelser, men bra bild och en tankvärd text. Håller med om att den Rumänska staten borde kunna ta bättre hand om sina romer. Det verkar finnas en statsrasism, precis som det funnits i Sverige.
Kärlen är kommunicerande, men knappast på det direkta sätt du vill göra gällande. Ändrar man förutsättningar så kan det både rinna till mer eller rinna ut massor genom avloppet. Resurser är något som måste skapas för att kunna fördelas. Tas incitamenten för att skapa resurserna bort så försvinner typiskt sett också viljan att skapa dem. Därmed inte sagt att pengar på olika sätt kan riktas åt visst håll, men den typen av förenklingar du gör är missvisande. Frågan är väl sedan om det grundläggande problemet är mängden pengar eller något annat. På ett rent akut plan är det förstås det, men i längden handlar det rimligen om ett bredare problem.

Och apropå de där ansiktslösa bankägararna du tycker ska dela med sig:
http://www.driva-eget.se/vill-du-se-en-riktigt-vinstkat-agare-3918223
Svar från alf109 2014-03-25 17:49
Jag gör inga förenklingar, och nej jag menar inte att bankfrosseriet i sig är skulden till eländet på andra håll. Men det är ett symtom på ett samhälle där man sätter vinstmaximering och överflöd åt ett fåtal före humanistiska värden i största allmänhet. Att man sedan gjort incitamentmyten till grundlag handlar inte om något annat än att rättfärdiga det orättfärdiga. Jag syftar givetvis inte heller på att man skall ta bankbonusar och dela ut dem fritt bland dem som vill ha, alla vill ha. Men när ägande i sig själv skapar övervinster alltså att en viss grupp människor skor sig på obalanser i ekonomin som betalas av alla oss andra i slutändan borde incitamentsivrarna kanske se att detta också skapar incitament. Det för allmänheten mest problematiska incitamenten idag är att det gjorts till norm och en markör för framgång att kunna maximera sin egen vinst genom att sko sig på andras bekostnad i form av bonusar och utdelningar skapade genom övervinster i en icke fungerande ekonomi, alltså ett incitament att tänka på sig själv och skita i andra om man vill. Sedan är det givetvis en förutsättning för systemets fortlevnad att man lyckas övertyga massorna om incitamentsmyten, men den gäller bara dem som inget har.
per-erik åström 2014-03-25 18:23
Det började med en bild på en dragspelare, sannolikt av romsk härkomst. Sen blev det en annan diskussion.
Idag presenterade regeringen den s k vitboken om romernas historia i Sverige. Det är en förskräcklig läsning, men viktig. Inte minst för att den utmanar bilden av folkhems-sverige och dess historia.
Den är värd en diskussion.
Som jag sagt tidigare - bra bild Alf

Hörs/per-erik
Peter-L 2014-03-25 23:00
Jag håller med dig Martin! Förenklingar eller ensidiga synvinklar håller inte. Det krävs ett helhetsperspektiv, fördelningspolitik och framförallt inhemsk politik. Och då talar jag inte typ "Carl Bildt", bankdirektörer eller Sverige.
Som redan skrivits krävs ett EU-tryck på Rumänien för att långsiktigt skapa förbättring för Romerna.
De som lägger tjugan i muggen stillar nog mer sitt eget samvete än hjälper Romerna på sikt.
Och "incitament", behöver inte handla om pengar. Det kan översättas med motivation/krav/driv, genom ekonomiska eller andra åtgärder. För Romernas välmående, är det primärt kärlen i Rumänien som ska kommunicera.
Tack ska ni ha.
-affe