Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Tiden går allt fortare, jag allt långsammare

Nu är hösten här på allvar, de sista resterna av sommaren sopades bort med ovädret här om dagen. Nu skall det visst bli lite varmare några dagar igen, men som sagt sommaren har gett sig av för denna gång.

Det har varit lite diskussion om skannrar i och med att Epson lanserar sina nya toppmodeller. Det finns ganska tydligt två läger, dels de som mer eller mindre generellt ratar flatbäddsskannrar för filmskanning och dels dem som tycker att flatbäddsskannrar räcker ganska långt. Personligen tillhör jag den senare gruppen, jag tycker att det handlar om vad man skall ha bilden till och hur den skall presenteras.

En bra flatbäddsskanner har en verklig upplösning på ca 2000 dpi, det motsvarar en utskrift på 18 x 24 cm högupplöst (300 dpi) från ett småbildsnegativ och personligen gör jag inte så ofta större utskrifter. Vill man ha kornstruktur i bilden är det bara att köra den ett varv i till exempel Silver efex när man redigerar den. Nå väl, var och en får själv dra sina slutsatser, min förra blogg går djupare in på ämnet med jämförelser mellan flattbädd och filmskanner.

Annars är hösten här som sagt, något märkligt är hur upplevelsen av tid förändras med ålder. När jag var ung upplevde jag en arbetsvecka som lång, ännu tidigare var sommarloven en oändlighet för att inte tala om terminer och läsår.

Nu tycker jag att årstiderna växlar så snabbt att jag inte hänger med i svängarna, alldeles nyss var det fotoutställning i Gnesta och strax är det jul.

Jag läste någonstans att vi relaterar till tid i förhållande till hur långe vi levat. Tiden mellan 5 år och 10 år är en fördubbling och upplevs ungefär som lika lång som tiden mellan 10 år och 20 år och så vidare, tiden mellan 40 år och 80 år kommer således att upplevas som lika lång som den mellan 5 år och 10 år. Vet inte om det stämmer, men det verkar onekligen ligga något i det.

Inlagt 2014-09-25 06:05 | Läst 1971 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej,
Det går otäckt fortare och fortare. Varför tidsskalan ändras är svårt att förstå. Kanske är det så att den egna aktiviteten minskar, man hinner inte så mycke.
Ha det bra och ta några bilder
Bob
Nedmontering pågår Affe... ;-)

Vad det gäller uppfattningen av tiden, tror jag snarare att det beror på hur mycket vi fyller den. När vi var yngre gjorde vi fler olika saker, därför verkade tiden längre.
Om du istället för att göra liknande saker varje dag, ta liknande promenader och så vidare - reste runt i världen som en skållad råtta, gjorde massor av olika saker när du var hemma, så skulle tiden verka mycket längre. Jag tror alltså inte att det har ett dugg med ålder i sig att göra, utan om tidsuppfattningens relativa natur.
När allt kommer omkring så vet vi inte riktigt vad tiden är. Att uppfattningen av den då är omständighetsbunden är ju ingenting konstigt.
Höst.

Så kom hösten,som målar åkrar och träden i guld,
och molnen med sitt täcke snart ska bädda i vitt.
Jag vill vakna i knivskarpt vårljus.

Mvh Bengt
Bra sammanfattning av tid och ålder i din rubrik och text! Nog är det så! Om scanner skriver jag intet då jag inget har att tillägga! Ha en bra dag! Yvonne
Höst är mysigt, även om jag börjar bli till åren så att jag faktiskt förstår ekvationen 5-10 till 40-80.

mvh Tommy
Att tiden går snabbare när man blir äldre håller nog dom flesta med om, det är lite obehagligt, det omvända hade varit önskvärt. Jag tror mycket av det beror på att man som barn lever fullständigt i nuet, o inte funderar eller oroar sig för morrondagen. Må gott, LO