Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En sannolik cyklist mot en säker mur

Försvarsministern säger att Sverige sänt ut en signal till Världen? Jag undrar hur den signalen ser ut? Vi hade kanske en kränkning av en utländsk (läs rysk) ubåt men nu har vi minsann kanske jagat bort den? Säkert en signal som får vår omvärld att imponeras. Nog om detta.

Annars, cyklist mot sunkig mur i stadsmiljö. Förmodligen ett av de vanligaste gatumotiven man kan hitta, låt vara att cyklist kan bytas mot person i olika skepnader där krökt gamling har en särställning. Det finns en hel del sådana fotografiska arketyper, hur många gånger vi än sett dem och hur intetsägande vi som regel anser dem vara kan vi inte undvika att trycka på avtryckaren och där utgör inte jag något undantag.

Inlagt 2014-10-22 04:52 | Läst 1803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
...och det kan inte hjälps....himla fin bild tycker jag! :)
Intressant det där med gamlingar med krökta ryggar eller med käpp i handen...har funderat på det flera gånger. Jämfört med någon vanlig figur i 45-års åldern t.ex...- annars är ju åldringar inte särskilt högt värdesatta generellt sett i vårt samhälle....
Hösthälsningar från Norrköping!
Svar från alf109 2014-10-22 06:13
Tack ska du ha Lena.
-affe
"där krökt gamling har en särställning..."
Klockrent Alf.
Svar från alf109 2014-10-22 12:10
Jo många krökta blir det. :)
-affe
Här ser jag effekten av färgfotot röd cykel,röd jacka och det röda i betongväggen suveränt om det inte är arrangerat men det tror jag inte Mycket fin bild/bert
Svar från alf109 2014-10-22 12:06
Nej då, den är inte arrangerad.
Tack ska du ha.
-affe
Tidig morgon på Hornsgatan? Ett vackert ljus är det i alla fall.

Jag tycker att det ofta är ljuset som får mig att lyfta kameran, arketypiskt motiv eller inte. Det är ju också så att vissa motiv passar bra för vissa ljus, när allt klaffar blir det en bra bild.

Man kan ta sig an detta på flera sätt: Strosa runt med kameran och njuta av promenaden, även om inga bilder blir tagna. Eller smått vetenskapligt återkomma till en plats gång på gång i väntan på det rätta ljuset, prova vinklar och kompositioner och utvärdera.

Ha det gott! /Thomas
Svar från alf109 2014-10-22 12:09
Visst är ljuset en avgörande faktor.
Just denna bild är ett mellanting mellan de olika förfaringssätten, jag föll för det sunkiga murpartiet och klängväxtens envisa kamp för överlevnad och hade turen att cyklisten dök upp så att jag bara behövde vänta in en liten stund.
-affe
Ja, som representant för de krökta gamlingarna vill jag påpeka att Du glömt ett viktigt bildarketypiskt gäng här, och det är "spegelvändarmaffian". Du vet, de där som skall ha bilder vända för att "förstärka uttrycket; man läser ju från vänster till höger, o s v..." Nu går ju Hornsgatan dit den går, och tanten visste säkert vart hon skulle, men...

Jag har själv haft notoriska spegelvändarfantaster i min fotografiska närhet och minns hur det lät. Kanske dog de här idéerna ut med ljusschaktsökarna (som visade bilden spegelvänd, för er ännu okrökta), men Du kör ju fortfarande med Bladare...

Skämt åsido: en verklig pangbild! Jag hade klassat Dig som svartvitfotograf, men den här färgharmonin går inte av för hackor!
Svar från alf109 2014-10-25 16:51
Tack ska du ha Per.
Spegelvänt har jag aldrig gjort faktiskt, som sagt Hornsgatan går åt det håll den går cyklister eller krökta gummor likaså. ;)
-affe
Här spolar du kröken och visar en färgglad cyklist istället. Trevlig arketyp, den!
Svar från alf109 2014-10-25 16:54
Tack ska du ha Matti.
Det vimlar av arketyper, och andra typer på stan. ;)
-affe