Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. RAW-konverterare för Fujifilm X100F och andra X-trans sensorer

Det finns ju ganska många som påpekar eller påstår att Lightroom inte är så bra som raw-konverterare för fujis x-trans sensorer, många hävdar att det finns andra allternativ som är betydligt bättre. En av dessa som många anser vara den bästa är Iridient som anses ge såväl bättre färger som mer detaljer.

Jag tog hem en trial för att testa detta då jag givetvis vill ha så bra bilder som möjligt från min X100F. Jag kan konstatera att den tecknar färgerna lite annorlunda i defaultläge än Lightroom/ACR och att iridient verkar lätta upp skuggor lite mer. När det gäller detaljrikedom ser jag däremot ingen skillnad efter att satt utskärpenivåerna lika i bägge raw-konverterarna.

Iridient är också betydligt långsammare än Lightroom och saknar katalogfunktionen så om man använder den får man konvertera, spara i förslagsvis TIF-format (vilket ger gigantiska filer) och sedan ladda tillbaks dessa till Lightroom.

Så min slutsats efter att jämfört några bilder i olika ljus och kontrast är att skillnaderna är, för mig, försumbara och lätt kan åtgärdas i Lightroom om jag vill ha lite varmare färger och lite upplättade skuggor. Andra kan givetvis uppleva detta annorlunda. Här kommer en exempelfil utan någon extra redigering, Iridient är den med den röda texten, hela bilden och ett utsnitt 100%:

Inlagt 2017-12-25 19:33 | Läst 1185 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack Alf! Mycket klargörande och jag slupper göra testet och kan lugnt fortsätta med Lightroom.
Ses snart.
Hälsningar från Las Paömas/per-erik
per-erik åström 2017-12-25 20:29
Las Palmas.
Svar från alf109 2017-12-25 20:36
Kör på som vanligt Pe. Las Paömas låter som något nytt hipsterställe på Söder! :)
Jag kör med Alien Skin Exposure X3 och är supernöjd.

God fortsättning Alf! /Thomas
Svar från alf109 2017-12-26 08:28
Man väljer det som funkar i det flöde man föredrar. För mig funkar Lightroom utmärkt som en integrerad del i mitt flöde, så jag fortsätter med det så länge.
De välkända maskarna ("worms") som framträder i Fujis X-trans filer med Lr gör så bara i bilder med vissa motiv. Jag har själv sett dem när jag körde Lr. Men i vanliga fall var det inga problem, och Lr har också i senare versioner lyckats förbättra sig en del i det avseendet.
Svar från alf109 2017-12-26 08:27
Jag har ju tagit tusentals bilder med mina Fuji, först X100T och nu X100F och aldrig förstått "de gigantiska Lightroom-problemen" en del gett uttryck för. Antingen är jag inte så känslig eller så är problemet väldigt överdrivet av en del. För övrigt skapas ju artefakter av alla kameror och all bildbehandling i olika situationer, min Nikon D750 till exempel visar ganska kraftig moiré i vissa motiv när ljuset faller på något speciellt sätt.
Jag kör glatt vidare med LR och skiter i vad förståsigpåarna tycker. Så länge jag inte överskärper bilderna har jag inga som helst problem (med för mig synliga) artefakter i bilderna från min X-Pro 2.

De som grottar ner sig i den här typen av navelskåderi och tycker det är viktigt är oftast mer intresserade av tekniken än bilderna (vilket brukar synas i deras alster) ;)
Svar från alf109 2017-12-29 22:45
Jo som sagt, jag har heller aldrig upplevt några problem. :)