Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Att plåta på natten och lite om mitt sätt att bildbehandla

För mig är det viktigt hur det svartvita ser ut, framför allt i nattbilderna. En stor inspiratör var Brassaï och speciellt när jag plåtar i mindre format vill jag gärna ha det trycket och svärtan som han hade i sina bilder.

Jag tycker att det viktigaste är att svärtan inte ”dör” i bilden, med andra ord måste man kunna ana att det händer något även i de mörkaste partierna så att det inte bara blir svarta blaffor i bilden. Lika viktigt är att det är ordentligt tryck i svärtan, ingen mörkgrå sörja alltså.

Nästan lika viktigt är att högdagrarna inte fräter ut, det tycker jag förstör alla bilder. Utfrätta högdagrar ser hafsigt och slafsigt ut tycker jag och vittnar om att fotografen inte bryr sig så mycket om det estetiska när det gäller bilden.

Ofta beror det på att bilden är felexponerad, man har förlitat sig för mycket på automatiken och har inte riktigt kläm på hur den exponerar så att man kan kompensera med exponeringskompensationen, eller så har man mätt och inte vetat hur och vad man skall ha vart i sin gråskala. I nattbilder blir högdagrarna extra framträdande och om man blåser ur en vägg som är belyst av en gatlampa till exempel är bilden förstörd som jag ser det.

Även mellantonskontrasten är viktig, det är den som avgör om bilden blir ”mesig” eller om det blir ”tryck” i den. För att komma dit jag vill med mina nattbilder krävs två saker, dels att jag plåtar raw så att jag har informationen som finns registrerad att jobba med och dels att jag bildbehandlar mina bilder för att nå det uttryck jag söker.

Jag använder alltid bra pluggar till det svartvita förutom grundjusteringarna som jag gör i Lightroom. Till denna som är plåtad med Fuji X100T använde jag pluggen Macphun Tonality där jag utgick från en preset som jag jobbade vidare med och därefter ett lager med en annan preset för att få lite toning och mer känsla, jag justerade även denna efter egen smak. Dessutom har jag jobbat lite med kontrast, klarhet och skärpa över olika delar av bilden. En del tycker kanske inte att det är värt besväret? Jag har jobbat kanske en kvart med bilden och tycker att det är värt det.

Sedan är detta givetvis bara ett exempel på hur just jag vill ha bilden, andra kan vilja ha sina helt annorlunda.

Inlagt 2017-12-27 23:12 | Läst 1200 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så blir resultatet lite extra också! Utomordentligt vackert, bilden lever på ett sätt som alla svartvita inte gör, i varje fall inte mina egna, även om jag är nöjd ibland. Schysst att berätta hur du tänker och lite hur du gör, ska försöka använda ditt synsätt nästa gång jag har någon svartvit där jag vill lägga ner jobb.
Oftast är det färg för mig och oftast handlar mina bilder mer om att berätta lite om vad som rör sig i mitt liv än att hitta "maximalt" bilduttryck men då och då försöker jag naturligtvis det också. God fortsättning Alf!/ Björn T
Svar från alf109 2017-12-27 23:34
Tack ska du ha Björn, tycker att du konverterar bra själv, du hade en bild jag gillade i går(?) bland annat. För det mesta justerar jag ju bara mina bilder lite i Lightroom jag också när jag kör färg och om jag kör svartvitt brukar jag köra någon plugg och lägga ned ganska sparsamt med jobb. :)
/Affe
Alltid intressant att få ta del av andras arbetssätt i "mörkrummet"!
Svar från alf109 2017-12-28 09:51
Tack ska du ha Ragnar.
/Affe
Riktigt kul att höra hur du resonerar med bildbehandlingen och jag håller med dig. Jag gillar också riktig svärta men med information i åtminstone lite större partier. Mellantonskontrast är är också viktigt. Håller också med om att undvika utbrända högdagrar, undantaget kanske lampor på nattbilder, som är nästan omöjligt att undvika om resten av bilden ska vara vettigt exponerad. Riktigt fin bild på trappan!
Hälsningar, Bjarne
Svar från alf109 2017-12-28 09:55
Tack ska du ha Bjarne. Just lampor ser jag som spetsdagrar och ljuspunkter som givetvis måste få vara helt vita om inte resten av bilden skall bli helt svart. :)
Det jag menar är tillexempel en belyst vägg eller något annat i nattfoto, eller det vanliga att en tunnhårig i motljus får flinten utbränd, eller att vita skjortor helt saknar teckning (för att ta ett par vanliga exempel ;)).
/Affe
Fin bild! Förstår att det krävs en mästares arbete för att "dosera" nyanserna rätt. God fortsättning Alf!
Svar från alf109 2017-12-28 14:58
Tack ska du ha Marie, mästare vet jag inte :) det räcker långt att man vet hur man vill att det skall se ut och försöker komma dit :).
/Affe
Som vanligt en mycket fin bild! Fråga; stativ eller fri hand?
/per-erik
Svar från alf109 2017-12-28 14:59
Tack ska du ha per-erik. Frihand nästan alltid med de digitala :).
/Affe
Kul att du visar lite nattbilder igen och intressant att ta del av din framkallningsmetod.
Ha det gott/Stig
Svar från alf109 2017-12-28 15:00
Tack ska du ha Stig :).
/Affe