~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard - Underbara valrossar!

Fredag 5 sept

Sov väldigt gott den här natten! Dyningarna från gårdagens storm var väldigt sövande och jag vaknade pigg och utvilad. Som vanligt var det frukost 8:00 och lastning i zodiakerna 9:00. Den här förmiddagen skulle spenderas på land, hos en valrosskoloni! Spännande!

Först åkte Stig och en av besättningskillarna (som hade jägarexamen och fick rycka in som extra isbjörnsvakt idag) iväg med en zodiak för att spana isbjörn. Och när de kom tillbaka och rapporterade att allt var klart, lastade vi zodiakerna med all utrustning, stativ och fikaväskan, och åkte iväg.

Vi hade blivit noga instruerade i hur man beter sig i valrossars sällskap. Liksom när man är i närheten av alla vilda djur.. Ta det lugnt och låta Anders gå först! Måste säga att det märktes att han smugit på vilda djur i hela sitt liv.. En egenskap som kom väl till pass här! :) Bossen som låg mitt i högen... Helt underbara djur! Började med mitt tele på lite avstånd. 140905_DSC0117 PS 800 Lite styrkemätning emellanåt... varade dock inte så länge. Efter lite gruffande föll de ihop i en hög igen.. Ååååå det kliar på ryggen.... Björnvakter på spaning! Här har vi försiktigt smugit, hukat och ålat oss fram mot valrossarna. Det gäller att "finta dem" och liksom gå i cirkel och absolut inte rakt emot dem, då kan det hända att hela flocken blir oroliga och hasar ner i havet. Men denna gång gick det jättebra att komma väldigt nära! Såklart måste man respektera dem! Blir det oro i lägret är det vi som måste backa och ta det lugnt... Rätt läckert att stå och fika bara 7-8 meter ifrån detta gäng! Hur tror ni det luktade här? Och hur luktade våra hytter sen? Inte parfym, nej... :) Men det var det värt!! Så skön stil! Visst är det kul med fotografer som fotar fotografer som fotar.. :) Fis inte nu tack!! :) Hörru nu är du för nära va! Ett underbart gäng som ägnar sina dagar åt att slappa och slöa, fisa och rapa, dregla och snarka (ja jag lovar) gruffa lite sinsemellan och däremellan äta ett antal kilo blåmusslor per dag.. Kolla, nu är det såna där fotografmänniskor här igen... Japp Anders, vi är nog flera som håller med!! :) Det var vääääldigt svårt att slita sig från dessa fantastiskt charmiga djur! Men, när började bli dags att packa ihop och dra oss mot zodiakerna igen, då kom larmet från Stig: "Simmande björn"!! Varpå vi "skyndsamt" skulle bege oss mot zodiakerna. Och det blev en alldeles speciell upplevelse som jag berättar om i nästa inlägg...

Postat 2014-10-11 01:04 | Läst 1168 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Svalbard - Att åka så långt och ändå fotografera precis som hemma...

Torsdag 4 sept 

...ja hur knäppt låter inte det? Men det är ju så, att havet råkar vara mitt absoluta favoritmotiv. Vare sig det är stilla som en spegel, i lätt rörelse, upprivet av storm eller kanske fruset.. :) Så när några av oss gick ut på däck på kvällen för att se en vacker solnedgång, då fotograferade man såklart! Största nöjet ute på däck var att försöka fånga stormfåglarna som ofta kretsade runt båten. Hmm, är detta en sådan tro? Kan väl i alla fall konstatera att någon fågelfotograf blir jag nog aldrig!! :) Ett ljus som inte går att motstå! En av mina personliga favoriter från resan! Och hur lugnt och stilla det än ser ut, började det lite senare att blåsa upp och gunga ordentligt. Vi var några som stod framme i fören och efter bara någon halvtimme var det som värsta berg- och dalbanan. Och jag konstaterade att mina Postafen funkade perfekt! Kul var det, och inte förrän en gigantisk våg sköljde över oss fattade vi att det enda rätta var att lämna däck och gå in! Så blev det en stunds kameravård, saltvatten är ju inte det bästa, hrmm.. Lovar att valrossarna kommer i nästa inlägg! Och även några söta nallar ;)

Postat 2014-10-06 21:18 | Läst 1059 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Svalbard - Ett besök hos storsälarna

Torsdag 4 sept Japp, det blir alltså ett andra blogginlägg från samma dag, dessa sälar var så mysiga så de förtjänar det.. :)

Som vanligt satt vi i mässen och redigerade bilder när kapten kom och meddelade - Storsäl siktad! Vill vi stanna och fota? Ja såklart! I med zodiakerna och efter 20 minuter var vi i vattnet... En tanke slog mig; undrar om man gör såhär på stora Quest? Skulle inte tro det?! Fördelen med att åka med lilla Origo! :) Och nu blir det en hel massa bilder på dessa underbara djur! Såhär såg den ut. Låg fint och poserade för oss hur länge som helst! Nästan så att den var van vid en massa turister med långa objektiv.. :) Vi tog oss försiktigt närmare... Och närmare... kolla in morrhåren!! :) Och efter ett tag kunde vi få såhär fina porträtt! Den mysiga storsälen kollade bara nyfiket på oss. Var nästan sugen på att hoppa iland på hans isflak och lägga mig bredvid.. :) Så fick vi flytta oss och låta "Roggan" komma i fotoläge också! Anders vid rodret spanade samtidigt hela tiden i kikaren och fick syn på ytterligare sälar längre bort. Så vi stack iväg dit men de var tyvärr inte lika villiga att ställa upp på bild utan dök ner i vattnet när vi kom närmare. Fast de dök i var de ändå nyfikna och kom upp och kikade på oss.. :) Hade fått span på ytterligare ett litet gäng sälar och beslöt att sticka dit! Tydligen har Stig och hans gäng fått syn på samma sälar. Vem hinner först... Det var hur kul som helst att fräsa runt på havet såhär och det tyckte nog våra styrmän också! :) Inte heller dessa var så pigga på att vara med på bild, utan dök i vattnet när vi kom närmare. Men roligt har vi ju!! :) Åter till kära Origo! Motvilligt... Åh vilken kväll detta var! Kommer aldrig att glömma denna stund.

Tar även med en bild från den första valrosskolonin vi såg senare samma kväll, på lilla ön Moffen precis ovanför 80:e breddgraden. En stor fin valrosskoloni på ca 50 djur. Tyvärr hade en massa skräp och bråte flutit iland här. Det är förbjudet att gå iland, men kapten saktade ner båten så vi hade gott om tid att fota dem. Då visste vi inte vilka möjligheter till valrossfotografering vi skulle få senare under resan.. mer om det snart!

Postat 2014-10-05 12:36 | Läst 1071 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Svalbard - Första zodiakturen

Torsdag 4 sept Bordade alltså M/S Origo på onsdagseftermiddagen. Minns att vi på onsdag förmiddag läste på Instagram att gänget som var före oss på båten hade sett isbjörn, valross, säl, ren och val så förväntningarna var höga!! Efter rumsfördelning (TACK för den egna hytten!!!) och säkerhetsgenomgång samt presentation av personalen - nej besättningen heter det! - kunde vi förstås inte hålla oss utan var tvungna att gå ut på däck och ta några bilder... 140903_DSC0925 PS 800 Min första bild av Svalbard, fotad från Origo. Jisses vad jag längtar tillbaka... Kvällen och natten blev sedan en transportsträcka för att vakna upp i ett otroligt vackert landskap: Smeerenburgglaciären. Och det var dags för vår första tur med zodiakerna. Hade faktiskt våndats lite för det där med att gå i och ur zodiakerna men det visade sig vara helt i onödan för det var hur lätt som helst! Origo har ju två zodiaker och vi hade gott om plats. Här ser man den andra zodiaken längst bort och det är lätt att få en uppfattning om hur stor glaciären egentligen är.. Säkerhetsavståndet som skulle hållas till glaciärväggen var 400 meter för med jämna mellanrum kalvar den... ...och det är just vad som sker här! Det gällde att akta sig för svallvågorna! Även gigantiska M/S Quest hade beslutat sig för att stanna till här. Vi råkade befinna oss på samma ställe som dem vid två tillfällen. Denna bild heter "Quest fast i isen" hihi... "Mellanfåglar" fanns det gott om. Fast jag fick ju lära mig att de hette tretåig mås, vittrut, labb, storlabb och silvertärna. Och vilken är vilken då... hmm tur att det finns andra som är bra på fåglar! Tycker det är mycket roligare att fota fåglar på det här viset... Så bröt solen igenom molnen för några minuter, och vi fick ett riktigt hallelujaljus.. :) Vicks blå! :) _DSC1150 PS 800 Tänk att tre timmar kan gå så snabbt! Men nu var det dags att åka "hem" till Origo för en god lunch. Och efter det fick vi göra bekantskap med en fin storsäl... Mer om det nästa gång! :)

Postat 2014-10-04 20:57 | Läst 903 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera