Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard - Första zodiakturen

Torsdag 4 sept Bordade alltså M/S Origo på onsdagseftermiddagen. Minns att vi på onsdag förmiddag läste på Instagram att gänget som var före oss på båten hade sett isbjörn, valross, säl, ren och val så förväntningarna var höga!! Efter rumsfördelning (TACK för den egna hytten!!!) och säkerhetsgenomgång samt presentation av personalen - nej besättningen heter det! - kunde vi förstås inte hålla oss utan var tvungna att gå ut på däck och ta några bilder... 140903_DSC0925 PS 800 Min första bild av Svalbard, fotad från Origo. Jisses vad jag längtar tillbaka... Kvällen och natten blev sedan en transportsträcka för att vakna upp i ett otroligt vackert landskap: Smeerenburgglaciären. Och det var dags för vår första tur med zodiakerna. Hade faktiskt våndats lite för det där med att gå i och ur zodiakerna men det visade sig vara helt i onödan för det var hur lätt som helst! Origo har ju två zodiaker och vi hade gott om plats. Här ser man den andra zodiaken längst bort och det är lätt att få en uppfattning om hur stor glaciären egentligen är.. Säkerhetsavståndet som skulle hållas till glaciärväggen var 400 meter för med jämna mellanrum kalvar den... ...och det är just vad som sker här! Det gällde att akta sig för svallvågorna! Även gigantiska M/S Quest hade beslutat sig för att stanna till här. Vi råkade befinna oss på samma ställe som dem vid två tillfällen. Denna bild heter "Quest fast i isen" hihi... "Mellanfåglar" fanns det gott om. Fast jag fick ju lära mig att de hette tretåig mås, vittrut, labb, storlabb och silvertärna. Och vilken är vilken då... hmm tur att det finns andra som är bra på fåglar! Tycker det är mycket roligare att fota fåglar på det här viset... Så bröt solen igenom molnen för några minuter, och vi fick ett riktigt hallelujaljus.. :) Vicks blå! :) _DSC1150 PS 800 Tänk att tre timmar kan gå så snabbt! Men nu var det dags att åka "hem" till Origo för en god lunch. Och efter det fick vi göra bekantskap med en fin storsäl... Mer om det nästa gång! :)

Inlagt 2014-10-04 20:57 | Läst 910 ggr. | Permalink
Fina bilder från vad som ser ut att vara en drömresa. Gillar särskilt Vicks blå.
mvh
/Per
Svar från Ullis A 2014-10-05 00:26
Tack Per! Ja det var en riktig drömresa. Kul att du gillar Vicks blå, det gör jag också. Det var verkligen den underbara blå färgen. Är is som kalvat från glaciären som är så blå, fick vi lära oss. Läckert!
Hälsn. Ulrika
Ååh nu fick jag en otrolig längtan till nästa sommar. Välbekanta fartyg, båda två där och farvatten också. Ska verkligen bli kul att följa din resa. För det kommer väl mera?
Fina bilder som får mig att längta.
Kul med Quest fast i isen eftersom jag var med sommaren 2008 då både Origo och Quest verkligen blev infrusna och två ryska fartyg också.
Svar från Ullis A 2014-10-05 00:29
Härligt Margareta! Har du bokat en resa nästa sommar? Jag är också så fruktansvärt sugen på att åka tillbaks! Polarbacillen kallas det visst... svår att bli av med när det väl fått fäste! :)
Haha, kul att du varit med när de blev infrusna. Vi hörde ju lite historier om det. Hur de anropar varann och hjälps åt när något fartyg fastnat. Minns hur jag stod ute på däck när Origo hackade sig ut ut drivisen som hopat sig när vi sett isbjörnen.... Ja det kommer ett inlägg om det också! :)
Margareta Cortés 2014-10-05 13:19
Här kan du se lite bilder till det som berättades om infrysningen. Ingen fara sa besättningen när vi fastnade, vi har mat med för tre veckor. Bra sa vi!
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/vi-ar-fast-i-isen.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/den-globala-nedkylningen.htm
Sedan fick vi hjälp loss.
http://www.fotosidan.se/blogs/magganfs/index.htm?date=2008-07-01&skip=5
Vad fint! Det är nog det enda typ av resmål som lockar numera.. Arktis eller för all del Antarktis.. :-)
Mvh!
Svar från Ullis A 2014-10-05 00:30
Förstår det Jan! Det lockar mig fortfarande, fast jag varit där känner jag att jag absolut vill tillbaks igen! Tack!! :)
Hälsn. Ulrika
Härliga bilder från ditt äventyr. Glaciäris uppvisar de mesta fantastiska blåa nyanser. VI fick se det på nära håll i Alaska (också från liten båt).
Hälsningar Lena
Svar från Ullis A 2014-10-05 12:31
Tack Lena! Ja det var häftigt att få se att isen verkligen är så blå och turkos i verkligheten. Låter läckert med din Alaskaresa, det är ju också ett drömresmål.. :)
Hälsn. Ulrika