Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Känner mig som en tjatig papegoja


Jag har kommit på att mina bildkommentarer upprepar sig ganska mycket. Åtminstone på sista tiden har jag haft flera ord som kommit igen ständigt... Härlig färgton, milda fina nyanser, bra komp, drömsk stämning, magiskt vackert... Känner mig som en papegoja eller en gammal skiva som hakat upp sig! Har kört fast i mina kommentarer och kan inte variera mig längre... Men när jag kommenterar försöker jag få fram vad det är som verkligen gör att jag gillar bilden, istället för att bara skriva "Fin bild" eller liknande, totalt intetsägande...

Det är väl så enkelt som att jag allra mest gillar bilder som är just drömska, vackra, magiska... Vilket gör att det är just dem jag kommenterar. Och detta tror jag är ganska typiskt för oss alla, att vi för det allra mesta bara kommenterar bilder vi själva gillar? Tänk om vi istället bestämde oss för, att varje gång vi loggar in här på FS leta upp en bild vi INTE gillar så mycket, och kommentera den... På ett konstruktivt och ödmjukt sätt, utan pekpinnar... "Om detta vore min bild hade jag nog provat att..."

Bara en tanke! :)

I morgon ska jag kommentera h e l t annorlunda... kanske... :))

Inlagt 2010-01-07 23:11 | Läst 1542 ggr. | Permalink
Tycker som du att en del damer låter som papegojor, min fru är mycket lik fast hon håller inte med, och kan inte flyga heller...

...men så lägg upp en dålig bild så lovar jag att analysera sönder den så fjädrarna ryker!!

För en himla massa år sen (60-talet) hade jag en gultofsad Kakadua som hette Jacko, han kunde härma en starmotor i en Ford Cortina och vår telefon. Så fort jag slumrade till så ringde det och jag rusade upp med en väldig fart... kul tyckte han. Första fina bilden jag tog på Jacko mot vit bakgrund visar ett öga, en näbb och en pinne med två klor men har ännu inte vunnit något pris. Kanske ska lägga upp den så du får något att bita i.

Må gott!
/nic
Svar från Ullis A 2010-01-08 19:39
Dåliga bilder har jag säkert en hel del, åtminstone om man ser till att det "borde" vara tekniskt perfekt!
Jacko var nog hur intelligent som helst! Fast det är tydligen så att papegojor inte fattar vad det är de säger, men ibland undrar man ju! Lägg du upp bilden bara så ska jag nog kommentera den! :)
Ha det gott //Ulrika
Hmmmm jag upplever inte dig som en pappegoja. Inte en kommentar ju.. ;-) Fast, nu tror jag att jag slutar ladda upp, när jag ändå vet vad som kan komma.... "Härlig färgton, milda fina nyanser, bra komp, drömsk stämning, magiskt vackert... "
Eller, så beror det på att mina bilder inte är så drömska... ;-)

Allt gott och lycka till med kritiken :-) /Peter-L
Svar från Ullis A 2010-01-08 19:41
Oj jag ber om ursäkt, det måste bli ändring på detta... för bloggkommentarer räknas väl inte?! ;)
Haha, måste försöka variera mig, men det kommer inte att bli lätt... Känner att jag borde inte ha skrivit detta inlägget, nu kommer man att tänka på detta vid varje kommentar hädanefter...
Ha det gott du med och tack så mycket.. :)
//Ulrika
Intressanta funderingar det där!!
Svar från Ullis A 2010-01-08 19:41
Ja visst är det :)
Tackar för det!
Vill du ge dig själv en utmaning både kommentarmässigt och bildmässigt kan du ju välja bild att kommentera ur ett urval du normalt in skulle. Exempelvis, en bild som är svartvit, kraftig kontrast, utmanande/komplicerad komposition, krass stämmning och väldigt jordnära :)

Vh
Richard
Svar från Ullis A 2010-01-08 19:43
Ja, är ju inne på det. Att välja en bild ur en genre jag normalt sett struntar fullständigt i!
Men kommentaren är ju i så fall redan klar..
"kraftig kontrast, utmanande/komplicerad komposition, krass stämmning och väldigt jordnära" ;)
Hälsn. Ulrika
Jag har en känsla av att en bidragande orsak till att de flesta bilderna på FS faktiskt aldrig får någon kommentar är att man tröttnar på att "höra" sig själv upprepa samma budskap. Med ett intelligentare betygsystem skulle detta kunna lösas. Jag avser att återkomma med en bloggpost med mina idéer om det.

Annars är det faktiskt så att i sann mening konstruktiva kommentarer jag fått på bilder som inte är några direkta höjdare har hjälpt mig att förstå vad jag behöver jobba med för att bli bättre. Så nog kan vi hjälpa varandra att utvecklas.
Svar från Ullis A 2010-01-08 19:46
Misstänkte att du skulle kommentera här, vet att du funderar en del på kommentarer och kommenterandets konst du också! :)
Visst händer det att man får riktiga pärlor till kommentarer som verkligen får en att se sin bild på ett nytt sätt... Tyvärr är de lätt räknade. Men jag vill ändå poängtera att jag uppskattar ALLA kommentarer jag fått väldigt mycket!
Visst är det tack vare FS man kommit dit man är på sin fotografiska bana, ingen tvekan om det! :)
Skyldig ;-)
Kommenterar nästan uteslutande bilder som jag gillar, för det är dom som får mig att stanna upp. Och jag tycker det är mycket lättare att säga varför jag gillar en bild, än att tala om hur den skulle kunna förbättras så jag tycker den blev bättre, för ofta ser jag ju inte det i mina egna bilder ens en gång, känner när det är rätt, men kan ofta inte sätta fingret på vad som är fel...

Men jag ska föröska tänka på det :-)

/Jörgen
Svar från Ullis A 2010-01-08 19:50
Jamenvisst är det så! Bilder som man upplever helt intetsägande klickar man ju bara förbi. Tror inte det kommer att ändras och det finns väl egentligen ingen anledning... Men ibland kan jag tycka att det är aningen för mycket "Jag kliar din rygg så kliar du min". Ska man ju sedan se till ANTALET kommentarer så hänger det ju ihop med antalet vänner, till stor del... Men det får bli ett annat inlägg, kanske.. :)
Ha det gott //Ulrika