Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Nästan två veckors frivillig FS-frånvaro

Ja, nu är det ett tag sedan man var inne på detta stället. Har helt enkelt varit väldigt trött på FS och inte känt för det alls... Och det har sina orsaker förstås. Men det tänker jag inte avslöja här, då får ni skicka ett mail! :)

Men jag har funderat lite på bloggen här... Varför väljer man att blogga på FS? Varför bloggar DU på FS? Skriv gärna en kommentar... Misstänker att det finns lika många svar, som bloggare här! :)

En av de största fördelarna, tycker jag, är ju att alla bloggar blir lästa! Så gott som alla inlägg får ju sisådär 100 läsningar i snitt. Och är man ute efter att nå ut med sin blogg och få så många läsningar som möjligt är det såklart helt perfekt. Man har bra överblick över alla bloggar i listan, och kan välja vilka man vill läsa, och hoppa över de andra... Många söker väl även respons, och bekräftelse. Och visst får man det här!

En annan fördel är att vi inte är anonyma här. Har sett andra forum på nätet, där vissa spyr ur sig en massa direkta elakheter, gömda bakom sin skärm och ett nickname. Klimatet i samhället och likaså på internet blir tuffare och råare. Visst förekommer en del elakheter och påhopp även här, men till väldigt liten del som tur är!

Dock kan jag tycka att en blogg på FS bör/ska, åtminstone till en viss del, handla om foto. Erkänner att även jag skrivit inlägg här som inte alls haft med foto att göra, men till största delen ska ämnet vara fotorelaterat. Eller vad tycker ni? Alla läsare är ju mer eller mindre fotointresserade, vi är här för fotointresset gemensamt!

Under min frånvaro här har jag skaffat en annan blogg, på blogspot.com. Fotobetonad såklart! Men där jag kan husera helt fritt, skriva även om helt andra saker, och inte minst designa helt hur jag vill, vilket är jätteroligt! Är inte mogen att avslöja adressen ännu, det är ganska skönt att vara hemlig :) Men den är enligt principen "en bild om dagen" och några få rader text, inte så långa utläggningar som jag ibland skriver här. Men det kommer säkert! :)


Alla har vi olika synvinklar på saker och ting...

Sådär, nu ska jag logga in på blogger... Ha en fortsatt fin lördag, alla! :)

Inlagt 2010-09-25 12:34 | Läst 1717 ggr. | Permalink
Jag kör enbart med en extern blogg från vilken jag kopierar in html-koden hit så den blir en exakt kopia av min externa. Vidare så delar jag ut den bl.a. till mina icke fotograferande vänner på Facebook m.m.

Min externa blogg hamnar här för jag tycker det är trevligt att hålla kontakt med alla jag känner på Fotosidan samt naturligtvis för att förhoppningsvis kunna ge tillbaka lite av allt som jag lärt mej, och fortfarande lär mej, i umgänget här. Här finns en ovärderlig källa av kunskap som jag inte når enbart med min externa blogg :-)

Dito lördag!
/Leif
Svar från Ullis A 2010-09-26 18:47
Låter smart och smidigt, dock har jag ingen aning om hur det där med html går till. Men det kan jag nog luska ut! :)
Och visst är detta en ovärderlig källa av kunskap, något jag naturligtvis även borde nämnt i min text ovan!
Vissa av mina blogginlägg delar även jag ut på Facebook, när det är något jag tycker passar... :)
Ha det fint
//Ulrika
Hur hittar man din andra blogg då, kan du länka? Man är ju nyfiken!

Själv har jag i princip slutat blogga här på FS så jag kan inte svara på din fråga. Men någonstans måste man blogga, det är som med fotografering, det går liksom inte att låta bli:-)

Trevlig helg! /Thomas
Svar från Ullis A 2010-09-26 18:49
Haha, njae jag är inte mogen att offentliggöra den ännu. Men bara för att du är nyfiken ska jag maila en länk. :)
Ja, jag inser ju varför det kallas "bloggträsk", man sitter liksom fast. Men jag gör ju inga större ansträngningar att komma ur det heller. Bara pausa lite ibland! :)
Ha det gott
//Ulrika
Hej Ulrika!
Jag har min blogg på FS bara för att den är "gratis" och för att den "ser fin ut" (har inte hittat en gratisblogg någon annan stans där jag är nöjd med layouten). Dessutom har man ju ett ypperligt tillfälle att visa sådana bilder som inte håller måttet för att läggas ut som "kritikerbilder" ;o) Jag bloggar om allt, dels för att detta är min enda blogg, men även för att man får så mycket bra respons och feedback här :o) Själv tycker jag inte att bloggen på FS måste handla om enbart foto, man väljer ju själv vad man vill läsa och hoppar över det andra (jag har inte så mycket att skriva om foto heller, kan inte så mycket om det... ;o) Bra och intressant inlägg! :o)
Ha det gott!
Mvh Milla
Svar från Ullis A 2010-09-26 18:56
Hej Camilla,
Jag undrar ju om du kollat in Blogspot.com, där finns till synes obegränsade möjligheter att designa sin blogg själv. Även wordpress har stora möjligheter till design och layout. Och bägge är väl gratis såvitt jag vet. :)
Är ju lite kluven till det där att bloggarna här "måste" handla om foto. Så är det ju inte. Men jag tycker nog att åtminstone de flesta inlägg ska ha en fotografisk inriktning, men även jag har ju bloggat om annat ibland. Men, var och en väljer ju själv vad man vill läsa, och vad man vill hoppa över.. :)
Håller med dig om att man kan lägga ut även lite "sämre" bilder i bloggen, jag gör ganska ofta det. Här hamnar bilder jag verkligen inte skulle lägga i någon kritikpool. Bra att ha ett ställe att lägga ut sådana bilder också! :)

Tack för påhälsningen, ha det fint!
//Ulrika
Bloggen använder jag som en liten komihåg dagbok till mej själv mest.. Blir ofta korta texter och många bilder men bilderna väcker mina minnen när jag sitter och tittar tillbaka! Som en liten bildbok =)
Jag tror inte att jag ät typen som bloggar om så mycket privata saker, hade en träningsblogg förr men glömde hela tiden att blogga =)
Svar från Ullis A 2010-09-26 18:59
Ja, det är så jag tänkt använda min nya blogg mest, tror jag. Känns så i nuläget iaf, men det kanske ändrar sig med tiden... Lite mer privata bilder hamnar där. Och lite mer allmänna funderingar kommer nog att hamna här även fortsättningsvis tror jag. För diskussionen med läsarna som kan uppstå här tycker jag är väldigt rolig och givande och inget jag vill vara utan. På andra bloggen däremot gör det inget att inte så många läser. Den är mer för MIN skull.. :)
Hejsan Ulrika, välkommen upp i smöret igen! Det du säger om att du varit trött på FS luktar tråkigheter av något slag.

Själv är jag med på FS och bloggar här uteslutande på grund av mitt fotointresse. Jag vet inget ställe där man kan dela tankar och erfarenheter om foto lika bra. Jag hör inte till dem som blir sur om någon använder sin blogg på FS för att skriva om annat än foto, men om någon blogg jag läser glider över till att bli t ex en politisk blogg eller en personlig känslodagbok så slutar jag följa den. Det finns ändå totalt mer att läsa och följa här än vad jag hinner med.

Det är inget fel på vare sig politiska bloggar eller känslodagböcker förstås. Men jag förmodar att vi alla har olika platser för olika behov. Och för mig handlar Fotosidan om foto, inget annat. För mig är det också en fördel att jag inte behöver bekymra mig om layouten eller något annat som har med webbtekniken att göra. Jag har jobbat en massa med webbdesign och haft en helt egendesignad blogg. Men nu har jag ledsnat på att hålla på med sådant, någon gång ska man få lov att pensionera sig.

Jag har lärt mig en massa om både bild och fototeknik genom vad andra berättat om här på FS. Och jag tycker det är kul att själv få visa upp lite bilder och berätta om mitt liv i Canada för gamla och nya svenska vänner. Dessutom erbjuder bloggen ett forum att presentera mina tankar (läs: grubblerier :-)) kring mitt eget fotograferande, vilken inriktning det ska ha, hur man ska ställa sig till färg kontra svartvitt etc.

Sedan så har jag ju helt enkelt tid att sitta här och läsa och skriva. Varken familj eller förvärvsarbete kräver att jag lägger all min uppmärksamhet på andra saker. Foto är en trevlig och utvecklande hobby, och FS, främst bloggarna, ger mig en plattform att odla den delen av hobbyn som går ut på kontakter med andra likasinnade. Det är inte dåligt!

Sedan jag gick med i FS har jag blivit medlem i en fotoklubb här på ön, där jag också har en blogg. Om jag varit med där tidigare hade jag kanske aldrig brytt mig om att bli medlem på FS utan i stället försökt kanalisera hela min "fotosociala" impuls i vår fotoklubb. Men å andra sidan, det är trots allt lite tröttsamt att bara skriva på engelska. Och FS är så mycket större, vilket i sig skapar en rikedom av tankar och idéer.

Detta är, utan anspråk på djupsinne, mitt förhållande till FS och FS-bloggandet.
Svar från Ullis A 2010-09-26 19:08
Heej Ernst Göran, välkommen!
Inser ju nu att jag aldrig kan sluta blogga på detta stället, då skulle jag ju gå miste om dina alltid så genomtänkta och kloka kommentarer.. :)
Tråkigheter, nej absolut inte! Det har bara varit lite mycket av vissa saker, om man säger så... Behövde lite distans bara!
Håller verkligen med dig om att detta är det perkekta stället att dela tankar och erfarenheter kring foto. En riktig guldgruva. Ställer man en fråga får man en massa bra svar på nolltid! Och vad gäller bloggarna här väljer man ju sina favoriter, och kan blankt strunta i de andra!
Ja för mig handlar fotosidan om foto helt klart! Även om jag ibland bloggat om annat också.
Tid ja, det är ju emellanåt en stor bristvara! Egentligen har man väl inte tid med FS alls, åtminstone om du frågar min familj.. :)) Det är ju som allt annat en prioriteringsfråga och det gäller att prioritera saker och ting i rätt ordning... :)
Kan tänka mig att FS är guld värt för dig som bor borta i Canada. Och det är verkligen intressant att ta del av dina bloggar, tankar och fotofunderingar! Roligt att du hittat en fotoklubb på ön också!
Tackar för dina rader!
Ha det fint
//Ulrika
Hej Ulrika!
Varför bloggar jag på Fs?
Jag tycker att det är ganska trevligt..här finns allt möjligt i bloggväg och jag tycker stämningen oftast är ganska god...och visst blir man sedd!
Jag tycker att jag fått fantastisk respons just i min blogg från andra medlemmar som hejat på mitt fotande och tyckt och tänkt om det jag skriver och fotar...mycket mer hjälp i bloggen, än t.ex via poolkommentarer, som jag tycker ger just ingenting...(tyvärr)
Däremot känner jag mig lite bakbunden av både kravet på att bloggen här skall handla om foto...och över det enformiga layouten...så jag brottas hela tiden åxå med om man skulle börja blogga någon annanstans...
Men dels är jag lite lat och vet att jag nog kommer att få kämpa lite för att få till det med koder etc...och dels känns det tråkigt att lämna Fs...så just nu vet jag varken ut eller in...det är mest paus för mig åxå.
Kanske skulle man trivas med två bloggar...en foto-bild-betonad här...en friare någon annanstans...

Men Ulrika, lycka till med din hemliga blogg...men, jag vill nog få adressen så småningom!

Ha en fin söndag! / Lena
Svar från Ullis A 2010-09-26 19:13
Hej Lena!
Ja just responsen här kan jag verkligen hålla med dig om! Minns något inlägg jag skrev där jag lite skämtsamt frågade om någon sett min inspiration... genast trillade det in en massa roliga förslag till fotande, teman osv... Och det där med poolkommentarer håller jag med om! Visst är det så att ju fler kommentarer man skriver själv, desto fler får man. Men ändå, tyvärr är kommentarerna ofta ganska intetsägande. Men alla kommentarer uppskattas ju förstås, jag menar inte så.. :)
Koder behöver man absolut inte kunna något om, åtminstone inte på blogspot där jag startat upp nya bloggen. Det är hur enkelt upplägg som helst, fixar du säkert också om du skulle bli sugen!
Adressen är jag inte mogen att offentliggöra än men jag mailar den till dig!
Ha det gott
//Ulrika
Jag tänkte lite på det här med att det "måste" handla om foto i bloggarna här på FS.

Fotografering kan ju handla om så mycket: Människor, natur, liv & död, gator, städer, resor, kläder, teknik, ... Det kan ju faktiskt handla om vad som helst, om allt!
Sett på det sättet handlar faktiskt bloggarna om foto, oavsett vad man skriver om.

Men en del läsare behöver förstås lite hjälp att se saker på det sättet, de måste få hjälp att sätta saker i ett fotografiskt perspektiv.
Att det måste handla om kameror och teknik är dock alldeles felaktigt, fast det är ju lättare att upptäcka att det är en fotoblogg då förstås:-)

Ha det gott! /Thomas
Svar från Ullis A 2010-09-26 22:42
Njae, det finns väl ingen regelbok eller inte ens några rekommendationer när det gäller innehållet här i bloggarna på FS... Men eftersom det är en fotosida kan jag rent personligen tycka att det BÖR vara åtminstone lite grann fotografisk vinkel på det man skriver. Kanske inte i varje inlägg, men iallafall... Men såklart får man skriva om vad man vill. Liksom man läser de bloggar man vill! :)
Visst är det väl perfekt att foto kan relateras till så mycket annat. Och kan kombineras med vilken annan hobby som helst! Och sett med fotoblick handlar ju verkligen alla bloggar om foto, i så fall! :)
Teknik tycker jag väl är mindre kul, men har kommit på att det är ganska nödvändigt. Man kommer liksom till ett stadium när "fota på känsla" inte riktigt håller längre!
Ha det fint!
//Ulrika
Jag försöker att inte tänka så mycket på om jag är korrekt och skriver enbart om det som handlar om foto, men jag vill gärna dela med mig av foton som jag tagit och ge dem ett innehåll. Det tekniska är jag intresserad av och jag läser många bloggar som handlar om det. En sak jag reagerar över är när man säger att man inte kan så mycket om foto och och genast idiotförklarar sig själv. Så är det inte, vi kan mycket mer än vad vi tror och att nervärdera sig själv är det dummaste man kan göra.
Visst det är en Fotosida men varje bild har något, dela med er och skriv så länge ni har lust.
Svar från Ullis A 2010-10-01 16:47
Ja det där har jag också tänkt på, alltså när man påstår sig inte kunna något om foto. Idiotförklara kanske jag inte skulle säga, men nedvärdera sig själv. Det ska man ju akta sig för! Det man tänker blir till slut en sanning...
Är också tekniskt intresserad men det får inte gå till överdrift... Och att varje bild har något skriver jag verkligen under på! Även om den är tekniskt sett misslyckad brukar man nästan alltid kunna hitta något bra med varje bild! :)