Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Ska man verkligen lyssna på alla goda råd och tips?


Såklart man ska! Men om man sedan ska rätta sig efter dessa, det är ju en annan sak! Jag menar, om man rättar sig för mycket efter vad andra tycker och tänker, är ju risken stor att man utarmar sitt eget fotande.

Det har ju också att göra med i vilken fas man är. Om man är nybliven systemkameraägare gör man nog rätt i att lyssna ordentligt! I synnerhet när det gäller den tekniska biten. Jag kan erkänna att jag fuskade lite med det där tekniska i början... Tänkte att jag fotar på känsla, det blir nog bra... Men man MÅSTE faktiskt ha koll på bländare och slutartid, veta vad ISO är och hur man använder exponeringskompensationen. Visst blir det fortfarande fel ibland, men det finns inga genvägar. Är bara att nöta detta och träna på tills det sitter!

När det så gäller ens egna unika fotografiska språk... För visst strävar vi väl alla dit? Att någon ska tänka "Åh, det är en typisk Ulrika-bild"... Haha, det känns i nuläget som att det aldrig kommer att hända, jag är ganska spretig i mitt fotande fortfarande och trivs bra med det! Men kanske en dag...

För att komma dit måste man tro på sitt eget fotande. Att man verkligen har den där fotoblicken och känslan. Och hålla fast vid det, oavsett vad andra tycker. Att hitta sin egen väg, och inte avvika från den. Att lyssna på goda råd, tips och kommentarer här på FS också såklart! Men när det gäller att ta till sig av dessa, eller låta bli, där väljer man ju själv.

För det viktigaste är... för vems skull fotar du? Din egen eller andras? :)


Min fotografiska stig är kringelikrokig... snart kanske den blir rak! :)

Önskar alla en fin kommande vecka! :)

 

Inlagt 2010-08-22 14:00 | Läst 1707 ggr. | Permalink
Kloka ord.jJag håller med dej.
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:15
Tackar för det! :)
Bra skrivet, och väldigt cool bild :)
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:16
Tack Johannes, har fifflat lite i Photoshop! :)
Såg ett foto häromdagen och jag tänkte precis "Åh ett Ulrika foto" Du har en vacker stil och jag beundrar dina bilder verkligen. Någon jag kan lära mig av.
Jag hoppas verkligen att din väg blir rak. Du är en fantastisk fotograf.

kram Carina
www.carinasfoto.blogg.se
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:17
Åh nu suger jag i mig Carina, så gullig du är! Men jag håller ju inte med dig om det där med fantastisk, jag har lååååångt kvar innan jag kan påstå att jag är fantastisk, hihi!
TACK och kram! :)
Helt underbar bild.... Bra skrivet förresten....
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:17
Bugar och tackar så mycket! :)
Usch vad du är besvärlig i dag, Ulrika! Lyssna på råd, öva, öva, öva, ställa knepiga frågor om t ex för vem man fotograferar ... :-D

Tänk om kameran var lite lättare att umgås med! Tänk om man hade svaren! Jag läser för många bloggar. Jag kommenterar för mycket. Jag har för många bilder som ligger och väntar på efterbehandling. Jag har för många idéer som ligger och väntar på att jag ska göra något åt dem. Jag vaknade för tidigt i morse och kunde inte sova igen.

Nu vet jag! Det viktigaste är att ha kul! Ja! Det är vad jag ska satsa på i dag.

Tror du verkligen att din egen fotografiska väg blir rakare i framtiden? Lycka till ;-)
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:20
Haha, att du kallar mig besvärlig får jag ju ta som en komplimang! Kul att få igång lite tankar. Och alla de där olika engagemangen känner jag igen, tänk om dygnet hade 48 timmar... Det där att satsa på att ha kul låter bra. Det är viktigt! :)
Njae, nu när jag tänker efter vill jag nog inte gå den raka vägen, utan att snirkla är faktiskt väldigt kul! Åtminstone ett tag till! :)
Jag ställer precis samma fråga till vänner som ska få barn första gången.
Mitt tips är följande:
1: Lyssna till alla tips Ni får
2: Filtrera bland alla råd och välj de som känns bra för Er.

Detsamma gör jag i fotosammanhang :)

/Peter
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:20
Klokt Peter, en väldigt bra jämförelse! :)
Klokt skrivet! Sen tror jag att du inte ska sträva efter att göra en tråkig raksträcka av den trevliga "stigen" :-)
Fin kringelikrok!
/Leif
Svar från Ullis A 2010-08-24 17:22
Tack för det! :)
Måste en raksträcka bli tråkig då? Ja, jag misstänker nog att det lätt kan bli så. Variation är ju eftersträvansvärt, inom alla områden, anser jag! Men kanske man kan variera sitt fotande men ändå utveckla en helt egen personlig stil? Något att klura på.. :)