Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Adobe Lightroom - del 1

Jag har kört Adobe Lightroom till och från sedan det lanserades i Sverige, och nu har jag bestämt mig - LR får bli mitt arkiv/arbetsflödesprogram framöver.  Det är naturligtvis inte perfekt men något arkivprogram är bättre än inget, och LR innehåller såpass mycket bra tänk och vettiga funktioner och det kan bara bli bättre. Så för mig verkar vara rätt häst att satsa på -- men som dom säger i Amerikat; "Your mileage may vary".

Apples Aperture är det program som mest jämförs med Lightroom, men det finns ju ett gäng andra; iView MediaPro,  CaptureOne mfl - det är dock mig veterligen bara Aperture som har ett liknande nytänk och klart flödestänk i gränssnittet. För mig är dock Aperture inget alternativ, hur läckert det än verkar, då jag vill kunna köra under Windows.

En sak skall man ha i åtanke, detta är en "release 1.0" - första releasen av något nytt och stort programpaket. Det är något vi i programutvecklarsvängen normalt ryggar tillbaka för och undviker att basera någon affärskritisk programvara på tex; en första version av ett komplext program innehåller normalt en onormal mängd fel och brister, som kan dyka upp och bita en rejält när man minst anar. Är det då dessutom en stor programleverantör vet man att man kan få vänta länge på en uppdatering som fixar problemen. Med detta i baktanke tycker jag Adobe lyckats mycket väl med LR - det är ett ambitiöst program och det vore konstigt om det inte hade barnsjukdomar, men med tanke på produktens komplexitet är det förvånansvärt få.

Den mest allvarliga felet verkar vara LR:s minneshantering. När man kört en längre stund kan det dyka upp diverse märkliga symptom - ofta An unknown error occured eller en liten varningstriangel vid tumnaglarna. Då vet man att det är dags att starta om LR - vilket går snabbt, LR hänger sig inte eller så. Gör man inte omstart då kan man vara rätt säker på att få se ett Out of memory-meddelande lite senare - som ibland ser lite lattjo ut:

Jag har skapat många fel och felmeddelanden i egen kod med åren, men aldrig lyckats spegelvända och rotera ett felmeddelande... :-)

Trots att jag har 3Gb minne i min burk verkar LR tröttna när processen är uppåt 1Gb stor. Har man inte så mycket minne som jag i burken kanske det händer värre saker än dessa meddelanden när man slår i taket. Jag vet inte om detta minnesproblem är något som drabbar alla eller bara vissa installationer.

Några få gånger har LR även smällt av utan dessa förvarningar, men jag har <tar i trä> aldrig förlorat någon information.

Så, då var värsta gnället över - nu kan jag gå över på beröm och smågnäll i kommande avsnitt..

Kolla under tiden in den här PDF-filen av Roine Karlsson, en bra handledning och dokumentation av handgrepp (och fällor) i Lightroom. 

Inlagt 2007-04-17 13:58 | Läst 5716 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Dina erfarenheter stämmer bra med mina: Lightroom är inte färdigutvecklat ännu. Jag väntar på nästa release för att se om de lyckats bättre då.