Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Kadikchan - övergiven stad i Sibirien

För oss som har den udda böjelsen att leta upp och fotografera nedlagda fabriker, övergivna bostäder mm är ju Tjernobyl/Pripyat ett känt resmål. Där finns förståss mycket övergivet att fotografera, men det är också ett ställe med en tyngd av tragedi och umbäranden som påverkar de flesta som åker dit. Ett gäng från Fotosidan var där i augusti förra året, och nu diskuteras ännu en resa - läs mot slutet av denna diskussionstråd.

WindowsLiveWriter/KadikchanvergivenstadiSibirien_AD71/image_3.png
En skola i Pripyat

Nu är det dock ett annan stad som fångat mitt intresse - Kadchikan, vid Kolyma-floden i Sibirien. En gruvarbetarstad som fört en tynande tillvaro sedan gruvan stängts och till slut övergavs helt när statsbidragen för att driva staden drogs in och värmesystemen i bostäderna gav upp i den 50-gradiga kylan.

WindowsLiveWriter/KadikchanvergivenstadiSibirien_AD71/SolidCaptureImage16736894_thumb.png
Så såg staden ut en gång i tiden

Sajten English Russia har ofta inlägg om udda eller roliga företeelser i Ryssland och omkringliggande länder. Här är ett par inlägg med bilder från Kadikchan (eller Kadykchan som det ibland skrivs): inlägg 1, inlägg 2.

    WindowsLiveWriter/KadikchanvergivenstadiSibirien_AD71/SolidCaptureImage16852351_3.png

Att ta sig dit är dock inte varken enkelt eller billigt, så det blir nog tillatt "njuta" av andras besök på denna plats.

Postat 2009-04-09 12:32 | Läst 6988 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sammanträffande i Åre

Jag har varit uppe i Åre några dagar, en kort visit innan den stora påskinvasionen. Vädret vart en blandad kompott med både regn och solsken, och snösmältningen tog verkligen fart under veckan, men det vart iallafall en hel del skön åkning på blandade snökvaliteter.

Denna helg gick tävlingen Jon Olsson Invitational av stapeln, och den mycket framgångsrike friåkaren Jon skäms minsann inte för sig - mitt på torget hade han parkerat sin Monaco-registrerade Lamborghini Murceliago, som dragplåster för tävlingen. Det är förmodligen den enda i sitt slag som har skidbox monterad! Jag som normalt tuffar fram i en rostig VW-buss vart ju bara tvungen att sola mig lite i glansen av den...

Posering på Åre Torg
Man kan ju alltid låtsas...

Nåväl - på kvällen så satt jag i stugan och kollade in nya bilder på Fotosidan - och som ny bild i gruppen Äventyr och action låg just en nytagen bild på en hoppande Jon Olsson, med några fotoblixtar framför. En skön, lite annorlunda actionbild som jag gillade och skrev en kommentar på.

Det visade sig att fotografen Ola Rockberg bor i Åre och dessutom har en utställning på gång i byn, så vi passade på att kika in någon dag senare. Och för att göra detta sammanträffande ännu roligare så fanns Ola dessutom på plats, och hade just ställt ut den bild på Jon som jag just hade kommenterat på Fotosidan!

Ola hade låtit skriva ut bilden på halvtransparent film, som monterats på en plexiglasskiva med ett par ljus bakom - en effektfull och snygg lösning. Dessutom hade Ola redigerat den lite efter de synpunkter han fått via Fotosidan.

R0011702
Ola med bilden på Jon Olsson

"Mitt Åre" har Ola valt att kalla sin utställning, som finns att se på keramikbutiken Ateljé Istid som ligger strax nedan Åre torg. Till vardags är Ola skidlärarlärare på Skidlärarlinjen, men har också börjat fotografera mer och mer under åren - såväl actionsport och natur som stadsvyer från Åre och dess omgivningar.

Ola har också fått en bild publicerad i Galleri FS, en bild som också finns med på utställningen. Notera slalomkäppen - jag frågade faktiskt Ola "men, har du Photoshoppat här?". Det ser ju onekligen lite ut som ett mindre lyckat försök att klona bort käppen - men så var det ju förstås inte. När åkaren kör på den snärtar den ner mot marken med så hög hastighet att kameran inte han frysa den och gav denna märkliga effekt.

Så är du i Åre de närmaste veckorna kan jag rekommendera ett besök på Olas fina utställning. Har du inte vägarna förbi kan du se Olas bilder här på Fotosidan, i hans Fotosidan Portfolio samt på hans Imagedesk-sajt rockberg.imagedesk.se

Postat 2009-04-05 23:53 | Läst 4627 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera