Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

IR-fototips

Som tidigare rapporterats har jag ju byggt om min Nikon D100 så att den har ett infraröttfilter istället för lågpassfilter direkt ovanpå sensorn. Så nu är det enkelt och roligt att plåta IR; inga mer mörka försättsfilter som gör det svårt att ställa både skärpa och se kompositionen.

Men efterbehandlingen tar lite tid att sätta sig in i. Svartvitt är enkelt, men jag har velat lära mig hur man kan locka fram färgfragment ur IR-bilder, tex som i bilden på Lifepixels förstasida där himlen har färg. (Jag har valt ett filter som släpper igenom en del synlig färg också)

Min vana trogen har jag plåtat råformat, och har också vitbalansjusterat kameran mot grönt gräs som det tipsas om. Men hur jag än dragit i Camera Raw/Lightroom vitbalansjustering så får bilden där ändå ett rödstick och de tips som finns på nätet om hur man byter röd och blå kanal etc har inte gett önskat resultat på mina bilder.

Men så när jag bytte till JPEG och fick kamerans egen vitbalansjustering vart det äntligen rätt. Så Adobes råkonverterare klarar helt enkelt inte den extrema (?) vitbalansjustering som behövs för att göra samma vitbalansjustering som kameran gör.

Så tipset är till er som kämpat för att få fram "fuskfärger" i IR-bilder och har plåtat råformat - gör inte vitbalansjusteringen i Camera Raw/Lightroom!  Och har ni plåtat JPEG men ändå inte fått rätt vitbalans - ställ in vitbalansen mot grönt gräs, om nu kameran tillåter egen vitbalansinställning. Adobe vet dock om problemet och skall kika på det, så det låter ju lovande.

Så tillsvidare konverterar jag nu först råformatfilen till 16-bit TIFF (för att ha lite mer data att jobba med jämfört med JPEG) med hjälp av NikonView, sedan gör jag resten i Photoshop.

image
Ett första försök: Beckomberga #1

Postat 2008-06-16 10:18 | Läst 23001 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera