Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Egen domän mot Portfolio

Nu kan du som har Guldmedlemskap och använder Portfolio-funktionen koppla in en egen domän mot den, istället för att använda den adress Fotosidan tillhandahåller (www.namn.fotosidan.se).

Den nuvarande adressen kommer dock fortsätta fungera, men kommer styra om besökaren till Portfolion med den egna domänadressen.

Vi stödjer både koppling av hela domänen (finabilder.se) med eventuellt alias (www.finabilder.se), eller att man bara sätter upp ett alias om man redan har annat på domänen (t.ex. portfolio.finabilder.se).

Då det här är nytt och vi vet att det kan vara rätt svårt för den ovane att konfigurera en domän rätt så kör vi en liten betatestperiod först, så får vi se om våra instruktioner är bra och vilka potentiella problem ni kan stöta på vid konfiguration.

Uppdaterat 2012-05-22:
Vill du testa så kryssa i att du vill beta-testa här så aktiveras extra fält i din portfolioprofil

Uppdaterat 2012-05-31:
Nu har vi aktiverat detta för alla - det finns nu ett extra fält för egen domän i din portfolioprofil.

Läs och följ denna instruktion noga för att konfigurera och koppla in din egen domän.

Notera att vi på Fotosidan tyvärr inte kan hjälpa er att konfigurera domänen, det måste ni ta upp med den som ni köpt den av alternativt den som står för dess DNS-tjänst.

Bonusnyhet

Nu kan alla adressera din Fotosidan Portfolio utan "www." i adressen, vilket gör det lite renare på visitkort och dylikt. Dvs t.ex. såhär:  clindh.fotosidan.se

Postat 2012-05-14 12:10 | Läst 33830 ggr. | Permalink | Kommentarer (25) | Kommentera

Nya "Mina bilder"-sidor

Sidorna "Mina bilder" - där man ju underhåller sina album -  har sett likadant ut sedan tidigt 2000-tal och har samlat mer än lovligt mycket damm. Dags att fräscha upp och förhoppningsvis förbättra dem.

Nu har vi  byggt en ny version av sidorna, och eftersom de ändrar så pass mycket har jag byggt dem vid sidan av de befintliga. Den vågade kan gärna få betatesta den nya varianten och komma med feedback, innan vi tar dem i drift för alla.

För att köra, gå till http://www.fotosidan.se/member/photos.
Skriv gärna dina synpunkter och felrapporter i forumtråden sedan.

Uppdaterat 2012-05-22:
Du kan också kryssa i här att du vill beta-testa så hamnar du alltid på de nya sidorna via "Mina bilder".

Uppdaterat 2012-06-01:
Nu har vi släppt ut de nya sidorna till alla!  Skriv gärna dina synpunkter och felrapporter i forumet.

Albumsidan

Här har vi tagit bort listorna med album och ersatt med en vy som liknar den som dina besökare kan se i din profil när man kollar Bilder > Album. Här kan man dra/släppa album för att ordna dem som man vill visa dem.

Sidan har fått flikar för att lättare se vilka album som visas i Portfolio, för den som har sådan, och även funktion för att lista de senast uppladdade bilderna - det är ju oftast dem man vill gå in och redigera något på. Fliken Alla bilder listar just alla ens bilder utan sidindelning. Det kan ta ett tag för den som har många förstås, men ger möjligheten att se alla på en gång och ändra ordningen på dem.

Visa ett album

Vi har rensat bort information längst upp som vi hoppas ingen saknar, för att göra mer plats för bilderna. Här kan man också dra/släppa för att ordna bilderna inom ett album. Man byter också omslagsbild enkelt på albumet genom att dra önskad bild dit.

Man kan välja att visa två olika storlekar på tumnageln, de små är smidigare att arbeta med om man har ett album med många bilder i. Inställningen påverkar bara hur tumnageln visar i Mina bilder.

På varje tumnagel finns en checkbox och en stjärna. Med checkboxen kan man markera ett antal bilder för att sedan flytta dem (till annat album), radera dem eller gå in i funktionen Redigera fält på flera bilder.

Med stjärnan markerar man att det är utvald bil, som kommer att visas om man har ställt in sin profilsida att visa utvalda bilder (de tre sista valen i Hur visas dina bilder).

Ladda upp en/flera bild(er)

Vi har gjort det enklare att hoppa mellan lägena "ladda upp en bildfil" och "multiuppladdning".

Efter multiuppladdning hamnar man i Redigera fält på flera bilder, med de uppladdade bilderna utvalda. Efter enkeluppladdning hamnar man direkt i Redigera bild.

För att förenkla och inte överskölja användaren med texter och fält så döljer sidan numera en del fält. Den som vill fylla i dem i detta läge, före uppladdning, kan lätt öppna dem.

Redigera en bild

Sidan fungerar som förut, men har fått två knappar - Lagra, som lagrar och står kvar på samma sida och Lagra, klar som lagrar och sedan går tillbaka till albumet.

Tyck till!

Det är svårt att bygga om funktioner och försöka förenkla/förbättra, olika användare använder funktioner på olika sätt och lägger olika vikt på att funktioner och vilken information som visas. Tyck gärna till så kan vi finputsa och förbättra dessa nya sidor innan det är dags att ta dem i bruk för alla.

Tyck till, kom med felrapporter och diskutera i denna forumtråd:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=144437

Postat 2012-05-11 16:25 | Läst 22419 ggr. | Permalink