Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Nytt på Fotosidan – Följa-knapparna och begränsning av händelser

På Fotosidan har vi två sätt att koppla ihop medlemmar med varandra:

Markera som favorit var först ett sätt att bara markera vilka man tyckte var intressanta fotografer, det gav en länklista på medlemsprofilen. Senare utökade vi detta så att man får in händelser (på Min Sida) från dessa medlemmar, så kan man hålla koll när de lägger upp nya bilder, skriver blogginlägg etc. Det fungerar som "Följa" på Twitter och "Prenumerera" på Facebook.

Vänner fungerar på samma sätt när det gäller händelsebevakning men ger en tvåvägskoppling mellan medlemmarna. Vill Nisse bli vän med mig, och jag godkänner, så blir Nisse och jag listade på varandras sidor  Det fungerar som Facebooks "Vän" alltså.

"Markera som favorit" heter nu "Följa"

För att förtydliga och använda ett vanligare begrepp som förekommer på andra sajter har vi nu döpt om Markera som favorit till Följa. I övrigt fungerar det precis som innan.

Vi har lyft fram funktionen lite på profilsidor med en tydlig Följa-knapp och via en ny flik kan man lätt se vilka andra medlemmar en person följer, och vilka som följer denne.

Man kan som tidigare välja om man vill visa för andra att man följer en viss medlem eller inte. Däremot får den person man följer alltid reda på att man börjar följa, men inte om man senare slutar följa.

Vänner ersätts av Följer  Skall vi ta bort Vänner?

Uppdatering 2012-03-25: vi har nu tagit bort "Vänner", de ni hade syns nu istället i er "Följer"-lista

Vi funderar på att skippa Vänner helt för att renodla funktionerna. En vänkoppling ger ju ingen extra funktionalitet på Fotosidan, till skillnad mot tex Facebook där man ju kan begränsa det man skriver så det bara syns för ens vänner. Så på Fotosidan kan man lika gärna Följa sina vänner, och det går att skriva en notering om de man följer om man tex vill indikera en speciell relation - tex nära vän, partner odyl.

Det vore kul att höra med er här, ser ni någon nytta med Vänner egentligen eller skall vi ta bort det och bara köra Följa?   (Tar vi bort det så konverterar vi förstås automatiskt alla Vänner till Följer)

Nytt: begränsa händelser per medlem

Man kan ju begränsa sin händelselista om man inte vill få in in allt möjligt de man följer gör på Fotosidan, tex är det vanligt att man bara bevakar när nya bilder läggs upp men inte varje gång personen skriver en kommentar. Men ibland kan man vilja ha en annorlunda begränsning för en viss medlem, som man tex tycker skriver intressanta kommentarer.

Därför kan man nu förändra begränsningen per medlem man följer. Gå till din "Följer"- eller "Vänner"-lista och tryck länken ändra. Längst ner på sidan som kommer upp kan man nu fylla hur man vill följa just denna person.

Det går både att utöka begränsningen och minska den, så man får se mer händelser - så ställ in din grundbegränsning som du vill ha det för merparten av de du följer, och anpassa sedan per person.

Begränsa vad dina följare ser (Nytt 2012-03-19)

Om man inte vill att de som följer en skall se all aktivitet man gör, tex då man skriver kommentarer, kan man stänga av dessa. Detta gör man via den nya fliken Integritet på ens medlemsprofil.

(Vi har redan plockat bort informationen om Nya (svar på) gästboksinlägg till era följare)

Synpunkter?

Vi välkomnar dina synpunkter och frågor runt detta i denna diskussionstråd

Postat 2012-03-13 16:17 | Läst 8065 ggr. | Permalink

Nya funktioner för er som bloggar

Här är några funktioner i bloggarna som antingen är helt nya eller som har funnits ett tag men som vi inte puffat för än.

Kommentarer från oinloggade

Nu kan du låta även oinloggade besökare kommentera din blogg på Fotosidan. Det här har funnits förut för de bloggar som läggs ut i ens Portfolio, men är nu även möjligt för de bloggar som visas på Fotosidan.

En oinloggad användare identifierar sig genom att skriva in epostadress och namn, men det finns förstås ingen garanti att det är personens rätta identitet. Så tänk på att fördelarna - att du kan få fler kommentarer - också medför nackdelar att du kan få in oväntad "spam", anonyma påhopp etc. Så du får välja själv om du vill tillåta sådana kommentarer. 

Gå till dina Blogginställningar och välj här:

Egen HTML i sidokolumnen

Man kan nu klistra in egen HTML-kod som visas i blogginläggens sidokolumn. Det kan användas för olika slags besöksräknare eller sk "widgets" för andra sajter du är aktiv på. På min blogg har jag som exempel lagt in mitt Twitterflöde m.h.a kod man hämtar på Twitter, som jag ställt in så det matchar färgerna i bloggen.

Även det här redigerar du på sidan Blogginställningar.

Radera kommentarer på egen blogg

Man kan numera själv radera kommentarer man fått på sin egen blogg.

Underhåll etiketter

Med tiden kan det bli lite rörigt bland alla de etiketter man använder till sina bilder och blogginlägg, så nu finns äntligen en funktion för att radera och döpa om etiketter. Den här funktionen hittar du till via Underhåll din blogg.

Postat 2012-03-08 09:44 | Läst 6524 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera