Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Köpsugsattack...

Jag trodde ju jag hade mitt begär under kontroll numera. Jag är faktiskt fullt nöjd med min vädertåliga D200 och de gluggar jag har. Jag har inte köpt något nytt i kameraväg på väldigt länge, för även om jag anstränger mig kan jag inte riktigt komma på vad jag "behöver" (förutom svindyra jätteobjektiv då...)

Men så går då j-a Nikon och visar upp höstkollektionen...
Som vanligt är ju DPReview snabba (vi har inte ens fått svensk pressrelease än) - här är nya D300 och D3.

Att Nikon går till FF-sensor är en stor nyhet för många, men inget som intresserar mig egentligen. Även om FF och superhög ISO vore najs så vill jag inte ha en sådan klump till kamera - D200 är stor nog. (Peta in det i ett D200-skal istället eller mindre, ja då jeklar...)

Nej det är istället D300 som jag nu känner får köpsuget att blossa upp igen. Två av de saker som stod på min (korta) önskelista på ny kamera finns nu med; live view och sensorrengöring. Även om Adobe Lightroom har gjort det riktigt enkelt att sudda dammfläckar på en mängd foton så slipper jag hellre damm. Och Live preview är knappast livsnödvändigt men något man önskat i macro-situationer och när man jobbar med stativ.

Återstår dock att se om Nikon förbättrat D200:s svagheter - batteritid och brusnivåer på höga ISO. Den stora (3") displayen på baksidan  lär knappast dra mindre ström än D200:ans, och att D3 kommer glänsa vad gäller brus med sin stora sensor och modesta upplösning är ju nästan självklart - men jag har mina farhågor för D300, där man ytterligare ökat densiteten. Men men, det är en ny sensor och vi får se om den levererar helt enkelt.

I eftermiddag skall jag kika närmare på dessa nya kameror, och jag befarar tyvärr att mitt tillstånd då kommer förvärras...

Postat 2007-08-23 08:25 | Läst 7131 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nikon verkar ha tätat

Om ni inte redan märkt det så är det stor releasefest denna vecka då både Nikon och Canon visar nya produkter. Canon har redan visat upp den efterlängdade 40D, och imorgon är det dags för Nikon att slå på trumman.

Som vanligt är ryktes- och spekulationsdiskussionerna igång på fotoforum världen över; fejkade bilder cirkulerar, påstådda insiders sägs ha läckt information. Man jämför även friskt äpplen och päron, tex Canons nya superkamera 1D MkIII mot D200 som om de på något sätt skulle lira i samma liga - prisskillnader beaktas sällan i jämförelserna. Och naturligtvis den stora viktiga frågan (!) - "kommer Nikon med FF-sensor eller ej?", en debatt som vi väl sett inför varje Nikon-lansering de senaste åren. Någon upptäckte t.o.m att Bjørn Rørslett, som bla recenserat många Nikon-objektiv och kameror, skrivit lite kort på sin hemsida att han var på väg till Japan - varpå spekulationerna förståss drog igång om vad han skall göra där och vad det kunde betyda i sammanhanget!

Och så när nyheterna väl lanserats drar förståss diskussionerna igång igen, nu om specifikationernas för och nackdelar. Och naturligtvis några "nu byter jag till Canon"-påståeenden osv. Inget nytt under solen, och rätt roande att betrakta - en kortare stund iallafall... Man upphör inte att förvånas över hur mycket energi som läggs ner och vilka känslor som rivs upp, men det äri stort ett återkommande fenomen en som är rätt harmlöst och rätt roande. En modern tradition.

Nikon brukar dock notoriskt råka (medvetet eller omedvetet kan man spekulera om...) läcka information en bra tid innan, tex att någon snappar upp en manual på väg till översättning, något reklamblad läggs ut för tidigt på en säljsajt eller så. Denna gång har jag faktiskt inte sett något sådant, det finns lite japanska annonser och sidor som verkar ha lite på fötterna men ända inga konkreta "bevis". Så Nikon verkar iallafall ha tätat sin internkommunikation bättre än min D70.

Japansk presskonferens kl 13 JST, så lagom till frukosten bör vi veta om vad den närmaste månadens forumdiskussioner rörande Nikon kommer handla om... Den svenska pressträffen är först kl 15, men då är det ju ingen nyhet längre - man jag skall gå och kika ivartfall. Man måste ju skapa sig ett köpbehov... :-)

Postat 2007-08-22 17:53 | Läst 7227 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Råstoätno vs Nikon D70: 1-0

När vi drog iväg till en veckas paddling i fjällen stog jag i valet och kvalet mellan vilken kamera jag skulle ta med.  Valet föll på min gamla D70 istället för D200:n. Dels för att den drar mycket mindre på batterierna och att jag visste att man lugnt klarar sig en vecka på ett par-tre batterier, men också för att jag visste det kunde bli en rätt tuff tur med viss plurrpotential och jag hellre "offrar" D70:n till vattengudarna än min D200. Jag ville kunna plåta medans vi paddlade så därför hade jag kameran i en vattentät säck förankrad i kanoten.

Råstoätno beskrivs i paddelguiden som svår med ett fyra rejäla fall, ett flertal forsar i klass V, mycket sten och passager där man måste tåga.  Paddlingen gick dock bra och vi klarade oss från att kapsejsa, men under en tågning (där vi kanske borde burit istället...) så fastnade kanoten i en vals och sköljdes över med en hel del vatten.  En  bidragande orsak till detta var att kanotuthyraren underlåtit att skicka med de tågningslinor vi hade beställt, så vi fick improvisera och knyta ihop allsköns andra repsnuttar vi hade med oss och vi fick bara en så pass kort tågningslina fram att vi inte kunde få kanoten säkert över denna vals.

Lyckligtvis förlorade vi ingen utrustning, men det visade sig att den där vattentäta säcken inte var så vattentät som utlovat - det kom in en del vatten. Inte så mycket alls, kanske ett par centiliter men det räckte tydligen för att slå ut elektroniken i kameran efter ett tag. Korkat nog hade jag inte med mig en kompaktkamera som backup, så från resten av resan finns inga bilder alls...

Så nu står det en stendöd D70 i hyllan hemma - men i stort vart det en mycket bra tur, med i stort mycket bra väder och rejält med fisk. Största harren jag fick mätte 52 centimeter, och som nu glatt simmar vidare i den hemliga jock jag hittade den i...

 

Tågning av en krånglig passage, dock ej stället för D70:ns frånfälle 

 

Postat 2007-07-22 16:45 | Läst 8349 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera