Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Adobe Lightroom - slog i taket...

(uppdaterad 2008-08-08: redigerade rubriken, detta gäller alltså en av de första releaserna av LR - inte nya LR2)  

Grrr, nu är jag sur... Adobe Lightroom har som jag skrev tidigare sett  lovande ut och jag har haft 2005, 2006 och 2007 års bildproduktion i databasen utan större problem. Det finns ju en del buggar, men inget som man inte står ut med.

Så baserat på att det gått så bra tog jag och importerade bilder för även 2003 och 2004 - totalt vart databasen då på ca 18 000 råbilder. Lightroom vart då så pass segt att man blir galen, den verkar vara sysselsatt med bakgrundssysslor mest hela tiden och är klart trögjobbad. Jag verkar helt klart ha slagit i taket för vad dess databas klarar!  Jag har definitivt inte en klen dator - en MacBook Pro med 3Gb minne, som kör Windows XP.

Detta stämmer rätt bra med vad Roine märkt, vid ca 10 000 råbilder blir det för segt. Adobe har ett rejält optimeringsarbete framför sig om Lightroom skall kunna bli ett verktyg för aktiva fotografer, man måste få till en mer kompetent databas och sätt att begränsa olika operationer som jobbar med hela databasen, fast man inte bett om det.

Jag hade tänkt skriva lite tips och trix hör om hur man jobbar med Lightroom, men nu blir det första tipset tyvärr "ladda inte in ditt hela arkiv i en enda databas". Man kan dela upp så tidigare år har varsin databas tex, men så vill man ju inte jobba egentligen- man vill tex kunna göra nyckelordssökningar på hela sin produktion förståss. Men så får det bli tills LR växer till sig.

Postat 2007-05-06 23:51 | Läst 6228 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera