Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Knoppen - känd från Millenium

Ikväll går det sista avsnittet av Millenium på SVT 1. I rummet där den speciellt sammansatta polis/SÄPO-gruppen har sina samordningsmöten kan man se en spiraltrappa, och tittar man extra noga kan man se denna vadderade knopp:

Knoppen

Scenerna är inspelade på Gamla Riksarkivet i Stockholm. I samma byggnad är även alla interiörscener från Milleniums kontor inspelade, men i filmen ligger det på  Götgatspuckeln där de exteriöra scenerna är inspelade.

Jag tycker den här knoppen är fascinerande. Förmodligen har någon arkivarie under de år då Riksarkivet användes (1890-1995) till slut tröttnat på att slå huvudet i den spetsiga dekorationen och fixat till denna vaddering.

Den vackra byggnaden har stått tom sedan 1995, men renoveras nu och skall bli en "nationalscen för barnkultur". Jag hoppas den här vadderingen får sitta kvar som ett minne från svunnen tid - och kanske även rädda några nya skallar från bulor , men mest troligt är väl att den åker den av. Eller kanske vadderas hela trappan in för att rädda det uppväxande släktets huvuden.

Fler bilder från Fotosidans gruppbesök på Gamla Riksarkivet

Se Millenium på SVT Play (även i del 1 av "Luftslottet som sprängdes" syns trappan)

Postat 2010-04-24 16:34 | Läst 20249 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dags för film på Fotosidan

Foto: John Kratz

Just nu är det trendigt att även filma med systemkameran, det märkte vi tex på Fotomässan i helgen där det visades en hel del tillbehör för att kunna filma mer seröst och stabilt med en DSLR. Att filma är ju inget nytt egentligen, men en DSLR med video öppnar för kreativ filming som tidigare krävt riktigt dyr utrustning. Själv har jag ingen sådan, men har skaffat mig en riktig leksak - en Casio EX-F1 som kan filma i upp till 1200 bilder per sekund.

"Videogruppen"
Film är ett lite annorlunda uttryckssätt än stillbild, men minst lika kreativt. Vi har funderat på om det finns plats för även filmare på Fotosidan och jag nu har labbat lite med ett tillägg till bildfunktionerna så att man kan visa även film. Jag har satt upp en grupp för just videofilmer där det finns några första experiment. (Man kan bara lägga filmer i denna grupp, inte i Bildkritik etc.)

Ingen uppladdning på Fotosidan
Att bygga upp en teknisk infrastruktur för att ta emot filmuppladdningar, konvertera många olika format och sedan streama ut det är rätt komplext och kostar både tid och pengar. Så vi gör en enklare lösning; man laddar upp sin film på någon av de etablerade filmsajterna, som redan har avancerade funktioner för detta, och sedan kopplar man in den filmen på Fotosidan -- där man sedan kan göra allt med den som man kan göra med vanliga bilder.  Fn stöds YouTube och Vimeo.

Vill du prova?
Innan vi släpper på alla skulle jag vilja testa detta med en liten mindre grupp användare. Är du seriöst intresserad av att filma och gör små filmer redan nu som du skulle vilja visa upp dem här? Kontaka mig så bjuder jag in dig till gruppen, där man kan lägga in film och testa lite
.

Filmgruppen är nu öppen för alla - välkomna!


(Testade Movie Clapper Board Generator :-)

Filmkameran ovan är fotograferad av John Kratz

Postat 2010-04-15 23:38 | Läst 7988 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

På väg hem från Fotomässan

Sitter nu på ett skakigt X2000 på väg hem från Fotomässan i Göteborg.

Denna gång var det bara jag och David som kunde åka ner till Göteborg, dessutom per tåg, vilket ledde till att vi fick lämna den kära kaffemaskinen hemma. Vår designer och mässräv Erik valde i år att segla i Karibien tre månader framför att stå på mässan - ett beslut jag faktiskt kan förstå.... Och med mig på påsklov och David pappaledig med lille Carl så det var nästan läge att ställa in mässnärvaron helt denna gång, men vi bet ihop och fick till en monter iallafall för att få frälsa besökarna med Fotosidan Magasins budskap om fler bilder och färre teknikartiklar!

Vad kan man säga om mässan då?  Ja det var betydligt mer svängrum i år. Förra året var det jättelånga köer utanför och ett ganska trångt mässgolv, vilket ledde till en hel del frustration hos besökarna. I år var det en betydligt större lokal. Det förekom köer även i år, men primärt på morgonen då många ville in först för att lämna sina kameror på gratis rengöring  - en eftertraktad tjänst tydligen. Från de år vi varit med på mässorna i Jönköping kommer jag ihåg tjurrusning till Scandinavian Photos fyndhörna då mässan öppnades, men det verkar ha ersatts av rusning till sensorblåsarna.

I år låg mässan också lite senare i kalendern vilket tyvärr inkräktade på 08:ornas påsklov så jag självt slita mig från skidåkandet och bege mig mot sydligare nejder. Förra året var det ju snöstorm i Göteborg men i år sken vårsolen och lockade förmodligen några att hellre gå på en fotopromenad än att besöka mässan.

Summa sumarum - mässan kändes faktiskt lite mer avslagen än förra året, men det behöver ju inte betyda att det var färre besökare - det mer spatiösa utrymmet kan ha bidrag till att besökarna spreds ut mer så det inte vart det vanliga mässtrycket. Och man skall inte heller förringa den magnetiska verkan på besökare som vår kaffemaskin brukar ha.

David och jag har krängt Fotosidan Magasin - och bjudit på god mörk choklad - till alla glada monterbesökare. Tack för era besök! Tidningen mottages mycket positivt av de som kikar i den vilket känns riktigt roligt.

Mässans utbud i övrigt tycker jag var bra. Det var gott om föredrag på fyra scener, bla en scen dedikerat till matfotografering med Matilda Lindeblad. Det var väl några större aktörer som saknades, jag fick tex en del frågor om var Sony höll hus och varför inte Panasonic fanns med.

Fotoutställningen var bra. Thron Ullbergs porträtt imponerade, den härliga bröllopsfotosviten av Mark och Marianne Earthy gladde, PGB Photo Awards och Marcus Bleasdale upprörde, Simon Cederqvist satte fantasin i rörelse och Matilda Lindebergs matbilder fick det att vattnas i munnen, för att nämna några. Utmärkande tycker jag att många riktigt stora printar denna gång. Fotoklubbarna och fotoskolorna får ursäkta, men bilder på A4 når inte riktigt fram till betraktaren hur bra de än är.

(Nu sitter min tåggranne och kastar vilt med sin mobiltelefon. Spastiker? Nej tydligen spelar han bowling på den...)

Postat 2010-04-11 21:46 | Läst 19018 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera