Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Strå kalkbruk sjunger på sista versen

När vi ändå var i Sala passade vi på att ta en sista titt på Strå kalkbruk, som varit en trevlig lättåtkomlig ruin till glädje för både fotografer och målare. Det gjordes försök att rädda kalkbruket från rivning men det lyckades inte, så snart är det utplånat. I ösregnet tog jag några sista bilder på härligheten.

Postat 2014-05-13 17:30 | Läst 12308 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett gruvtroll ställer ut

Vi tog en tur upp till Sala Silvergruva i söndags, där Björn Carlander - för en del mer känd som Gruvtroll - hade vernissage för sin utställning av bilder från gruvans mer okända och svårtillgängliga delar.

Björn har gjort sig mest känd för att ta sig ner i nedlagda gruvor och där ta fina bilder på både underjordens landskap och lämningar från förfädernas slitsamma gruvarbetarliv, men tar även spännande porträtt på människor - gärna i gruvor eller öde/förfallna miljöer. Besök gärna hans hemsida gruvtroll.se och se mer. Björn har även några del filmer på YouTube - kolla speciellt in den vackra Underground Princess.

I Sala Silvergruva har Björn haft tillstånd att ta sig till gruvans mest otillgängliga ställen för att dokumentera, men även rekognoscera för eventuella utökningar av de delar av gruvan som visas för allmänheten. De flesta ställen Björn besökt kommer dock vara förbehållna erfarna grott- och gruvkrypare för lång tid framåt p.g.a rasrisk, så hans bilder blir så nära som vi kommer. Här finns t.ex. en sal med något som ser ut som gravar - det är resterna efter ett experiment med champinjonodling i gruvan på 1800-talet. En annan bild visar döden i gruvan - skelettet efter en häst som omkommit vid ett ras.


Gruvtrollet själv

Som bekant är det beckmörkt i en gruva så det är ett mödosamt och långsamt arbete att måla fram dessa bilder med hjälp av lampor. Ibland har det gått att göra i en enda lång exponering där Björn sprungit till olika ställen och lyst upp, utan att komma med själv (och förflyttningen måste då göras i mörker för att inte ge ljusspår). Har det inte gått att belysa allt i en tagning så har Björn jobbat med att ta flera exponeringar och sedan slå ihop dem i datorn. Tekniskt klurigt foto, med vackert resultat - sådant jag själv gillar.


Jag gillade verkligen ramarna Björn hade hittat till bilderna, som tagna ur gruvan de med

Utställningen är absolut värd ett besök, och ta gärna en guidad tur ner i gruvan också när ni ändå är där - kul för både gammal och ung. Och vill du en spännande övernattning med din partner någon gång kan jag rekommendera Gruvsviten!

Postat 2014-05-12 13:39 | Läst 13371 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera