Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

The Ruins of Detroit

Idag var jag på kundbesök nära Humlegården, så jag passade på att besöka utställningen The Ruins of DetroitGunGallery , som ligger lite avsides på Runebergsgatan 3 i Stockholm. Den öppnade redan 26:e augusti men jag har inte lyckats komma iväg förrän nu - i grevens tid, för utställningen slutar på söndag.

Utställningen visar fram till 19:e augusti stora, magnifika bilder från Detroits övergivna byggnader, tagna av fotograferna Yves Marchand och Romain Meffre.

Detroit var ju en gång den amerikanska bilindustrins hjärta. Sedan tog det stopp. Produktion flyttades till Asien, misslyckade investeringar och avindustrialiseringar förvandlade stolta Detroit till en fattig, avfolkad stad där stora fabriker, teatrar och hela skyskrapor står som ruiner över den industri som en gång blomstrat. Staden har nu blivit ett av de åtråvärda resmålen för de fotografer som ser skönhet i förfallet.

Bilderna som ställs ut är alla printade i rejält stora kopior, vilket ger en härlig närvarokänsla. Man kan känna hur det känns där nu, men även hur det en gång varit - när det spelades på United Artist Theatre tex. Och fotograferna lyckas fånga miljöernas skönhet mycket bra, även fast de är gravt förfallna.

Hemma har jag en bok av en annan duktig fotograf som besökt Detroit - Andrew Moore. Han kom in på detta med ruinfoto och Detroit efter att ha träffat de franska fotograferna i Paris. Det är lite kul att även han har en bild av klockan ovan, tämligen identisk med Marchand/Meffres bild - en illustration av hur lätt det är att ta samma bilder som många andra ruinfotografer tagit när man besöker sådana här ställen.

GunGallery, som drivs av fotoboksformgivaren Greger Ulf Nilson, är ett rätt litet galleri, nästan för litet för dessa stora bilder. En av bilderna (William Livingstone House) hade inte fått plats utan fick beskådas inne på kontoret!

Det verkar finns penningstarka köpare av ruinbilder, en hel del printar hade sålts. Det kan tyckas lite ironiskt att bilder av amerikansk ekonomisk kollaps kommer att pryda rum i påkostade svenska hem.

http://www.marchandmeffre.com/

http://www.gungallery.se

Har du det minsta intressa av denna typ av bilder så rusa iväg till GunGallery för att kolla in dessa bilder. Utställningen pågår bara till nu på söndag, den 19:e september.

Postat 2010-09-16 00:09 | Läst 21137 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera