Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

End of the mess

Mässan är avklarad. Det var en riktigt bra mässa kändes det som, där arrangören mixat bildutställningar med utställare, så man mellan all teknik fick en påminnelse om vad tekniken är till för egentligen. Största behållningen för min del var Sune Jonssons fantastiska bilder från Västerbotten.

Vi serverade över 600 koppar espresso och utfodrade våra besökare med 35 stora påsar italienska skorpor. Hoppas det smakade!

Jobbigt att stå i montern tre dagar förståss, men väldigt positivt att få träffa så många trevliga medlemmar - och få höra från även er som faktiskt är nöjda med Fotosidan, som verkligen gillar den, som faktiskt ger en lite beröm. Det behövdes, för de senaste veckorna har vi ju annars mest fått ta emot rejält med skäll i forum och bloggar för nya saker som vi hittat på. Iallafall har det kännts så emellanåt.

Nu är inte kritik av ondo förstås sålänge den är konstruktiv (hört det förr? :-), det förs ju fram många bra synpunkter mellan varven och är dessutom ett bra bevis på att man värnar om Fotosidan!  

På mässan fick jag också tillfälle att prata med ett par medlemmar som fört fram kritik och synpunkter, och det är slående hur trubbigt verktyg ett forum är för att föra en debatt - speciellt när åsikter går starkt isär. Ett samtal öga mot öga ger betydligt mer nyans och förståelse för hur den andra sidan ser saken. Det hade varit givande att träffa fler av er.

Det är ju poppis att framföra sina åsikter i blogen, det är lättare att få sin åsikt att synas än i ett forum där ens inlägg lätt sjunker i mängden om takten är hög. Så i senare blogginlägg skall jag ge min syn på en del saker som debatterats nyligen....

En första sak att komma ihåg: inget av det vi byggt på senare tid är sprunget helt ur FS-redaktionens hjärnor; allt bygger på synpunkter och förslag som förts fram i forumen under lång tid.  Så de funktioner som några nu tycker är helt åt pipan har faktiskt efterfrågats av andra. Så det är inte lätt att försöka göra alla nöjda, det skall gudarna veta... Och ibland kanske man försöker för mycket.

Postat 2007-11-19 09:53 | Läst 5039 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Ett svenskt Facebook-avtal...

Det har skrivits en hel del löpmeter text de senaste veckorna om Facebooks hemska avtal, ett avtal som förvisso tål att kritiseras. Men rubriker och påståenden som tex att Facebook, iom att man lagt upp bilder där, plötsligt "äger" ens bilder - är ju felaktiga, det är bara sensationalistisk (eller okunnig) rubriksättning.

Fakta: det man ger Facebook är en icke-exklusiv publiceringsrätt till ditt material. Dvs Facebook får publicera dem på olika sätt, men de äger på inget sätt ditt material - du kan fortfarande publicera dina bilder på andra ställen, tjäna pengar på dem osv.

Att ge sajten en grundläggande publiceringsrätt är förståss en nödvändighet - annars skulle den inte få visa dina bilder. (På Fotosidan har vi också ett avtal som ger oss en rätt att visa dina bilder på vår sajt). Nu ger man dock Facebook en för dem väldigt förmånlig publiceringsrätt - och detta kan de (och andra sajter med samma typ av avtal) gott kritiseras för. Avtalet säger tex att de har rätt att använda bilder i även sin marknadsföring, men det mest kontroversiella tycker jag är att man ger dem rätt att utsträcka denna rätt till sina partners - sublicensing. Det där är ju inte så bra - man vet aldrig riktigt var ens bilder kan hamna i för sammanhang framöver.

Nåväl, detta med felaktigheterna i media om att Facebook tar över/äger rättigheter vart extra kul idag när jag såg sajten Allt för föräldrars nyhetsbrev. Såhär skryter de - okunniga om vad egentligen står i Facebooks avtal:

Funderat på vem som äger dina inlägg och bilder på sajten? Gör Allt för Föräldrar som Facebook och tar över rättigheterna?
Svaret är självklart nej! Hos oss äger du ditt material, medan vi har rätten att publicera det.

Noll koll alltså. Läser man deras publiceringsavtal blir det ännu roligare:

I publiceringsrätten ingår att framställa exemplar (t.ex trycka inlägg i vår tidning) och rätten att offentliggöra informationen ( t.ex publicera inlägg på sajten eller använda inlägg i våra marknadsbrev).

Se där; man ger alltså Allt för föräldrar - precis som Facebook - en rätt att använda ens material i andra media, och använda i marknadsföring. Och sen kommer det riktiga självmålet:

Materialet kan vidareöverlåtas av oss till en tredje part, t.ex ett förlag.

Så, i princip är det där avtalet - som man slår sig så på bröstet för - en svensk kopia av Facebooks avtal...

Ridå.

Postat 2007-11-05 22:56 | Läst 8065 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera