Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

D100 på USA-klinik

Min första DSLR kostade runt 15 000 när jag köpte den hösten 2003. Nu får man runt 2 500 kronor för en Nikon D100 på annonsmarknaden. Förvisso är det ju pengar det också, men det vore ändå roligare att ha "reliken" kvar i samlingen och fortsätta använda den till iallafall något.

Som ett försök att blåsa liv i min D100 igen har jag nu skickat den på skönhetsoperation - eller skall man kalla det könsbyte? - i USA. Jag paketerade den omsorgsfullt och efter lite strul med Posten och tullpapper, som inte postgubben visste att fylla i rätt, så kom den till sist iväg över Atlanten. Och i natt kom besked om att den anlänt lyckligt.

The following camera/s have been received for order:
Nikon SLR infrared conversion service
Camera model: Nikon D100
Calibration type: Standard (to 18-70DX lens)
Select IR filter: Standard Color IR

Your camera/s should be converted and shipped back within
5 to 10 business days from today. An email notification will be
sent when the camera/s are converted and shipped back.

Så jag har alltså skickat kameran till ett företag i USA - Life Pixel - där man nu skall operera bort Nikons lågpassfilter framför sensorn och ersätta det med ett som bara släpper igenom infrarött ljus (till skillnad från orginalet, som bla är till för att filtrera bort infrarött ljus). Då kan jag fotografera med kameran som vanligt, och bilderna på minneskortet - och displayen - kommer vara automatiskt IR-filtrerade!

image 
Exempelbild från LifePixel

Det fanns tre olika filter att välja på. Deep BW-filtret ger svartvita IR-bilder som inte kräver någon efterbehandling. Mycket tilltalande men jag gillar även IR-bilder med färginslag så jag tog den gyllne medelvägen här - Standard Color-filtret, där jag får efterjustera lite i PS för att få till klassiska svartvita IR-bilder.

Det går också att köpa enbart filtret från dem och, med tydliga instruktioner, göra operationen själv. Men med dagens låga dollarkurs och min förmåga att bruka få skruvar över och glömma bort hur saker satt när jag väl skruvat isär något, valde jag att skicka kameran till dem.

Så, om jag nu bara inte har samma otur med postgången som när jag beställde en D300, fyller jag snart disken med IR-bilder -- tills jag tröttnat och gamla D100 blir kanske åter stående på hyllan. Bredvid Lensbabyn...

Postat 2008-04-30 13:42 | Läst 21928 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera