Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Jan Jörnmark på Tekniska Museet

Jag kikade in på Tekniska Museet i fredags, där det var vernissage på Jan Jörnmarks utställning "Övergivna platser".  Jan är docent vid Chalmers och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har skrivit flera böcker om internationell företagsamhet och globalisering, men det är som författare och fotograf till böckerna Övergivna platser I och II han gjort sig mest känd för allmänheten - iallafall den del av allmänheten som intresserar sig för glömda rum.

Nu ställer Jan alltså ut på Tekniska Museet i Stockholm fram till den 29 augusti 2010. Utställningen ligger vägg i vägg med museets permanenta utställning om de svenska järnbrukens historia, och i Jans rum får vi se hur det är ställt med dessa bruk nu - enorma övergivna gryvbyggnader som vilar tysta, länsade, vandaliserade, fulla med graffitti i bl.a Bergslagens gamla bruksorter.

Rent fotografiskt finns det andra som fotograferar sådana här övergivna miljöer bättre än Jan, men få är så ihärdiga att besöka och dokumentera dem, och ingen kan berätta platsernas historia och de övergripande förändringarna i samhället som har lett till allt detta så bra som Jan.

Utställningen har ganska lite textmaterial runt bilderna, jag hade gärna sett lite mer av den varan. Men det finns faktiskt en webbsajt som hör ihop med utställningen, som av någon outgrundling anledning inte länkas till från museet, så för mer texter runt bilderna, besök http://globaliseringen.info.

Tyvärr lyckades inte Tekniska (?) Museet få igång bildspelet som hör till utställningen innan vernissaget, men besöker man utställningen nu så borde det funka.

För att summera så är Övergivna platser en riktigt trevlig utställning. Speciellt för den som inte är så bevandrad i detta specialintresse att besöka och dokumentera övergivna miljöer, som väl nästan blivit en folkrörelse på senare år, så är det en bra introduktion. Men även för oss som läst Jans böcker och sett de flesta bilderna på hans hemsida redan så finns en del guldkorn. Och dess närhet till gruvutställnigen ger verkligen en känsla avv uppgång och fall.


En svit av bilder från övergivna platser tvärs igenom Sverige visas. Här ses tex övergivna bostadslängor såsom Hästhagen i Söderfors.


Jan Jörnmark


Den här montern hade Tekniska Museet för att visa olika sorterns järnmalm i. Jan tog över den och visar nu snyggt bakbelysta bilder på olika obsoleta, övergivna tekniska apparater -- som en illustration av Moores lag.


Besökaren får även se ett äkta övergivet skrivbord...  Det har hämtats dit från gamla Gasverket i Värtahamnen.

Läs mer om utställningen

 

Postat 2010-02-22 20:58 | Läst 19846 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera