Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Lilla julafton

I fredags blev det stor paketöppning; på samma dag anlände tre paket med roligheter.

Dels kom ett paket från Bokus med den jättefina och intressanta boken Sällan sett i Stockholms skärgård, av fotografen Magnus Rietz. Rekommenderas för alla som gillar "glömda rum" och/eller skärgården. I samma paket kom också intressanta uppslagsverket Svenska öar.

Sen kom också min nya Fish Cat 4 Deluxe flytring (för fiske) från USA, denna modell säljs inte i Sverige men med snabbfrakt och efter tull och moms vart det samma pris som den vanliga modellen kostar i butik Sverige. Och snabbt gick det, fick hem den på fyra dagar.

Men mest efterlängtad var ändå min gamla Nikon D100, som varit på skönhetsoperation i USA. Jag fick betala ca 350 kr för tull och moms (man betalar tull på värdet av förändringen, dvs den nya sensorn, och dessutom moms).

Den verkar funka mycket bra, nedan kan ni se några första snabba experiment. Här finns mycket att lära, både runt vilka typer av motiv som blir bäst och också runt efterbehandlingen.

Tyvärr bjöd inte helgen på idealiskt IR-väder, så det har inte plåtats så mycket. Vi åkte upp till stugan i Hälsingland över helgen för att fiska och plantera potatis, men istället fick vi 1 dm snö. Och det blir inte så spännande IR-bilder när allt är vitt...  (Men utan snö hade vi iofs inte sett att ett björn traskat nära huset på natten/morgonen!)

CL20080516_135747
Första IR-bilden med "nya" kameran, min granne Tommys grill...

CL20080518_173808
Sveriges märkligaste "truckstop"... Dragon Gate i Älvkarleby

Svartvita bilder är jättelätt att få till, men jag behöver lära mig mer om att bibehålla lite färger i bilden. Jag efterbehandlar nu nästan alltid med bara Lightroom, men där kan man inte gör tex färgkanalsbyte, en av teknikerna, så jag skall ge mig på att efterbehandla dessa i Photoshop framöver.

Postat 2008-05-19 23:39 | Läst 22341 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera