Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Adobe Lightroom - del 1

Jag har kört Adobe Lightroom till och från sedan det lanserades i Sverige, och nu har jag bestämt mig - LR får bli mitt arkiv/arbetsflödesprogram framöver.  Det är naturligtvis inte perfekt men något arkivprogram är bättre än inget, och LR innehåller såpass mycket bra tänk och vettiga funktioner och det kan bara bli bättre. Så för mig verkar vara rätt häst att satsa på -- men som dom säger i Amerikat; "Your mileage may vary".

Apples Aperture är det program som mest jämförs med Lightroom, men det finns ju ett gäng andra; iView MediaPro,  CaptureOne mfl - det är dock mig veterligen bara Aperture som har ett liknande nytänk och klart flödestänk i gränssnittet. För mig är dock Aperture inget alternativ, hur läckert det än verkar, då jag vill kunna köra under Windows.

En sak skall man ha i åtanke, detta är en "release 1.0" - första releasen av något nytt och stort programpaket. Det är något vi i programutvecklarsvängen normalt ryggar tillbaka för och undviker att basera någon affärskritisk programvara på tex; en första version av ett komplext program innehåller normalt en onormal mängd fel och brister, som kan dyka upp och bita en rejält när man minst anar. Är det då dessutom en stor programleverantör vet man att man kan få vänta länge på en uppdatering som fixar problemen. Med detta i baktanke tycker jag Adobe lyckats mycket väl med LR - det är ett ambitiöst program och det vore konstigt om det inte hade barnsjukdomar, men med tanke på produktens komplexitet är det förvånansvärt få.

Den mest allvarliga felet verkar vara LR:s minneshantering. När man kört en längre stund kan det dyka upp diverse märkliga symptom - ofta An unknown error occured eller en liten varningstriangel vid tumnaglarna. Då vet man att det är dags att starta om LR - vilket går snabbt, LR hänger sig inte eller så. Gör man inte omstart då kan man vara rätt säker på att få se ett Out of memory-meddelande lite senare - som ibland ser lite lattjo ut:

Jag har skapat många fel och felmeddelanden i egen kod med åren, men aldrig lyckats spegelvända och rotera ett felmeddelande... :-)

Trots att jag har 3Gb minne i min burk verkar LR tröttna när processen är uppåt 1Gb stor. Har man inte så mycket minne som jag i burken kanske det händer värre saker än dessa meddelanden när man slår i taket. Jag vet inte om detta minnesproblem är något som drabbar alla eller bara vissa installationer.

Några få gånger har LR även smällt av utan dessa förvarningar, men jag har <tar i trä> aldrig förlorat någon information.

Så, då var värsta gnället över - nu kan jag gå över på beröm och smågnäll i kommande avsnitt..

Kolla under tiden in den här PDF-filen av Roine Karlsson, en bra handledning och dokumentation av handgrepp (och fällor) i Lightroom. 

Postat 2007-04-17 13:58 | Läst 5848 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Årets Bartender

I söndags smet jag iväg till vackra Spegelsalen på Grand Hotel där Årets Bartender skulle avgöras. Vann gjorde Kai Hansen från Helsingborg med drinken "Going Blind":

2 cl Aivy Vodka
2 cl Bacardi Razz
1 cl Havana Club Añejo Blanco
1 cl Monin Blåbär
Garnityr: Päron, hallon & mynta

Kul tillfälle att plåta på; snygga drinkar och jongleringskonster

blog-155308.jpg (JPEG Image, 500x335 pixels)
"Loomi" av Oscar Hernandez, Sälen

Postat 2007-04-17 00:06 | Läst 8056 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det glömda rummet

Jag pysslar av och till med en av många efterfrågad nya funktion på Fotosidan; intresseavdelningar/grupper. Fn går de under det generella arbetsnamnet "grupper" och det är tänkt att vi skall kunna sätta upp sådana för olika intressen, klubbar mm. Det blir en förlängning av de specialpooler vi haft sedan en tid tillbaka, som nu kompletteras med forum, artiklar, länktips mm. Nytt är också att man explicit registrerar sig som medlem i en sådan grupp för att kunna bidraga med bilder tex.

Nåväl, för att ha något att konkret exempel "labba med" när jag utvecklar så har jag gjort om poolen "Det glömdra rummet" till en sådan grupp. Den är öppen för alla med ett starkt intresse att leta upp, besöka och fotografera nedlagda industrier, ödehus, bilkyrkogårdar, vrak och dylikt.

Så kolla in gruppen Det glömda rummet och bli medlem om detta ämne ligger dig varmt om hjärtat. Alla är välkomna att kika på bilder och använda forumet, men endast medlemmar i gruppen kan lägga in bilder i poolen.

(Jag testar också med annan sådan grupp, Sylarna, för de som var med på fotokurserna där)

Postat 2007-04-04 17:49 | Läst 5226 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mässan avklarad

"Mycke nu"... Nya databasservrar att konfigurera och sätta igång, allt runt nya tjänsten Imagedesk, en galet lång önskelista på nya funktioner på Fotosidan, jobba på dagarna (också), ta hand och fixa med fler bilder från fotokursen i Sylarna, skriva klart dagboken därifrån, påsklov, skriva lite om Adobe Lightroom som utlovat, reparera bilen, fotografera mera...

Men fotomässan i Jönköping som tog en hel del förberedelsetid i anspråk är iallafall avklarad. Mosaikbilden vi byggde upp i montern vart riktigt läcker, kanske inte lika (färg)glad som förra årets bild men istället rikare på detaljer, så att fler bilder från fler medlemmar kom med i den. Jag använde samma teknik och program som förra året, Mazaika - ett riktigt bra program.

Postat 2007-04-04 17:35 | Läst 4990 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera