Snickerboa

Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Slut med dassiga färger på Fotosidan!

Nu har jag fixat en bugg som gjorde att bilder uppladdade direkt till blogginlägg tappade sin EXIF/IPTC-information, så detta blir ett litest testinlägg för att kolla detta.

Nytt på Fotosidan - färgkonvertering

Samtidigt med det så passade jag på att lägga in stöd för färgrymdskonvertering. På webben är rekommendationen att alltid ha bilderna i sRGB, iallafall än så länge tills alla webbläsare hanterar inbäddade färgprofiler korrekt. Alla vet dock inte om det där och laddar upp bilder i färgrymden AdobeRGB, som många systemkameror använder, och färgerna blir då dassigare när en sådan bild visas i en webbläsare som antar det är sRGB.

Du behöver inte göra något speciellt när du laddar upp. Har din bild ingen inbäddad profil (tex om du sparat med Spara för webben) så antas den redan vara i sRGB, men skickar du upp tex en i AdobeRGB med inbäddad profil så konverteras den till sRGB.

Det finns dock för närvarande en möjlighet att stänga av det vid uppladdning till album, om det nu skulle visa sig att någons bilder blir konstiga på grund av detta. Jag har testat med Photoshop och Lightroom-redigerade bilder men det kan ju tänkas finnas något program som skapar något som ställer till problem (vi har stött på detta runt EXIF-data som inte hade lagts in helt enligt standard).

Om färgrymder på webben

den här sajten finns mycket att läsa om detta med färgrymder och -profiler, och här hittade jag också en mycket bra testbild (Whacked RGB) som gör det mycket lätt att se om webbläsare mm beaktar inbäddade färgprofiler. http://www.gballard.net/psd.html

Här är en bild som konverterats till sRGB vid uppladdningen till Fotosidan:

Här är samma bildfil som inte konverterats, den är kvar i en knasig färgrymd och har en inbäddad profil som justerar den, om nu webbläsaren stödjer profiler.

Ser dom två bildern likadana ut?  Grattis, då har du en modern webbläsare. Är den lila så saknar din webbläsare stöd för färgprofiler. Skiljer det en aning så är stödet inte helt perfekt, av olika anledningar. På sajten jag nämnde ovan finns sidor där man enklare kan se skillnader och läsa om varför.

Postat 2012-02-16 15:04 | Läst 12400 ggr. | Permalink | Kommentarer (21) | Kommentera