Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Adobe Lightroom - slog i taket...

(uppdaterad 2008-08-08: redigerade rubriken, detta gäller alltså en av de första releaserna av LR - inte nya LR2)  

Grrr, nu är jag sur... Adobe Lightroom har som jag skrev tidigare sett  lovande ut och jag har haft 2005, 2006 och 2007 års bildproduktion i databasen utan större problem. Det finns ju en del buggar, men inget som man inte står ut med.

Så baserat på att det gått så bra tog jag och importerade bilder för även 2003 och 2004 - totalt vart databasen då på ca 18 000 råbilder. Lightroom vart då så pass segt att man blir galen, den verkar vara sysselsatt med bakgrundssysslor mest hela tiden och är klart trögjobbad. Jag verkar helt klart ha slagit i taket för vad dess databas klarar!  Jag har definitivt inte en klen dator - en MacBook Pro med 3Gb minne, som kör Windows XP.

Detta stämmer rätt bra med vad Roine märkt, vid ca 10 000 råbilder blir det för segt. Adobe har ett rejält optimeringsarbete framför sig om Lightroom skall kunna bli ett verktyg för aktiva fotografer, man måste få till en mer kompetent databas och sätt att begränsa olika operationer som jobbar med hela databasen, fast man inte bett om det.

Jag hade tänkt skriva lite tips och trix hör om hur man jobbar med Lightroom, men nu blir det första tipset tyvärr "ladda inte in ditt hela arkiv i en enda databas". Man kan dela upp så tidigare år har varsin databas tex, men så vill man ju inte jobba egentligen- man vill tex kunna göra nyckelordssökningar på hela sin produktion förståss. Men så får det bli tills LR växer till sig.

Inlagt 2007-05-06 23:51 | Läst 6155 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej, Christer!
Felet hos dig som gör Lightroom slött är att du använder Windows i din MacBook Pro. Det blir säkert sätta mera sprätt på det om det får gå i en äkta PC. En Mac, oavsett modell, brukar gå snabbast med sitt eget operativsystem. Hur går dina andra program, och har du provat Lightroom i någon annan dator?
Nja, Mac+XP går riktigt snabbt och fint i normala fall - och LR har funkat bra också, tills jag fyllde på med fler bilder. Jag har någon teori om att det är LR:s automatiska summerande av antal bilder per nyckelord etc som blir för ansträngande när antal bilder ökar. Kanske är SQLite, LR:s databas, en begränsande faktor här också.
Björn, tror tyvärr inte att det bara handlar om det. Har sett flera som upplevt samma problem. Jag gillar verkligen också LR men har märkt att ju större databasen blir ju segare blir LR. Är nu innne på att gå tillbaks till Bridge nu i CS3, bara pga detta. Det bygger ju på befintlig mappstruktur och förvisso ett något annolunda program än LR men ändå, det funkar bra och snabbt. Hoppas verkligen att det kommer en uppdatering till LR som löser detta.
Detta är en av de klara fördelarna med LR; den mesta metadatan hamnar i XMP-filer och man kan köra Bridge omväxlandes. Man målar inte in sig i et hörn om man ger sig in på att köra Lightroom. Dock lagras inte allt - virtuella kopior, ändringshistoriken och lite sådant ligger endast i LR:s databas vad jag förstått. Är det någon som sett en lista på exakt vad som hamnar och inte hamnar i XMP-filen, dvs vad kan inte Bridge plocka upp?
Jag begriper ingenting men varför har man 18000 råfiler i datorn samtidigt hur jobbar du då förlåt om frågan är dum men örsök att förklara det för mig/Bert
Jag har de äldre på en extern FireWire-ansluten hårddisk, och på hårddisken har jag förra årets och årets bilder. Jag har dock inte disken inkopplad jämnt, och en teori ang detta strul är att LR blir förvirrad och far runt och försöker leta efter dem hela tiden. (Men den verkade iofs lika slö med disken inkopplad). Att kunna jobba smidigt med offline-filer är en viktig funktion i ett sådant här program, LR behöver lite bättre funktioner för detta.
Lite OT men. Hur i hela friden kan man välja att köra LR i XP på en mac? Ok om man vill spela spel men jobba.
LR är ju optimerat för intel i OS X me.
Jag vill inte köra OS X helt enkelt -- inte för att det är fel på OS X, man jag ids inte köra olika operativsystem på mina olika datorer. Jag är en gammal hund.... MacBook är en trevlig dator och kör XP rackarns snabbt, så det är en bra kombination.
Kanske lite trådakeologi men man kan slå av "auto rendering preview" i lightroom. (tror det heter ngt sådant) Det snabbar upp lightroom betydligt. Spec om man lägger in 10 000st bilder, har själv gjort en liknande grejj ;)
saken är att lightroom bygger upp preview-bilder i bakgrunden. det tar grymt med prestanda.

Lycka till och hoppas att det redan har löst sig.
mvh.
"Relaunch and optimize" under "catalog settings" bör man använda sig av!

/Benny