Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

IR-fototips

Som tidigare rapporterats har jag ju byggt om min Nikon D100 så att den har ett infraröttfilter istället för lågpassfilter direkt ovanpå sensorn. Så nu är det enkelt och roligt att plåta IR; inga mer mörka försättsfilter som gör det svårt att ställa både skärpa och se kompositionen.

Men efterbehandlingen tar lite tid att sätta sig in i. Svartvitt är enkelt, men jag har velat lära mig hur man kan locka fram färgfragment ur IR-bilder, tex som i bilden på Lifepixels förstasida där himlen har färg. (Jag har valt ett filter som släpper igenom en del synlig färg också)

Min vana trogen har jag plåtat råformat, och har också vitbalansjusterat kameran mot grönt gräs som det tipsas om. Men hur jag än dragit i Camera Raw/Lightroom vitbalansjustering så får bilden där ändå ett rödstick och de tips som finns på nätet om hur man byter röd och blå kanal etc har inte gett önskat resultat på mina bilder.

Men så när jag bytte till JPEG och fick kamerans egen vitbalansjustering vart det äntligen rätt. Så Adobes råkonverterare klarar helt enkelt inte den extrema (?) vitbalansjustering som behövs för att göra samma vitbalansjustering som kameran gör.

Så tipset är till er som kämpat för att få fram "fuskfärger" i IR-bilder och har plåtat råformat - gör inte vitbalansjusteringen i Camera Raw/Lightroom!  Och har ni plåtat JPEG men ändå inte fått rätt vitbalans - ställ in vitbalansen mot grönt gräs, om nu kameran tillåter egen vitbalansinställning. Adobe vet dock om problemet och skall kika på det, så det låter ju lovande.

Så tillsvidare konverterar jag nu först råformatfilen till 16-bit TIFF (för att ha lite mer data att jobba med jämfört med JPEG) med hjälp av NikonView, sedan gör jag resten i Photoshop.

image
Ett första försök: Beckomberga #1

Inlagt 2008-06-16 10:18 | Läst 22659 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande läsning! Var kan man hitta filter som släpper igenom vissa färger?
Hej Christer!
Tack för läsningen! Du har inspirerat mig till att bygga om min 1Ds, men jag väntar ett par år tills den är pensionsfärdig!
Mvh//Chasid
Susanne: Hoya R72, som är ett vanligt och rätt billig filter, tror jag är rätt "milt" och släpper igenom även en del synligt ljus. Googla på tex "infrared filter comparision" så finns en del jämförelser.
Det har ju jag! Jag som trodde det behövdes någon mer ovanlig sort. :o)
Susanna: se där, du har kanske råkat ut för samma vitbalansproblematik som lurade mig ett tag.

Nu får man ju inte med speciellt mycket visuellt ljus, och det är inte alltid "rätt" färg - men tillräckligt för att ge lite intressanta möjligheter.
Jag vill också konvertera min EOS 30D men får vänta till jag har en kamera till...
Blir så sjukt långa slutartider med R72 framför. :(
Mvh Rickard
Det värsta med ett filter på min 350D är ju att man måste ställa in fokus först och sedan försöka fippla på filtret utan att rubba inställningarna och det är svårt att undvika på kitobjektivet.
Hej Christer!

Har läst om din ombyggnation av din D100 och blev inspirerad så har införskaffat en Canon 20D då jag redan har Canon-prylar. Men tänkte kolla några saker med dig innan jag skickar iväg kameran. Vore suveränt om du har möjlighet och svara.

Hur fungerade det med moms och tull? Såg att du fyllt i några tullpapper när du skickade iväg huset. Gissar att detta var för att få tillbaka momsen när du skicade ut den. Hittar men den informationen lätt på tullverkets hemsida?

Vad fick du betala på när du fick tillbaka den, var det bara på värdet av kameran eller även utfört jobb?

Jag har läst på på LifePixels hemsida men det jag inte förstod riktigt var varför kameran måste kalibreras om och hur mkt skiljer det mellan olika linser i så fall, alltså skall jag ta min vanligaste lins och skicka med eller duger det gott o väl med standard kalibreringen?

Några andra saker att tänka på?

Mvh Kalle
Jag testar att skriva en bloggkommentar
Hej,

ville bara meddela att jag byggt om min 20D nu och det funkade finfint. Dock använder den inte super mycket dirket så för att lite finansiera ombyggnationen så tänkte jag erbjuda att hyra ut den om någon är intresserad av att testa på.

Jag har gjort en liten websida http://www.yelloworb.com/ir-camera/ men har dck inte börjat pusha ut det ordentligt än. Vill testa lite först vad folk tycker så tänkte därför passa på att posta här så kanske några som är intresserade ser det. Christer, om du tycker det är spam får du helt enkelt ta bort kommentaren så får jag ta det på forumet istället om det är bättre, eller skirv annons direkt, men det vore trevligt att få lite respons från ngr få först och kan erbjuda ngt bra för den som vill testa på först.

/Kalle