Fotosidans "kodsnickare" Christer bloggar om sådant som intresserar honom, och möjligen även andra

Triggertrap - en lovande fjärrkontroll

Uppdatering 1 augusti 2011:  det var tydligen stort intresse för den här produkten, man nådde och gick över finansieringsmålet rejält. Nu får leverantören nog en svettig tid framöver med att skruva ihop 943 stycken beställda enheter.

Jag pytsade just in $75 som förbetalning på en Triggertrap - en produkt som inte finns än.

Triggertrap kommer bli en universell fjärrkontroll som bygger på Arduino-kortet och som blir helt Open Source. Den  har ljus och ljudtriggning inbyggt samt time lapse-funktioner, samt en AUX-port där andra triggers kan kopplas in - radiostyrning, rörelsesensor etc. Eftersom den är open source och bygger på en "hackvänlig" teknisk plattform så kommer det troligen kodas en hel del roliga funktioner till den. Tex kan det ges nya spännande möjlighter till avancerad time lapse där man inte har den vanliga "ta en exponering var X:e sekund" utan istället ger möjlighet att bygga ihop mer komplexa time lapse-scheman.

Triggertrap finns dock inte än.  Konstruktören Haje Jan Kamps har lagt ut den för sk "crowdfunding" via Kickstarter (se projekts sida där). Någon med en smart idé kan där lägga ut sin idé och berätta hur mycket kapital man behöver få in för att kunna förverkliga den. Sedan kan intresserade kunder sponsra projektet. Sponsrar man med en viss mängd pengar så får man också produkten när den väl producerats.  Når man inte finansieringsmålet så har man inte förlorat något, men nås det så dras pengar och projektet går igång. Naturligtvis kan projektet gå i stöpet ändå - produkten finns ju inte än, den kanske inte funkar som utlovat  - så man får se det lite som riskkapitalinvestering, att man stödjer ett lovande projekt.

- Triggertraps hemsida
- Triggertraps Kickstarter-sida
- En intervju med Haje Jan Kamps som står bakom Triggertrap.


Vad skall jag ha då den till?  Tja, jag vet inte riktigt än ... men idéen med open source-hårdvara som man kan gå in i själv och "hacka" tilltalar nörden i mig, och för många fotoleksaker kan man väl inte ha eller hur? 

PS:
På Kickstarter finns även några andra fotorelaterade projekt - tex det intressanta bärsystemet Capture Camera Clip System:

Inlagt 2011-07-14 01:06 | Läst 12796 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Verkar ju vara ett bra system.
Både fjärren och kickstarter sajten.
Bärsystemet såg intressant ut även om prislappen var lite saftig kanske. Får ta en funderare :)
Nice,..! Jag kör själv Arduino till timelaps och även som blixt och utlösar sync för att frysa ultrasnabba motiv. Capture är bra till små gluggar men den blir bara jobbig om man har en tele eller större glugg på.
Stoppade in $80 i projektet, om det blir en apparat och jag får hem en, lovar jag en recension.
La också in $80, men frågan är nog inte om man får hem en apparat, utan när. Han nådde ju sitt mål på $25000 redan efter första veckan och nu är han uppe i nästan $60000 med en hel vecka kvar.
Då har man satsat lite dollar på några eldsjälar. Tror på en fantastisk produkt, med stora möjligheter för den intresserade. Frågan är som sagt när den kommer... Men det verkar inte vara några latmaskar bakom!
Didgeridoohan 2011-07-27 17:30
I dagarna la de ut ett pressmeddelande där det står att den kommer i oktober. Längtar!
Fick mail idag att kommande produkt kommer att kosta $125 men alla vi som betalar $75 i denna månaden får den för det också.
Tyvärr kan man endast skapa projekt på Kickstarter om man är medborgare i USA om jag inte minns fel, läs det finstilta . eller har jag fel?
Svar från Christer Lindh 2011-08-01 11:49
Jag har inga bra idéer på lager själv, så jag har inte kollat upp detta :)
Nice. Capture Clip system är precis vad jag letat efter. 80 dollar (+frakt) är kanske lite i dyraste laget, men kan man betala ca 300 kr för en plastbit i form av ett motljusskydd så...

Det finns för övrigt en svensk motsvarighet till Kickstarter som är fundedbyme.se.