Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Gillar man husväggar så gör man...

Norrköping 14/5

Fast visst hade det varit roligt om nya linser i ögonen också hade inneburit ny fotoblick? Jag menar, det blir ju lätt samma sorters bilder om igen. Men sedan jag avslutade mina studier har jag i alla fall börjat fundera omkring det här med fotograferande och bilder på nytt. Vad vill man med sina bilder? Vad styrs man av? Och hur blir man lite modigare i sitt fotande? Kanske det är dags att ge sig själv sådana där lekfulla fotoutmaningar som man sysslade med när man precis började fotografera för flera år sedan?

Inlagt 2019-05-14 18:50 | Läst 365 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Jeg gillar husväggar - især den her. Den er meget imponerende og cyklisten giver billedet det ekstra.
Med mange venlige hilsener fra Erik/DK.
Svar från Lena Eriksson   2019-05-14 21:56
Egentligen tycker jag nog att väggen är ful, men verkligen iögonfallande. Och jag kände direkt suget att fota den. Huset är ganska nybyggt...tror att det är ett parkeringshus möjligen...men vet inte....får kolla upp det i veckan, det var första gången jag såg husväggen.
TACK för kommentaren, hoppas det är bra i Dk!
Det var i alla fall en väldigt vacker tegelvägg! Kanske hade det blivit lite dyrare om du ville ha en ny 'fotoblick'..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson   2019-05-14 22:00
Vacker eller ful, ibland kan det kännas som både ock, som här, tycker jag. Men väggen kändes speciell och ett måste att fota - om man är jag 😊
Nya fotoblickslinser låter verkligen dyrt....får nog kämpa för den blicken på annat sätt....
TACK för kommentaren - må gott i Sthlmsvimlet!
Inget fel på din blick.
Men visst kan man behöva utmana sig. Jag har precis påbörjat ett arbete med en konstnär/mentor. Han ska handleda mig lite i mitt fotograferande . Får se var det slutar.
Svar från Lena Eriksson   2019-05-14 22:06
Nej jag tror att jag har ett ganska gott bildöga...samtidigt som det är himla lätt att fastna tycker jag. Fotar man miljöer blir det ofta det som är vackert, men jag är lite trött på det. Trött på en alltför tilltalande bildyta, förstår du hur jag menar? Vill få fatt i något som mer river och sliter lite....som skaver lite....
Vi får väl se vad som sker, skönt att se igen iaf! 😊
Låter spännande med din nya mentor. Lycka till!
TACKAR!
Hej!
Tycker du fått till bilden bra. Komp och mannen med cykel. Jag har försökt rätt många gånger utan att ha fått till det. Från andra hållet tog en fotograf en bild som nominerades till nåt fint pris men jag hittar inte den bilden nu.

Visst är det ett parkeringshus. I o f s med en på sitt sätt snygg fasad, men nog inte så kul att ha som närmsta granne från lägenheterna på andra sidan smala gränden.
Svar från Lena Eriksson   2019-05-15 05:12
Gränden och tegelhuset upptäckte jag faktiskt för första gången igår - det har ju varit rätt stökigt i de kvarteren länge med byggande, så jag har undvikit promenader där. Så jag blev rätt förvånad över denna iögonfallande husvägg dök upp 😊
Kul att höra att någon tävlat med husväggen...och att du också intresserat dej för att fota den....nu blev jag nyfiken på att kolla in väggen från andra hållet också....väggen kan nog ge spännande fotoutmaningar. Igår blev bara två snapshots i steget på väg hem, så allt gick väldans fort. Dvs inte igenomtänkt...och ingen tekniskt bra bild. Men färgerna, minimalismen och att cyklisten plötsligt klev in i bilden gillar jag.
TACK Måns för kommentaren!
Gillar bilden och tycker du har bra blick för bilder, sett en del genom åren här på FS. Av egen erfarenhet så krävs det en del att hålla igång fotoblicken och underhålla den. Hade avbrott i mitt fotograferande under några år och fick jobba en del för att komma igång igen, men det var det värt. Ibland tror jag det är nödvändigt med en pause, att ständigt jaga bilder kan bli ganska frustrerande ibland.
/Janne
Svar från Lena Eriksson   2019-05-15 17:54
Det får nog bli att ge sig själv lite fotoutmaningar framöver....
TACK Jan!
Hittade Jonas Dahlströms bild som togs från andra hållet.

https://www.fotosidan.se/cldoc/news/svensk-nominerad-till-sony-world-photography.htm

P-huset heter Vårdtornet efter kvartersnamnet. Peter Kristenssons "Norrköpings kvartersnamn" anger att Vårdtornet uppfördes 1683, men larmklockan och brandväktarfunktionen flyttades efter ett par tre decennier. Bränt av ryssarna 1719.
Svar från Lena Eriksson   2019-05-15 17:46
Jaa...Dahlströms bild har jag ju sett, men inte tänkt på att det är samma vägg - lite annat i hans bild i det omedelbara blickfånget 😊
Tack för att du länkade!
Gillar bilden och gillar väggen! Med den stensättningen blir det mer liv och ljusspel i väggen. Ändå, som Måns säger, inte så kul att titta in i från en lägenhet mittemot ändå......Och visst har du bildseende! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Eriksson   2019-05-15 18:01
Jo jag har bildseende, det vet jag. Det är nog mer variation i mitt eget fotande jag vill åt...och också komma vidare, få med något nytt/ hitta mer spänning i de vackra och minimalistiska stadsbilderna som jag kommer hem med....eller jag vet inte om det är rätt uttryckt....jag ser det ändå som positivt att komma igång och tänka bild igen.
TACK Björn, för raderna!
Jag gillar bilden, och den gående cyklisten är perfekt där i hörnet! Sedan drabbas du visst av samma tankar som många av oss andra. Utmaningar är säkert bra, om du känner för dem. Varför man fotograferar? Ja, man kanske har ett syfte, men det måste vara okej att göra det bara för att man vill också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Eriksson   2019-05-16 19:14
Det viktigaste är förstås att fota för att det är roligt...jag gillar hela processen från promenaderna till att sedan ta hand om fångsten i Lr/Ps. Men samtidigt har jag kommit till en punkt där jag har börjat intressera mig för bilder och bildspråk igen...och funderar på hur jag kan utveckla mig vidare. Och hur man kan göra det i vardagsfotograferingen...
TACK Bjarne!
Borde inte skriva vad jag sade men ändå blir det så jäklar vilken bild du tagit här . Den är så mäktig på ett underligt sätt.
Egentligen inte så underligt för du kan det med gyllene snittet ...visst är det underligt för det
är något som genast ger en bild den uppbyggnad som blir stabil.
Jag är så nyfiken på hur de murat huset...verkar vara något speciellt sätt de tagit till?
Ansträng dig inte i dina tankar för det kommer vad du känner för precis som det gjort innan. Så får du inte glömma dina vänner på kolonin.
God natt igen.
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson   2019-05-16 19:00
Hej Gun-Inger!
Jag tror cyklisten hamnat lite för långt till höger för gyllene snittet? Och faktiskt så höjde jag kameran för att fota väggen - och så väldigt turligt dök cyklisten upp i bildytan 😊 tack tack och jag tryckte av. Men sedan har jag förstås komponerat om bilden lite vid redigeringen, det fick bli en minimalistisk kvadrat helt enkelt. Och jag valde att låta cyklisten hamna rätt långt ut till höger...för att det kändes rätt för mig. (Just då).
Kolonilotten...tveksamt om jag tar upp det igen...men man vet aldrig.
TACK för kommentaren!
Gun-Inger Arvidsson   2019-05-17 16:33
Hej igen Lena jag tänkte inte på cyklisten utan brytningen på väggarna
som gör
bilden så dramatisk.
Ha nu bra helg skönt vara ledig två dagar självklart.
Hälsar
Gun-Inger
@ Gun-Inger: Instämmer betr bilden!

Huset är byggt med betongstomme - prefabricerade pelare, balkar och betongbjälklag.

Fasaderna är inte bärande. Lite här och där murades teglet på plats, men mycket kom som färdiga element från fabrik. Att de håller ihop tror jag beror på armeringjärn.
Svar från Lena Eriksson   2019-05-16 19:15
Kul med mer info om väggen, tackar!
Trots att det "bara" är en vägg är det ändå ett läcker bild tycker jag och cyklisten gör en hel del. Ibland måste man testa något nytt, men jag håller med att det lätt blir samma som man brukar göra numera. Jag testade nog mer för några år sedan.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson   2019-05-16 19:23
Det får bli lite sommarutmaningar 😊
TACK Lena!
Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar . Instagram

Innehållskategorier