Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Hjälp, var är fokus?

 

På väg hem  5/8-20

 

Idag testade jag olika sorters inställningar för autofokus på min d810 - kameran som mest har blivit liggandes. Jag försökte ta reda på vad som egentligen är den bästa inställningen om man som jag mest fotograferar stadsmiljöer men ändå vill kunna fånga en snabb cyklist som dyker upp?

 
 

Inlagt 2020-08-05 22:24 | Läst 915 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tycker det blev helt rätt AF här, kreativt.

Men om du vill ha en helt vanlig bild så är det helt säkert att du ska ha AF-C, utöver det så kan man välja en punkt, 3D, 9d (eller liknade) eller kanske GrP om den finns på 810:an
Svar från Lena Eriksson 2020-08-06 11:03
Jag brukar mest ha kameran inställd på AF -S (som man rekommenderas på flera håll om man fotograferar stillastående objekt, landskap etc)och mittenpunkten vald, men märker att om det plötsligt dyker upp en fågel t.ex som jag vill få skarp så blir det inte alltid så.
Innan d810 fotade jag med d800 och d3 och tror inte jag funderade så mycket på autofokus-val, tyckte det bara fungerade.... Men med den här kameran känner jag mig lite vilsen...
Men jag fortsätter prova.

Kreativiteten i den här bilden stod mest kameran för....😊men jag tycker den blev lite cool.
TACK för input.
pdahlen 2020-08-06 11:55
Ja troligen mycket bättre i oskärpa :). AF-S i stillastående AF-C för rörliga. Om du håller nere avtrycket med AF-S så ändras inte fokus om objektet förflyttas därför AF-C. Du kan fotografera stillastående med AF-C bara man tänker på att hålla punkten på objektet eller att låsa fokus, med tex tumknappen
Svar från Lena Eriksson 2020-08-06 12:40
Jo att fota med AF-S har jag gjort i flera år och vet hur jag låser fokuspunkten...det är mer om jag borde och i så fall hur jag kan använda läge AF-C alltid som jag testar, är inte van vid det...och dessutom om man väljer AF-C så finns det ju en massa olika autofokuspunkter-alternativ att välja. Det är mer det jag funderar på...vad får jag om jag väljer si...eller om jag väljer så...
pdahlen 2020-08-06 12:55
Det går bra att ha AF-C och enbart mittpunkten, det har jag som oftast. Nackdelen är att om du då tappar objektet så kommer den att sätta fokus på bakgrunden istället. I vissa lägen om det är skapligt fritt runt om är att använda flera punkter, tex idealet är tex en flygande fågel mot himlen, då kan du använda flera punkter tex d9, tappar du då mittpunkten, så räddar de andra 8 punkterna dig. Jag vet inteD810 har grupp GrP, eller om det kom på D850, den är lite smartare än d9 och väljer i första hand något som är framför och inte bakom objektet vilket minskar risken för att man låser på bakgrunden. Men börja med AF-C och mittpunkt, det är ju det som är närmast det du har idag, har du på max serietagning, så ska iaf några bilder bli i fokus kan jag tycka
Svar från Lena Eriksson 2020-08-06 13:05
Stort TACK...får testa vidare. Helgjobb 😀
Ja, autofokus är en hel vetenskap.. Troligen är din D810 lite bättre, och med fler möjligheter än D800! Men det viktigaste är att läsa manualen vad gäller just fokus om du har en sån? Annars finns den här som en PDF-fil att ladda hem: https://downloadcenter.nikonimglib.com/sv/products/176/D810.html
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2020-08-06 12:45
Jo då jag har en manual, men blir inte riktigt klok iaf på vad jag borde välja när man som jag fotar mest miljöer (sillastående) men att jag ändå vill vara beredd om det dyker upp något rörligt (t.ex. en fågel) och då hinna med och fånga den OCH få skärpan där JAG vill....
TACK för input!
ehrsa 2020-08-06 13:44
Då är vi två.. :-)
Hälsn!
pdahlen 2020-08-06 15:51
Eller tre....

Om man i huvudsak fotograferar stillasittande och det poppar upp något rörligt, det är inte lätt. Det blir oftast att man fotar först och tänker sen och när man väl har tänkt så är det för sent. Så att när något plötsligt händer tro att man ska trycka in och byta AF område, tror jag faktiskt inte på. Man får nog bestämma innan, om man tror det oväntade kommer att ske :)

På min fågelkamera så har jag den nu alltid inställd på AF-C, det går ju att fotografera stillasittande då också, man får bara tänka på att man inte komponerar om bilden utan alltid har AF punkten på motivet så fungerar det. Vill man komponera om bilden så använde jag tumknappen till att låsa fokus så att den inte omfokuserar

Många föredrar istället att använda AF-on knappen och inte fokus på avtrycket, man har då kameran alltid i AF-C. Man fokuserar med tummen, släpper knappen när man inte ska fokusera. Har själv testat några gånger men tycker inte det passar mig
Det blev en spännande och suggestiv bild!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Eriksson 2020-08-09 20:53
Tänk att lite sudd kan bli spännande...😊
TACKAR!