Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bettlare förbjudas tillträde

En liten skylt hade fastnat i minnet. Idag letade jag reda på den. En relikt från förr, en tid portarna var olåsta, men det kunde finnas portvakter som såg och hörde allt. Här står huset på St Persgatan i Norrköping.

Den här biten av gatan har byggts om till det holländska konceptet Woonerf, gågata med biltrafik i gångfart.

Porten från förra sekelskiftet är noga bevarad. Under gatunumret 86 skymtar siffran 19. Stadsingenjörskontoret hade ställt till det.

"Bettlare och försäljare förbjudas tillträde". Skylten har suttit där i över hundra år, tagits till vara då porten renoverades och återmonterats med krysskruv där krysset borrats bort.

Inlagt 2021-05-30 08:32 | Läst 1197 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tänk att den finns kvar! Begripligt att man har borrat skruvhuvudena så att ingen bara skruvar av den och tar den med sig.
Själv kör jag med en imaginär skylt på min TV:
"Kockar och kommissarier förbjudas tillträde".
Härlig bild med äldre formuleringskonst. Noteras att porten är väloljad. Snart är det dags att olja den egna. Hälsningar NL
En liknande skylt jag kommer ihåg från min barndom hade texten "Bettlare och försäljare äga ej tillträde".

En sak jag undrat över som jag såg i trapphuset på Swedenborgsgatan i Stockholm Söder (en barndomskompis hade haft turen att få tag i en lägenhet där), där det fanns stora våningar, var att det bredvid pigingångarna fanns luckor som min kompis trodde var baksidan på en gammal torrtoalett.

Det jag undrar över är om det är möjligt. Det sades ju också att seden var att man satte en nubbe i utrymmet om man var nöjd med servicen. Jag tyckte det lät konstigt av flera skäl. Dels måste det väl ha luktat och dels var väl en sup i många luckor att be om "serviceproblem". Annars fanns ju torrdassen på gårdarna.