CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Test: ISO 25600 för korn

Erik Madsen visade häromdan svartvita bilder tagna med ISO 12800 som han använder för att få en lite kornigare bild. Intressant!

Länk: https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/em-bloggen-2383-udda-iso-installningar.htm

Jag bestämde mig för att prova. Och så kom jag på att ett av mina objektiv har inbyggda gul- och rödfilter. Och så läste jag om skidskyttarna som "skruvar för lite" då dom ställer in siktet efter vinden. Det blev ett test med ISO 25 600 OCH gulfilter OCH shift. Helt fel! Man ska ändra på en sak i taget för att hålla koll på vad man gör. En kul grej var iallafall att slutartiderna blev korta, splitsch så var bilden klar i mörkningen.

Mina vanliga skärpningsrutiner funkade inte vid ISO 25 600. De skärpte bruset i st f bilden. Det blev en ljusgrå 40 MB fil som skulle sett bättre ut med 40 KB. Ni slipper se den. Att konvertera till svartvitt med det vanliga Photoshopverktyget fungerade inte heller. Det gulorange filtret hade ju redan gjort sitt.

På bilden nedan  drog jag bara ner på mättnaden och justerade lite annat, ingen skärpning alls:

Drottninggatan, Norrköping med gul spårvagn. Kamera Pentax K-1. Objektiv Pentax Shift 28 mm, här med gulorange filter och max shift. ISO 25 600.

Sen kom jag på att först dra ned mättnad redan i Camera Raw, sen minska bildstorleken till Fotosidans 1920  pixlar på höjden och sen öppna i Photoshop. Då funkade de vanliga skärpningsfunktionerna precis som vanligt! 

Drottninggatan, Norrköping. Kamera Pentax K-1. Objektiv Pentax Shift 28 mm, här med gulorange filter och max shift. ISO 25 600.Filstorleken nedminskad till 1920 pixlar innan en normal skärpning.

Sista bilden ett test med ytterligare en metod. Full upplösning och sen Efex Vivezas mikrokontrast  som nån sorts skärpning.

Nytt höghus staplas upp. Kamera Pentax K-1. Objektiv Pentax Shift 28 mm, här med gulorange filter och max shift. ISO 25 600.

Vad lärde jag mig av detta? Jo, att extremt högt ISO kräver helt annan bildbehandling åtminstone i min kamera med 36 megapixel sensorupplösning. Genom att minska filen till Fotosidans 1920 pixlar (mittersta bilden) innan bildbehandlingen i Photoshop  gick det att bildbehandla och använda vanlig skärpning.

Dom där snygga cornflakeslika kornen som fanns i Tri-Xfilmen då den var ny och silverrik dök inte upp i någon av bilderna.

Postat 2022-02-14 08:59 | Läst 679 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Brottas med banken

Framtidsfullmakt vill man ju inte tänka på! Men jag tog ett djupt andetag och satte i gång. Ett av barnen ska få fullmakt att betala mina räkningar om jag inte skulle klara att sköta dem själv. Barnen är sams om vem som ska göra detta. Min fru bor på boende och kan inte.

Min erfarenhet av sådana här fullmakter:

Min fru och jag bodde på Gotland. Vi bokade tid och besökte resp bankkontor. De skrev ut fullmakter enligt då gällande lagstiftning. Om jag blev dålig skulle min fru sköta betalningarna, om min fru blev dålig skulle jag ta över. Bankpersonalen bevittnade. De placerade en omgång i sina kassavalv. De gav en omgång åt oss. Detta borde väl fungera? Men då det blev skarpt läge, min fru till boendet, blånekade såväl Handelsbanken som Länsförsäkringar Bank i Norrköping att låta mig använda fullmakterna. Eftersom min fru hade LF Bank som sin huvudbank var den banken viktigast.

LF Bank i Norrköping vägrade kommunicera med kontoret i Visby. Efter en hel del förhandlingar fixade näst högsta chefen ändå en nödlösning som en engångsgrej "fast hon riskerade att begå tjänstefel". Sen kom koronan. Till slut åkte jag till Gotland. Där fick jag hjälp av en handläggare på LF Bank i Hemse. Det var hon som var insatt i såna här ärenden. Välkommen hit! sa hon. Jag har kollat med Visby. Allt är i ordning, pappren finns i vårt valv där. De har skickat kopior hit. Efter en kvart hade hon ordnat månadsvisa överföringar, nåt som Norrköpingskontoret inte klarat på 2 1/2 år. 

Jag har gått igenom lagstiftningen komplett med propositioner och förarbeten.

2017 infördes en ny lag (SFS 2017:310) om framtidsfullmakter. 17 kap i föräldrabalken ändrades. Sammantaget skulle det bli lätt för anhöriga att sköta betalningar vid behov. Varken i de lagarna, tidigare lagar eller förarbeten finns någon grund för bankerna att obstruera så som de gör. Antingen är det total inkompetens, att de inte håller reda på gällande lagstiftning, eller nån sorts rädslokultur, att inte göra fel. Att göra fel mot kunden räknas inte som fel. Utom på Gotland. (Och kanske en del andra platser långt från Stureplan.)

    I torsdags ringde jag till Gotland,

    närmare bestämt Handelsbanken i Visby för att höra mig för om framtidsfullmakt. (Sedan Handelsbanken lagt ner i Klintehamn och Hemse har mitt konto hamnat i Visby.) Det borde ju gå att ordna tyckte hon, lämpligen genom att jag vänder mig till Handelsbanken Norrköping för att få hjälp. Jag bor ju här större delen av året.

    Här skärmdump från Handelsbanken i Norrköping.  

    Jag ringde Handelsbanken i Norrköping för att boka tid för ett möte. Handläggaren sa att det där med framtidsfullmakt är komplicerad materia som vi inte hjälper till med. Du får använda en blankett från Bankföreningen. Om det blir läge att använda den så får fullmaktsinnehavaren komma hit med den i original. Då tar vi den. Sen skickar vi den till våra jurister som bedömer om den kan användas. Om dom godkänner den så ska fullmakten uppvisas på bankkontoret för varje utbetalning. Banken genomför då betalningarna.

    Att komma hit redan nu och få hjälp här på vårt kontor? Tyvärr så går det inte.

    Det som står så fint på bankens hemsida stämde inte alls då jag och min fullmaktstagare behövde hjälp.

    Om jag skulle bli liggande på lasarettet skulle min fullmaktstagare inte ha en chans för  att klara de akuta räkningarna. De finns bara digitalt som en totalt oåtkomlig lista på mitt konto i banken.  Kronofogden nästa.

    Har nån av er som läst så här långt egna erfarenheter? Vad ska jag göra?

    Postat 2022-02-12 09:21 | Läst 824 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

    Bilen lagad på distans

    Till fast egendom räknas enligt lag byggnader, brandsläckare och nycklar. Den nyckel man har i fickan räknas som fast egendom. Troligen hör bilnyckeln till bilen på liknande sätt. Att laga nyckeln är en bilreparation.

    Min bil är av årsmodell 2012. Den har inte behövt nån reparation alls, bortsett från en detalj jag hade sönder av misstag och gick på garantin.

    Men så blev gummitutan på nyckelns fjärr utsliten. Jag tänkte laga den själv. Eftersom batteriet också borde bytas kollade jag runt på nätet. A6 Lås & Larm i Jönköping hade en mycket bra hemsida med rätt grejer. Men dom sålde inte dessa utan utförde bara reparationer. Jag ringde. En livs levande människa svarade! Han lät helt OK. Då packade jag in nyckeln i ett neutralt omslag och postade den spårbart. Och fick tillbaka den 4 dagar senare.

    Så här såg nyckeln ut då jag skickade den. Man ser en mikroswitch genom hålet i gummit.

    I paketet som kom tillbaka med den lagade nyckeln låg lite godis, samma idé som Cyberphoto tillämpar.

    Nyckeln blev i skick som ny, mycket mer hårdtryckt än då gummitutan var nästan utsliten. 1 års garanti. Sammantaget en bilreparation som fungerade väldigt smidigt och till helt rimlig kostnad.

    Postat 2022-02-11 09:51 | Läst 603 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

    Skiftande aprilväder i februari

    Shiftoptiken satt på kameran medan vädret skiftade som i april. Solregn kommer igen! Prästgatan i Norrköping. Just här gågata med entré till varuhuset Domino, f d Domus, till vänster och till varuhuset Linden till höger.  "Normal" shiftning, d v s bildutsnittet flyttat uppåt för att få med träd och himmel i stället för mest trottoarplattor.

    Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm 3,5 @5,6. Shift 11 mm

    Här nedan S:t Persgatan som gågata. Kupolen sammanbinder två delar av varuhuset Spiralen. Ett tag diskuterades att bygga igen gatan, men kommunen höll klokt nog igen. Det fick räcka med hopbyggnad upptill. Jag kommer ihåg att L E Lundbergbolagens arkitekt Sven Morud funderade mycket på lämplig utformning, gärna metall men hellre runda rör än nåt kantigt, men vet inte vem som ritade kupolen.

    Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm 3,5 @5,6. Ingen shift, kameran riktad en aning nedåt.

    Här tog jag regnskydd under ett tak och skruvade upp shift funktionen till 10mm, nästan max, och höll kameran rakt för att inte få några vertikala perspektiveffekter.

    Pentax K-1 med Pentax Shift 28 mm 3,5 @5,6. Shift 10 mm.

    Postat 2022-02-09 19:54 | Läst 730 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

    Vattnet är ett farligt gift, vilket omger Visby stift

    "Avkragning" är veckans ord enligt radions P1 i går söndag.

    Kragen ifråga kom ur bruk efter 1600-talet men används fortfarande i Danmark. Wikipediabild:

    Ordet finns inte med i Svenska Akademins Ordlista. Det har nog knappt använts sedan biskop Dick Helander i Strängnäs stift avsattes 1954 efter en dom i Svea Hovrätt. Detta var ju på statskyrkotiden. Helander nekade till brott, och med tiden visade sig grunderna till domen ha varit mycket tvivelaktiga. Målet togs upp igen. 1964 upphävdes domen i avgörande delar. Helander fick upprättelse, retroaktiv lön och pension. 

    Nu är det biskop Thomas Pettersson i Visby stift som avkragats.

    Beslutet togs av kyrkans ansvarsnämnd och grundar sig på att biskopen haft en relation med en kvinnlig anställd inom stiftets förvaltning. Enligt ärkebiskopen är det inte otroheten i sig som avgjort, utan den asymmetriska maktrelationen och att förhållandet påverkat inom och utom kyrkan. Hon pekar på att ansvarsnämnden tagit beslutet, men måste rimligen ha spelat en nästintill avgörande roll ändå.

    Facket påtalade för länge sen, långt innan Pettersson vigdes till ämbetet 2018, att det var brister i den psykosociala miljön i stiftsadministrationen. Sen dess har  två domprostar har fått avgå. Nu biskopen. Ansvarsnämndens beslut omfattar även uppdrag som diakon eller präst. Detta verkar bero på att reglerna inte ger utrymme för mer nyanserade lösningar.

    Lite konstigt ändå att detta gått så här långt och inte skötts med tidiga åtgärder eller förhandlingar under hand.  Att kyrkan är en komplicerad organisation kan  ha bidragit. Det finns både lekmannastyre på olika nivåer och kyrklig styrning. Första domprosten slutade inte direkt frivilligt men under långt stillsammare former. Jag hoppas och tror att kyrkan jobbar för en rimlig lösning för biskop Thomas. Att han kan jobba kvar inom kyrkan, om än inte som biskop.

    Stiftet omfattar Gotland och sedan ett par decennier Svenska Kyrkan i Utlandet, SKUT. Detta är det stift där solen aldrig går ned. Ett fyrtiotal församlingar utrikes och 92 socknar på Gotland, numera sammanlagda till 39 församlingar.

    Domkyrkan i Visby var från början Tyska kyrkan. På medeltiden var ju Visby en framstående handelsstad med bosättare från många håll och kontakter åt många håll, i hög grad Tyskland och Ryssland. På landsbygden finns cirka 92 landskyrkor, alla från medeltiden. Då var ju kyrkan katolsk. Gotland sorterade kyrkligt under Linköpings stift oberoende om vem som utövade den värdsliga makten. 1572 blev Gotland ett eget stift och stiftschefen superintendent. 1645 blev Gotland svenskt (nåja) och från 1772 fick stiftschefen titeln biskop.

    Min familj har bott på Gotland i omgångar och har nu hus i Fröjel.  Här bild på Fröjels kyrka, en kristen helgedom med ett hedniskt namn.

    Postat 2022-02-07 10:20 | Läst 583 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
    Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa