Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Mobiltelefon att ringa med. Nokia 3310, Nokia 800 Tough, Cat 40, Punkt och Doro 5860 "Seniortelefon"

Sedan 2005 har jag haft marknadens bästa mobiltelefon att ringa med, en Nokia 3310i. Clas O sålde den med abonnemang installerat. Det var bara att ringa! En veckas gångtid per laddning. Bakom den plastiga ytan doldes hög kvalité. Mobilen har funkat bra i 18 år. Det har behövts en ny knappsats och tre batteribyten som jag gjort själv. Den var i mitt dåvarande tycke jätteful, men man vänjer sig. Men den hade en nackdel, att svara då det ringde kunde vara lurigt(!).

Nu läggs både kopparnätet och mobilnätets 2G och 3G ner. Varken min fasta telefon, min gamla Nokia eller flertalet andra knapptelefoner kommer att fungera. Vad  göra? Min smartphone använder jag mest för foto,  bank-ID och Swish. Den måste laddas varje dag. För att ringa vill jag ha en telefon med fysiska knappar och bra batteritid. Man får ju räkna med typ 40 minuters kötid i många sammanhang.

"Nokia" 800 Tough verkade passa mina önskemål. Upp till 38 dagars standbytid! Jag gick på det reklamlöftet och köpte. Släden för SIM-kortet satt hårt fast. Med tips från nätet fick jag loss den och lyckades pilla in SIM-kortet från min Nokia 3310i. Manualen stämde dåligt med apparaten. Ofta stod det "simply", en signal att författaren gett upp att förklara. Nödsamtal? "Sök upp en plats med goda mottagningsförhållanden". "Vid behov, byt SIM-kort."

Batteritiden var snarare någon dag än utlovade 38. Jag lämnade tillbaka apparaten med stöd av distansköplagen.

Cat 45B: Också där fina löften. Men användarnas dom var hård: Tidigare modeller var bra, undvik denna.

En schweizisk produkt "Punkt" lovade enkelhet och problemfrihet. Men användarna klagade på batteritiden och rörigt interface.

Klassisk Nokia 3310i och ny Doro 5860

Doro 5860 "Seniortelefon": Doro marknadsför sig som specialist på lättanvända telefoner. Men deras apparater konstrade till det redan på kopparnätstiden. Problemen finns kvar. Många användare, även proffstestare, tycker att deras nya "seniortelefoner" är krångliga. Men den har fysiska knappar och klarar 4G.

Jag köpte en på Blocket för 600 kronor. Den var nästan oanvänd. Mamman som fått den ville inte ha den. Jag förstår mamman.

Det är gott om konstiga grejer. Samma knapp används för att sätta på telefonen, avsluta ett samtal och att stänga av den för gott så att den måste återstartas med  SIM-koden. "Trygghetsknappen" på baksidan ska användas på olika sätt på olika modeller. Antingen trycka länge eller fort tre gånger. Då kanske man kopplas till en anhörig eller 1177 eller 112, vad vet jag. Som gjort för fickringning. Jag tejpade över funktionen. Spärrade också snabbuppringning till 112. Ska man ringa 112 måste man vara klar i knoppen och väl förberedd.

Batteritiden är 2-3 dar.

Bruksanvisningen är rörig. Det står olika uppgifter om samma sak på olika sidor. Jag lyckades ändå hitta en helt OK metod att låsa tangentsatsen. Det bästa av allt, det finns en inställning att man kan svara genom att trycka på vilken knapp som helst även då knappsatsen är låst!

Om det ska vara finesser hade GPS varit vettigt, men saknas. Kamera finns, men saknar bildkvalité. Den är inte heller dålig på nåt intressant sätt.

Utsikt från min balkong enligt Doro 5860

Plus och minus för Doro 5860:

+ Lagom stora knappar och tydliga siffror

+ Bra mottagning. Klarar mobilskugga bättre än min Iphone. Bra ljudkvalité.

+ Väckarklockan funkar helt OK. Bättre än Iphonen som kräver att man skickar sina sömnvanor till Apples databas.

- Rörig bruksanvisning. Dålig svenska i själva telefonen. Då det står "Stäng av" efter ett samtal och man är dum nog att göra det så måste telefonen återstartas med SIM-koden.

- Om det är upptaget tutar det ibland upptaget. Men ibland blir det tyst. Ibland visar skärmen då ett meddelande "Samtal pågår".

- Kalenderfunktionen var jätteenkel på Nokia 3310i. Jag måste lära mig att domptera Dorons funktion, men har ännu inte klarat det.

Sammanfattningsvis behåller jag min Doro 5860 i brist på bättre. Den har fysiska knappar, 4 G, bra ljud och kopplar upp till och med på bottenvåningen i huset på Gotland som ligger i mobilskugga. Om Doro tar bort buggar, fel och onödigheter, rensar i menyerna, tar bort kameran  och sätter i ett större batteri, då skulle en ny version kännas direkt bra.

Inlagt 2023-10-18 10:07 | Läst 578 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Sådan ingående beskrivning skulle behövas för alla mobiler.
Fast den jag har nu köpte jag bara för att mobilkameran fått bra recensioner.
Hade någon sagt till mig för 20 år sedan att jag skulle ringa med min kamera, så hade jag trott att de var lite tokiga.
Hade en Nokia förr, den gav upp då jag var på Mt Everest BC, klarade inte lufttrycket på den höjden.
Svar från Måns H 2023-10-18 12:00
Tack Margareta! Många proffstestare klarar mycket mer än en tillfällig användare. Här har jag försökt ge lite mer ingående erfarenheter från en orutinerad användare.
Jag har fortfarande min Nokia 3310. Använder varje dag och laddar varannan vecka. En smartphone lär det aldrig bli.
Svar från Måns H 2023-10-18 12:04
Nokia 3310 är bra! Då jag skaffade den var på rekommendation av en lokal reparatör. Köp en 3310 så slipper du se mig igen sa han!

Dessvärre så lägger telebolagen nu ner de nät den funkar på.
En smart nalle måste man ju ha i dagliga livet, man måste ju identifiera sig i tid och otid fast man redan vet vem man är. Men hur smart den än är så använder man väl bara någon enstaka % av alla finesser, dom flesta har man 0 intresse av.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-10-18 18:26
Hej Gunte! På köpet med smartphonen kom också en sån där vägvisningsfunktion. Jag stretade emot i det längsta. Dels för att behålla mitt egna lokalsinne, dels för att jag inte ville att platsen den, och därmed jag, befinner mig på skulle finnas däruppe i molnet och i alltför många datorer.

Men har gett upp och åker nu allt som ofta med "Kartor". Har sett många för mig nya vägar på Gotland, men vet ju inte var jag varit!
Johan O E 2023-10-18 20:45
Alla finesser/appar som behövs har jag i min platta som annars används 90%av tiden till fotoredigering. Nokia 3310 förblir min telefon till de ej går att använda.
Måste säga att jag ändå är rätt nöjd med min Samsung S21 Ultra (”ultra”, skall väl stå för att den är ultrabra och ultradyr, fast det tål att diskuteras, alltså det där med ultrabra). Köpte den visserligen för kamerans skull och för appen Camera Raw. Tänkte att jag kanske skulle fota lite med telefonen eftersom kameran fått så bra vitsord, och att det kanske skulle vara lite praktiskt. Men jag insåg rätt snabbt att jag inte står ut med hur dålig kameran faktiskt är, om jag jämför med min riktiga kamera. Så numera använder jag den bara för det där dagliga måstena i vår digitaliserade värld. Men jag har den nästan alltid inställd på stör ej, för att jag helt enkelt inte vill bli störd…😉vilket också förmodligen är anledningen till att jag väldigt sällan behöver ladda batteriet.

/Samuel
Svar från Måns H 2023-10-19 09:14
Tack Samuel för intressant fundering!

En orsak till att jag undvek ultradyr mobil är inköpspriset. En annan att jag tappar nallen ett par tre gånger om året. Nokia 3310 håller, men det skulle Iphonen inte göra. Jag skaffade ett skyddande fodral till den. Då det blev utslitet ett nytt som verkar bra.

Har app "Halide" för RAW i Iphonen och tar enklare bilder med den. Stadsmiljöer funkar sällan.
Poromaa 2023-10-19 09:48
Jag tror att det där med att mobilkameror och jag inte kommer överens alls har att göra med att jag ofta printar mina bilder, eller i alla fall behöver ha den möjligheten. Ofta blir det större storlekar, inte alltid, men ofta. Kunden får naturligtvis bestämma storleken på printen, men då är det viktigt att till exempel en bild på 80x80 cm håller genomgående samma höga kvalité som om den skulle printats i t.ex 30x30cm. Mobilkamerorna fixar helt enkelt inte det, inte än i alla fall…😉