MikSwe Photography

Berättelser från mina fotoutflykter och ibland lite inspirationstips.

Oväntad effekt av Lightroom.

Efter att köpt LR4 och Patriks Björk Larssons eminenta utbildningskiva så har jag fått ett bättre flöde på arbetet och en bättre sortering på mina bilder. LR är mycket smidigare på alla nivåer än PSE som jag använde tidigare.

Men snart insåg jag att alla "gamla" framkallningar jag gjort kunde göras bättre och till slut fattade jag beslutet att göra om de bilder som jag lagt ut på Fotosidan. Mest för min egen skull men även för att göra exif informationen tillgänglig för de som råkar snubbla över bilderna.

Det visade sig efter ett tag vara lite större och svårare arbete än jag tänkt. Min tidigare sorteringsfunktion var inte helt enkel att leta i då bilderna på nätet inte har några datum i sig och jag inte taggat dom för att hålla reda vilka som publicerats.Nu har jag iaf gått igenom 99% och förhoppningsvis så är exif info med på samtliga, formaten mer enhetliga och kanske framkallningen lite bättre.

Det som påverkats negativt är bristen i LR på unsharpen mask, vilket får stor påverkan på vissa bilder. Jag har valt att inte skicka dom via PS för slutskärpning och det ska bli intressant att se om det blir skillnad i kommentarerna. En annan sak som kanske kan upplevas negativt är att vissa bilder beskurits annorlunda jämfört med tidigare. Jag har försökt att hålla mig till den gamla beskärningen för att tidigare kommentarer ska vara mer relevanta. Dessutom envisades jag förr med att lägga ramar runt bilden och jag var mer intresserad av att komma nära och numera vill jag ha mer miljö med.

Det har varit en lärorik resa för att komma in i LR genom att framkalla många bilder på kort tid och jag kan rekommendera det om man har tiden till det, dock ska det bli skönt att att koncentrerar mig på nya bilder i fortsättningen :-)

Postat 2012-11-11 10:40 | Läst 3135 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera